BRTONIGLA DOMAĆIN DVODNEVNOG WINE VIP EVENTA

Vino je turistički resurs, a sommelieri njegovi znalački prodavači


Laici u svijetu vina mogli su na dvodnevnoj konferenciji Wine VIP Event, koju je tvrtka Ricerca Mercato uz pomoć općinske Turističke zajednice u četvrtak i petak organizirala u Brtonigli, naučiti mnogo zanimljivih stvari, primjerice, da pojam sommelier, pod kojim danas podrazumijevamo profesionalnog vinskog znalca, nekoć značio nešto sasvim drugo.

Uloga sommeliera u povećanju kvalitete usluge

Kako je u svom predavanju "Tko je i što je sommelier" objasnio trostruki sommelierski prvak Hrvatske Filip Savić, taj pojam dolazi iz provansalskog jezika i označavao je - osobu koja se brine o životinjama za vuču kola s hranom i pićem! Pojam je s vremenom evoluirao i danas se, u najširem smislu, sommelierom smatra osoba koja u ugostiteljstvu ispunjava sve zahtjeve gostiju, ponajprije one vezane uz vinu i druga pića. Vrlo je detaljno Savić prošao kroz opis posla sommeliera, kroz način njegove izobrazbe i stručnog usavršavanja, ali i kroz sustave klasificiranja i ocjenjivanja vina, demonstrirajući na kraju i kako se dekantira crveno vino. Sadržaj Savićevog predavanja bio je za publiku ove vinske konferencije nedvojbeno vrlo koristan i poučan, jer iako se danas sommelieri sve više prepoznaju kao vinski stručnjaci nužni u svakom ugostiteljskom objekti koji drže do sebe, još uvijek ih se ne smatra obaveznim i podrazumijevajućim dijelom osoblja. Stoga je širenje svjesnosti o potrebitosti i korisnosti sommelierskog posla sastavni dio često spominjane potrebe "povećanja kvalitete i razine usluga" u domaćem ugostiteljstvu i turizmu općenito. I iz ostalih predavanja i prezentacija na ovoj konferenciji formirala se misao o potrebitosti bolje afirmacije sommelierskog posla, umijeća, pa i načina života, a da bi približili različite aspekte ovog zvanja, pojedini predavači poslužili su se različitim pristupima i metodama.

Značaj neverbalne komunikacije

Publika brtoniške konferencije pokazala je veliki interes za predavanje "Život bračnih partnera sommeliera" koje su održali supružnici i sommelieri Karin Rupena Perdec i Emil Perdec. S mnogo duhovitih i zabavnih detalja njih su dvoje zapravo ispričali priču o cjeloživotnoj edukaciji i želji za usavršavanjem, smatrajući svojim najvećim životnim uspjehom činjenicu da je danas vinska kultura u Istri na mnogo većoj razini nego što je bila pred petnaestak godina kada su se počeli baviti ovim poslom. Priču su na vrlo zanimljiv način garnirali biografskim detaljima i fotografijama, od njihova upoznavanja kada su oboje radili u restoranu Valsabbion, preko zajedničke poslovne avanture kada su otvorili prvi istarski wine-bar Tinja, koji je nakon pet godina zbog krize morao biti zatvoren, pa do činjenice da svaki godišnji odmor iskoriste za posjet jednoj poznatoj vinskoj regiji. Zanimljivo i zabavno predavanje održao je i austrijski sommelierski prvak bosanskih korijena Suvad Zlatić Suwi. Njegova je poanta bila u činjenici da je sommelier u biti prodavač vina, s jednakim poželjnim vještinama i osobinama kakve krase, primjerice, prodavače automobila. Zorno, na primjerima u kojima su često statirali dobrovoljci iz publike, Suwi je demonstrirao ispravne i pogrešne geste i postupke u radu sommeliera, posebno naglašavajući značaj neverbalne komunikacije u ovome poslu. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD PONEDJELJKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of