U KLUBU GASTRONOMADA

Predstavljena impozantna monografija Croatia & Montenegro na 528 stranica


U Klubu Gastronomada u Europskom domu u Zagrebu održana je promocija monografije Könemann: Croatia & Montenegro. Ova dosad najluksuznija monografija obuhvaća sve nacionalne parkove, parkove prirode i brojna nezaštićena mjesta u unutrašnjosti, na obali i otocima.

Nastala je iz želje da se svijetu prikaže ljepota istočne obale Jadrana, no autori su ubrzo shvatili da ne žele izostaviti, primjerice, Visovac i Roški slap, unutrašnjost Istre s Motovunom, Plitvička jezera, Njegošev mauzolej… pa je knjiga rasla sve dok nije na 528 stranica obuhvatila većinu (iako ne sve, jer to bi ipak bilo nemoguće) ljepote ovog zemaljskog raja i nazvana je jednostavno "Croatia & Montenegro". Monografija je istinski impozantna, veličine 27x33 cm, s umjetničkim fotografijama u visokoj rezoluciji. Kako bi bila pristupačnija strancima, tekst je otisnut na šest jezika: engleskom, njemačkom, talijanskom, španjolskom, francuskom i nizozemskom.

Na promociji su predstavljeni i hrvatski koautori monografije, fotograf Mario Jelavić i urednica i lektorica Tanja Tomaš, a o knjizi su govorili i Zlatko Gall, kritičar umjetnosti, rock recenzent i gastronom koji je za uzvanike pripremio palentu s inćunima i orasima, koktel-rajčice s ribljom paštetom i kozice, te Senko Karuza, autor kratkih priča i stručnjak za preživljavanje na škoju, koji je počastio pašta-fažolom na brujet i komiškom pogačom, upravo onakvima kakve priprema u "svojoj" Moloj Trovni, uvali na Visu čija je fotografija na naslovnoj stranici monografije.

Zanimljivo je bilo čuti da je monografija u prva dva tjedna nakon izdavanja u prosincu 2017. samo u Meksiku prodana u 1200 primjeraka, dok ih je prošlog tjedna u Brisbaneu prodano 600. Štoviše, meksički je distributer od izdavača Ludwiga Könemanna naručio monografiju o Meksiku, ali samo pod uvjetom da bude "jednako lijepa kao i ova".

Među 70-ak uzvanika mogli su se vidjeti brojni turistički vodiči, profesori i dekani, vlasnici obrta i apartmana, arheolozi, arhitekti, kompjutoraši, direktori iz korporacijskog sektora te mnoga lica poznata s malih ekrana. Atmosfera je, neuobičajeno za promocije tako impozantnih izdanja, bila vesela i prijateljska, a gosti bi se uz ukusne zalogaje i vino jednoga od naših najboljih vinara, Alena Bibicha, zadržali tko zna do kad da se nije radilo o Noći muzeja (što nisu htjeli propustiti).

Monografija "Croatia & Montenegro" bit će u prodaji na recepcijama hotela, kampova, pansiona, apartmana, nacionalnih parkova i parkova prirode, u suvenirnicama i turističkim agencijama, na brodovima i, nakladnici se nadaju, svim mjestima na kojima može biti dostupna ljubiteljima putovanja, druženja i prirodnih ljepota. Više o monografiji potražite na facebook profilu Koenemann Croatia. (GI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of