Ikigai

Deset pravila japanske tajne dugog i sretnog života

| Autor: Novi list
Ilustracija

Ilustracija


Imati svrhu u životu ključ je sretnog i zdravog postojanja. Ako do sada niste čuli, predstavljamo vam ikigai, deset pravila koja kriju japansku tajnu za dug i sretan život.

Radi se o konceptu koji definira sam razlog postojanja, a vaš ikigai nalazi se u središtu onoga što volite, vaše misije, onog u čemu ste dobri i vaše profesije.

Deset pravila

1. Polako

Prvo pravilo odnosi se na život bez žurbe, za koju smatraju da je obrnuto proporcionalna s kvalitetom života. Ovo pravilo nalaže da usporite i opustite se.

2. Ostanite aktivni

Također, tajnu dugovječnosti vide u tome da ostanete aktivni – čak i u mirovini!

3. Bez pretjerivanja u hrani

Kada je riječ o prehrani i dugom životu, japanska je filozofija da je manje zapravo više. Umjesto da se prejedamo i iscrpljujemo tijelo dugim probavnim procesima, savjet je da prestanete jesti kada dosegnete razinu sitosti od 80%.

4. Okružite se prijateljima

Osjećaj zajedništva i činjenica da se Japanci trude ostati aktivni i u poodmakloj dobi ključni su elementi njihove tajne dugog života. Stoga, okružite se prijateljima i dobrim ljudima, a prema svima ostalima ponašajte se kao da su vam upravo to – prijatelji, čak i onda kada se prvi put susrećete s njima.

5. Dovedite se u formu

Baš kao što nedostatak tjelesne vježbe ima negativne učinke na naše tijelo i raspoloženje, nedostatak mentalne vježbe je loš za nas jer uzrokuje propadanje naših neurona i neuronskih veza — i, kao rezultat toga, smanjuje našu sposobnost reagiranja na okolinu. Svaki dan odvojite vrijeme za mentalno zdravlje i idite u šetnju najmanje dvadeset minuta.

6. Nasmiješite se

Japanci tvrde da je tajna dugog života ne brinuti se, a da bi srce ostalo mlado, ne smijete mu dopustiti da ostari, što povezuju s osmjehom i srećom.

7. Povežite se s prirodom

Suvremeni život nas sve više udaljava od one istinske prirode. Novac, moć, pozornost, uspjeh – sve su to elementi modernog života koji nam odvlače pažnju, no cilj je ne dopustiti im da vas preuzmu. Primjerice, sat vremena prije spavanja i sat vremena nakon što se probudite ne gledajte u nikakve ekrane.

8. Budite zahvalni

Nikad ne trebamo zaboraviti na važnost pridavanja fokusa pozitivnim osjećajima kao što su sreća, ljubav, spokoj i zahvalnost.

9. Živite u trenutku

Prestanite žaliti za prošlošću i bojati se budućnosti. Iskoristite svaki dan maksimalno!

10. Slijedite svoj ikigai

Svima s jasno definiranim ikigaijem zajedničko je da slijede svoju strast bez obzira na sve. Oni nikada ne odustaju, čak i kada se čini da sve ide protiv njih ili se suočavaju s mnogo prepreka. U svima nama postoji strast koja daje smisao vašim danima i koja nas tjera da dijelite najbolje od sebe do samog kraja. Kad imate jasnu svrhu, nitko vas ne može zaustaviti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of