NAJPOPULARNIJI ISTARSKI CHEF

"DAVID SKOKO: Stari gušti, nova kužina" od sutra na 24kitchen


David Skoko je prvi hrvatski kuhar koji je dobio svoju emisiju na kanalu 24kitchen, a "David Skoko: Stari gušti, nova kužina ima 20 epizoda koje će ići svaki petak

 

Ovih dana s plakata po gradu smiješi se jedno poznato istarsko lice osobe koja nije niti pjevač, niti glumac, niti političar već kuhar. To je najpoznatiji istarski chef David Skoko čija će se emisija punog imena "David Skoko: Stari gušti, nova kužina" početi prikazivati u petak u 13 sati na kanalu 24kitchen na kojem svoje umijeće pokazuju mnoga poznata kuharska imena. David Skoko je ujedno i prvi hrvatski kuhar koji je dobio svoju emisiju na ovom kanalu. No, poznato je da je Skoko, čija je svjetska slava ponikla iz obiteljske konobe Batelina u Banjolama, već nastupao u raznim televizijskim emisijama, a između ostalog se pojavio u seriji slavnog Anthonyja Bourdaina "Bez rezervacije".

Multikulturalna zona

Na kanalu "David Skoko: Stari gušti, nova kužina ima 20 epizoda koje će ići svaki petak na kanalu 24kitchen.

- Kroz ovih 20 epizoda i 60 recepata predstavit ću svu onu kuhinju na kojoj sam odrastao, a koja nije isključivo istarska, nego svu onu kuhinju koju smo radili doma. Znači, to je ono što mi je nona radila, ali i što je radila nona pod utjecajem kuhinje susjede koja je s Pelješca. Kako smo mi multikulturalna zona, takva je i naša kuhinja. Istarska kuhinja, ona domaća kuhinja, ono što ljudi doma jedu je puno više od maneštre, pljukanci, žgvaceta i kobasica. Puno, puno, puno više i to zato jer smo otvoreni prema raznolikosti kuhinje naših susjeda - Talijana, Austrijanaca, Mađara, pa tako i Srba, Bosanaca i svih utjecaja na njihove kuhinje. Recimo, kajmak je sastavni dio naše kuhinje iako nekad nije bio. Ili recimo punjena paprika i sarma koje nisu istarska kuhinja, ali su kuhinja ovih naših područja pod utjecajem Turske. Isto tako radimo bakalar alla Veneziana, kao što radimo mađarski gulaš, kaže Skoko.

Među receptima koje će Skoko predstaviti u svojim emisijama su savora od iglica, komiške pogače, ali i njegova vizija riži-bižija.

- Ima tu stvarno različitih jela i sva su to jela s kojima sam ja kao osoba i kao kuhar, odrastao i bio inspiriran, kaže Skoko i napominje da nema neko najdraže jelo jer kada se bilo čega zaželi to i pripremi.

- Nemam jedno najdraže jelo. Kada je sezona rakovica, onda ih prvih dana jedem jer ih obožavam, ali onda me 15. dan nemojte pitati za rakovice jer sam ih se zasitio. Ja volim hranu, jednostavno odgovara Skoko.

Dvije godine prikazivanja

No, da se vratimo na njegovu emisiju koja se prikazuje na kanalu 24kitchen koji prenosi sve što kuća Fox proizvede i prenosi kuharske emisije.

- Ono što mi gledamo je 24Kitchen Balkan, sjedište je u Sofiji u Bugarskoj, a ono što se tu prikazuje gleda cijeli Balkan, od Slovenije, Hrvatske, Bosne, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Bugarske, Rumunjske, Mađarske i, mislim, Grčke. Onda imate 24Kitchen Rusija i Ukrajina, Turska, Južna Afrika, Brazil, zatim Portugal, Španjolska i središnja Europa. Oni imaju različite programe. Ljepota toga je da si međusobno izmjenjuju program. Kao što mi gledamo holandske emisije tako će oni u jednom trenutku uzeti hrvatsku emisiju ili bosansku ili makedonsku… Sada premijeru gleda samo Balkan. Emisija će se prikazivati dvije godine te će se vjerojatno prikazati i na tržištu koje bude zainteresirano, kaže Skoko. (Mladen RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini