PULA

GOATHELL METAL FEST: Fuzija beskompromisne energije, mistike, legendi, umjetnosti i žestoke metal glazbe



Koncertni program je bio zaista bogat - u petak su headlineri, ukrajinski Jinjer, već s prvim taktovima "Who Is Gonna Be the One?" doveli publiku do ekstaze * Gotovo tri desetljeća prošlo je od osnivanja kultnog death metal benda Sinister, a brojni posjetitelji s oduševljenjem su komentirali da je nevjerojatno da u Puli mogu gledati ove nizozemske death metal velikane

Nekoliko stotina posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije, Mađarske, Velike Britanije i Švedske pristiglo je u Pulu na prvo izdanje Goathell Metal Festa - a ova manifestacija je na pulskoj Vallelungi donijela tri koncertna dana na kojima je nastupilo više od 20 bendova iz 13 zemalja. Pula ima dugogodišnju tradiciju organizacije kvalitetnih metal koncerata te je postojbina brojnim odličnim metal bendovima, a uspješno prvo izdanje Goathell Metal Festa još je čvršće pozicioniralo Pulu na svjetskoj karti destinacija za ljubitelje metal glazbe.

Mistične legende i povijest Istre

Istra ima izuzetno bogatu i zanimljivu povijest kao i legende, a Goathell Metal Fest sve sadržaje veže upravo uz to neiscrpno i premalo prezentirano vrelo - tako da, osim što festival u svom nazivu nosi ime koze, simbola Iste (goat), i sama koncertna pozornica nosi naziv najpoznatijeg istarskog vampira Jure Granda.

Iako je glazba bila u prvom planu, Goathell Metal Fest ponudio je i pregršt dodatnih sadržaja - bilo je tu tematskih izložbi nadrealističnih skulptura i slika, pa izložbi o najpoznatijem istarskom vampiru Juri Grandu, o nadnaravnim bićima iz literature i pojavama vezanim za Pulu i Istru te o Puli u doba Austrougarske monarhije, a svojim radovima predstavili su se Mario Devčić, Laura Pepel, Ksenija Mijoković i Nikola Mijoković. U pauzama između bendova, nekoliko puta su održane "borbe" pulskih gladijatora, bili su neizostavni štandovi gdje su se mogli nabaviti albumi i majice bendova koji su nastupili, a najodvažniji su mogli iskušali i face painting.

Headlineri svjetskog glasa

A koncertni program je bio zaista bogat - zagrijavanje u četvrtak je bilo na manjoj pozornici uz Tranquilizer, Despotic Bullet, Chronic Disease i Dropthehammer, a u petak su pak headlineri, ukrajinski Jinjer, već s prvim taktovima "Who Is Gonna Be the One?" doveli publiku do ekstaze. Eksplozivna i karizmatična pjevačica Tatiana Shmailyuk, impresivnih glasovnih mogućnosti, svojom energijom doslovno je "zarazila" publiku koja je uglas pjevala s njom ponajveće uspješnice Jinjera, a na posjetitelji kraju nisu htjeli olako pustiti bend da ode s pozornice, te su ih aplauzima i povicima dozvali na bis.

Gotovo tri desetljeća prošlo je od osnivanja kultnog death metal benda Sinister, a brojni posjetitelji s oduševljenjem su komentirali da je nevjerojatno da u Puli mogu gledati ove nizozemske death metal velikane koji su objavili 13 albuma, od kojih je aktualan "Syncretism" iz 2017. godine. I koliko je pulska publika bila oduševljena, i sam frontman Sinistera, Aad Kloosterwaard, pohvalio je organizaciju i lokaciju, rekavši publici: "Možete biti ponosni, imate odličan festival u Puli".

Headlineri festivala su zasigurno imena kakva bi se našla i na pozornicama bilo kojeg etabliranog svjetskog metal festivala, a s obzirom na brojnost bendova, sigurno se na Goathell Metal Festu našlo ponešto za svakog ljubitelja metal glazbe. Valja istaknuti da su pulski bendovi pokazali na domaćem terenu da itekako imaju vjernu publiku - a to su odličnom svirkom u petak dokazali Mortal Divinity te u subotu Infernal Tenebra. Svi izvođači redom su dali sve od sebe, što je publika i prepoznala - tako su u petak i subotu nastupili još Mindahead, Chaos Engine Research, Scarlet Aura, Martyrium, Other Eyes Wise, Symetry Of The Void, My Funeral, Repulsive Vision, UDS, Mechanical God Creation, Arkana Code, Reapter, Atrexial, Old Night i Core System.

Interes inozemnih agenata

Iako je jak pljusak koji se u noći s četvrtka na petak obrušio na Pulu malčice poremetio program, kao i obeshrabrio one koji su željeli kampirati na zaista jedinstvenoj lokaciji Vallelunge s pogledom na pulski zaljev, entuzijazam je prevladao i festival je u konačnici održan uz manje izmjene, ali sudeći po riječima hvale posjetitelja - manifestacija je bila i više nego uspješna.

Da je festival već u svom prvom izdanju izazvao veliki interes, dokazuje i to što je Goathell poslovno posjetio Robert Helle, iz njemačke marketinške agencije Cmm, GmbH, koji je zadužena za marketing slavnih Iron Maiden, te organiziraju eminentni festival 70.000 Tons of Metal, a da je dojam bio odličan, dovoljno govori da je Helle ostao na godišnjem odmoru u Puli. Također, i članovi ukrajinskih Jinjer su odabrali Pulu za destinaciju za odmor, te su im se nakon koncerta u Puli pridružili i članovi obitelji.

Pohvale organizatorima na vrlo važnom detalju - u namjeri da festival bude ekološki održiv, na šankovima se uopće nisu koristile jednokratne čaše, već su posjetitelji mogli kupiti višekratnu čašu te su je koristili sve dane festivala. Poznato je da se inače na festivalima stvaraju ogromne količine smeća, no po završetku Goathell Metal Festa, nije bilo odbačenih čaša na podu.

- Jako smo zadovoljni kako je sve prošlo, i već smo krenuli s dogovorima i planovima za sljedeću godinu. Sve ovo ne bi bilo izvedivo bez Grada Pule, Turističke zajednice, moto kluba Twin Horn MC te brojnih lokalnih tvrtki koji su nam pomogli u realizaciji festivala. Prva godina je prošla iznad očekivanja, a izuzetno pozitivne reakcije gostiju kao i bendova koji su nastupili samo su nam poticaj da se za sljedeću godinu trudimo još više, kažu organizatori iz Udruge Kairos. (Tea TIDIĆ, snimili Neven LAZAREVIĆ i Tea TIDIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of