NEZAVISNA GLAZBENA NOVINARSKA NAGRADA

Osnivač legendarne izdavačke kuće "Slušaj najglasnije" ZDENKO FRANJIĆ DOBITNIK ROCK&OFF NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO

Zdenko Franjić (Tomislav Tompa ZEMBIĆ)

Zdenko Franjić (Tomislav Tompa ZEMBIĆ)


Za svoje zasluge u pružanju diskografskog prebivališta i boravišta desecima bendova, kao i za neumorni rad na predstavljanju i održavanju hrvatskog undergrounda, Zdenko Franjić postat će prvi dobitnik Nagrade za životno djelo Rock&Off nezavisne glazbene novinarske nagrade

Baštinik domaćeg undergrounda, nepresušan izvor ponajbolje domaće glazbe koja nikad nije težila mainstreamu i jedan od najvećih promotora domaće i regionalne glazbene scene - Zdenko Franjić - za svoj predan rad dobit će Rock&Off nagradu za životno djelo.

Ova nagrada, koja se dodjeljuje 31. siječnja u Zagrebu, itekako ide u prave ruke - naime, Franjić je osnivač izdavačke kuće "Slušaj najglasnije", te je pod svojom etiketom objavio izdanja bendovima kao što su Majke, Overflow, Kojoti, Goribor, MORT, Bambi Molesters… svima njima prva izdanja, koja su i bila odskočna daska za njihovu glazbenu karijeru objavio je upravo Franjić.

To je samo dio izuzetno bogatog kataloga izdavačke kuće "Slušaj najglasnije", pod čijom su etiketom kroz tri desetljeća rada objavljena brojna izdanja - od koprivničkih Beatlesa, The Bugsa, preko kultnih Satana Panonskog i Jure Klavijature pa sve do Damira Avdića koji svojim stihovima postavlja preciznu dijagnozu cijele regije.

"Za svoje zasluge u pružanju diskografskog prebivališta i boravišta desecima bendova, kao i za neumorni rad na predstavljanju i održavanju hrvatskog undergrounda, Zdenko Franjić postat će prvi dobitnik Nagrade za životno djelo Rock&Off nezavisne glazbene novinarske nagrade, u zagrebačkoj Tvornici Kulture, 31. siječnja", navode organizatori.

Od 1987. do danas, Zdenko Franjić je na svojoj etiketi "Slušaj najglasnije" objavio preko 200 izdanja, na kazetama i CD-ovima, s punokrvnim omotima koji su često znali šokirati slučajne posjetitelje Zdenkovog štanda. Njegovi inozemni kolege danas su pak postali direktori hipsterskih "indie labela", ušavši u kolo s velikim korporacijama i otvorivši moderne urede na visokim katovima poslovnih zgrada u Londonu i New Yorku.

No, Zdenku je oduvijek bio najdraži njegov štand i sloboda koju je imao u strastvenom predstavljanju svježih zvukova iz hrvatskih garaža. Uostalom, on je New York ionako već odavno bombardirao svojom serijom kompilacija "Bombardiranje New Yorka" čije je prvo, antologijsko izdanje okupilo već kultnu postavu: Satan Panonski, Sköl, Messerschmitt, Majke, Machine Gun i Kaotične duše.

U Franjićevom "profesionalnom" životopisu nije zanemariv ni njegov umjetnički alter ego, Lutajući DJ Zdena. Glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš nazvao ga je "kraljem undergrounda", a njegov broj mobitela i dalje je prvi i najvažniji u imeniku jednog mladog benda u potrazi za izdavačem.

Na pitanje o pokretanju vlastite etikete, Franjić odgovara: "Nisam imal pametnijeg posla", a unatoč svim priznanjima i nagradama, Franjića se i danas najčešće može naći za njegovim štandom u Močvari, ispred Bookse ili na nekom glazbenom festivalu, skrivenog iza kutija CD-ova, kazeta, fanzina i stripova. (Tea TIDIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum