kako Od starog napraviti novo

Nagrađene tri mlade modne dizajnerice. Jedna je iz Pule

| Autor: Lara BAGAR
Nagrađene kreacije

Nagrađene kreacije


Posrnula hrvatska modna industrija još uvijek egzistira na entuzijazmu pojedinaca ali i strukovnih škola koje su prepoznale važnost obrta i manufakturnog stvaranja. Dokaz tome je projekt Modometrija koji je nastao u suradnji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika (HuiU) i Strukovne škole Pula koja u projektu sudjeluje od 2017. godine, a ovogodišnji rezultat ove kreativno-edukativne suradnje je video koji je prezentiran prije nekoliko dana u dvorani pulske Strukovne škole.

Snimanje na Kaštelu

Naime, Modometrija već godinama u fokus stavlja mlade neafirmirane i buduće modne dizajnere od 15 do 25 godina od kojih pobjednici sudjeluju na završnom snimanju koje je prije nekoliko tjedana odrađeno na pulskom Kaštelu. Stručni žiri koji su činile Katja Kliba, Ivana Tomić i Kristina Nefat ocjenjivale su radove pri čemu se vodilo računa o usklađenosti s temom ovogodišnjeg natječaja, a to je bila održiva moda kao i skice i mini kolekcije, izvedba odabranog modela za završni krug natjecanja i usklađenost izvedbe sa skicom modela te tehnička izvedba.

Ovogodišnja pobjednica natječaja je Lorena Vitez iz Varaždina kojoj je dodijeljena novčana nagrada kao poticaj za daljnji rad u iznosu od 1.500 kuna. Dizajnerice koje su ušle u završni krug su i Emina Mujkanović iz Tuzle (BiH) te Valentina Pliško iz Pule te su zajedno s pobjednicom imale priliku sudjelovati na radionici modnog snimanja pod mentorstvom Ivane Tomić kao i snimanju završnog promotivnog videa koji majstorski potpisuje Alen Spion. Prošlogodišnja pobjednica i ovogodišnja gošća dizajnerica Valentina Sedlić iz Rijeke također je sudjelovala u promotivnom videu koji izradom i konceptom može parirati bilo kojoj vrhunskoj modnoj produkciji.

Pobjednička kreacija Lorene Vitez iz Varaždina Pobjednička kreacija Lorene Vitez iz Varaždina

Učenice Strukovne škole izradile su šminku i frizure modela. Polaznice kozmetičkog smjera potpisale šminku uz mentorstvo profesorice Ivne Bevanda, dok učenice frizerskog smjera potpisuju frizure pod mentorstvom profesorice Katje Velkavrh.

Terenska nastava

Na promociji projekta Modometrija ravnatelj Strukovne škole Ivo Bebek izrazio je zadovoljstvo, pohvalio učenice i nastavnice mentorice koje su prema njegovoj ocijeni marljivošću, predanošću i velikim interesom sudjelovale u projektu.

"Za učenike je poseban izlazak na teren i izvanučionička nastava koja im daje jedan novi izazov i iskustvo", kazala je profesorica Bevanda.

Kristina Nefat istaknula je da je ovogodišnja tema bila održiva moda s naglaskom na reciklaži i upotrebi starih odjevnih predmeta ili bilo kojeg tekstila.

"Lorena Vitez preoblikovala je stari sako od tate i svoje jeans hlače u novi odjevni predmet. Emira Mujkanović iskoristila je tri vrste starih zavjesa te ih preoblikovala u novi odjevni predmet. Valentina Pliško koristila je sirovi lan te od njega isplela odjevni komad dok je onaj obrađeni iskoristila za drugi dio odjevnog predmeta", pojasnila je pulska dizajnerica Kristina Nefat sam proces izrade.

Nagrađena kreacija Emine Mujkanović iz TuzleNagrađena kreacija Emine Mujkanović iz Tuzle

Modometrija je informativno-edukativni projekt HUiU-a koji se kontinuirano provodi od 2017.g. Okosnica projekta je produkcija istoimenog online multimedijalnog događaja na kojem svoj rad javnosti predstavljaju neafirmirani modni dizajneri od 14 do 25 godina koji dolaze iz Pule, ali iz država bivše Jugoslavije. Događanje, uz pomoć mentora (članovi HUiU-a, afirmirani modni dizajneri, srednjoškolski profesori, grafički dizajneri i sl.), produciraju pulski srednjoškolci. Projekt je zamišljen kao sinergija primijenjenih i audiovizualnih umjetnosti kojem prethodi istraživanje i edukativna radionica za djecu i mlade od 14 do 19 godina u suradnji sa Strukovnom školom. Projekt je sufinanciran je sredstvima Zaklade Kultura nova, Grada Pule i Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini