AUTORICA "POSLOVNE BIBLIJE"

Lisa Carmen Wang stiže na Women’s Weekend u Rijeku: "Žena ostvaruje punu moć tek kad shvati da joj dopuštenje nije potrebno"

| Autor: Lucija Sučić
Lisa Carmen Wang (Foto: Women's Weekend)

Lisa Carmen Wang (Foto: Women's Weekend)


Lisa Carmen Wang iznimna je u svemu čega se uhvati. Dok je u djetinjstvu postala svjetski poznata prvakinja u gimnastici, što joj je osiguralo članstvo u Kući slavnih, sportski je uspjeh kasnije zamijenila onim akademskim.

Diplomiravši na Yaleu, karijera ju je odvela u svijet poduzetništva, gdje se prometnula u gorljivu zastupnicu ženske ravnopravnosti pričajući jezikom koji svi poznaju: novca. Uz to, autorica je knjige »Poslovna biblija opako sposobne«, te se pronašla i na Forbesovoj listi 30 najutjecajnijih osoba mlađih od 30 godina.

Povod razgovora s nadasve uspješnom Lisom Carmen Wang njeno je gostovanje na nadolazećem Women’s Weekendu, što će u Rijeci biti održano od 7. do 10. ožujka, a gdje će govoriti o svom životnom putu, kao i podijeliti bitne životne i poslovne lekcije koje je tim putem naučila.

Jeste li uzbuđeni zbog Women’s Weekenda? Koja su vaša očekivanja? Ovo će biti vaš prvi posjet Hrvatskoj, zar ne?

– Tako je! Iznimno sam uzbuđena i vjerujem da je Hrvatska iznimno lijepa, a također znam da ima i mnogo snažnih žena, pa sam ushićena što ću se moći povezati sa svim čitateljicama »Poslovne biblije opako sposobne«, čuti kako je knjiga utjecala na njih i upoznati hrvatsku kulturu. I dakako, donijeti duh ženskog osnaživanja i ulaganja iz SAD-a u Hrvatsku.


Tko je Lisa Carmen?

Lisa Carmen Wang Amerikanka je kineskog podrijetla. U mladosti je bila vrhunska gimnastičarka, četverostruka prvakinja SAD-a i članica Kuće slavnih. Diplomirala je na Yaleu, dobila prvi posao kao analitičarka u investicijskom fondu, potom se osamostalila kao poduzetnica i postala ulagačica rizičnog kapitala. U bestselleru »Poslovna biblija opako sposobne« dobrim dijelom iznosi vlastito iskustvo kako se s vremenom od »dobre djevojke« iz skromne useljeničke obitelji koja svima ugađa transformirala u samosvjesnu ženu sa stavom.

Prioriteti i žrtve

Kakvim biste opisali vaše djetinjstvo kao profesionalne sportašice?

– Gimnastikom sam se počela baviti kad sam imala devet godina i od samog početka sam se u nju zaljubila! Trenirala sam od šest do sedam sati dnevno, a kada nisam bila u školi, treninzi su trajali i po devet sati na dan, pogotovo kad sam trenirala u Olimpijskom centru.

Od trenutka kada sam se probudila i pojela doručak, trenirala bih od četiri do pet sati, nakon čega bi uslijedio kratki ručak i odmor, pa onda još četiri sata treninga, a potom ledena kupka – i onda sve ispočetka. To je bio vrlo intenzivan i težak raspored.

Dok sam se bavila gimnastikom, simultano sam pohađala državnu školu, a zbog mnogo izostanaka sve sam zadaće rješavala unaprijed, bilo u autu, avionu, na putu do škole… Dok neka djeca koja su redovito pohađala nastavu nisu završavala svoju zadaću, ja sam sve stizala jer su mi trening i škola bili prioritet, no s druge strane žrtvovala sam društveni život te nisam imala vremena za prijatelje i zabavu. Za mene se ta žrtva isplatila, imala sam velik san na kojem sam radila.

Nakon završetka profesionalne sportske karijere primljeni ste na Yale. Možete li nam reći nešto više o tom dijelu vašeg života?

– Sveučilište Yale je bio fakultet mojih snova, no bila je to zaista teška tranzicija. Trening je bio jedina stvar za koju sam znala. Yale, koji slovi za jedan od najstrožih sveučilišta u SAD-u, činio se lakim u usporedbi s gimnastikom. Također, odjednom sam dolaskom na fakultet imala toliko puno vremena, a bez gimnastike odjednom više nisam znala tko sam. Pridružila sam se hip-hop i mačevalačkom timu ne bih li ostala aktivna. Jednostavno, jednom kada si tako strastven prema sportu, kada se odmakneš od njega, kao da ti nedostaje tvoja strast.

Stoga sam nastavila tražiti novu, ovaj put intelektualnu strast, ali je nisam mogla pronaći tijekom cijelog fakulteta. Tek kada sam završila Yale i počela se baviti karijerom, otkrila sam da ona leži u osnaživanju žena i rodnoj ravnopravnosti, a otkrila sam je jer sam sama iskusila obespravljenost i nedostatak jednakosti. Rekla bih da je iskustvo na fakultetu otvorilo moj um za istraživanje različitih intelektualnih mogućnosti.

Volim čitati, završila sam književnost, a moj san je uvijek bio napisati knjigu i imati tu knjigu u knjižnici i stvarno utjecati na živote drugih ljudi. To se i ostvarilo s »Poslovnom biblijom opako sposobne«.



Carstvo opako sposobnih

Prvo ste osnovali platformu SheWorx, a nakon nje i Carstvo opako sposobnih. Možete li nam reći nešto više o njima?

 SheWorks je platforma koju sam osnovala ne bih li pomogla poduzetnicama da dobiju pristup rizičnom kapitalu i financiranju, jer sam i sama iskusila koliko je ženama teško prikupiti novac kad su više od 95 posto ulagača muškarci. Bilo mi je jako teško s obzirom na rasu i činjenicu da sam mlada žena, a u to vrijeme nisam imala nikoga s kim sam mogla razgovarati o svemu kroz što sam prolazila.

SheWorks je stoga započela kao grupa za podršku poduzetnicama, a pretvorila se u organizaciju s 25 tisuća žena koje su se međusobno podržavale, prikupljale kapital i radile zajedno. Naposljetku ju je otkupila velika ‘fintech’ tvrtka za koju sam uvidjela da ima sličnu viziju.

Carstvo opako sposobnih vidim kao nastavak toga, no opakiji, hrabriji i bezrezervniji u pogledu prikupljanja novca. Ovdje se čak i nije toliko radilo o samom novcu, već o ženama koje se ne osjećaju zaslužnimm imati više novca. Shvatila sam da je tu neophodna temeljna promjena identiteta, od »dobre djevojke« do »opako sposobne«. Osnovala sam ovu platformu kako bih pomogla ženama da ne samo ostvare pristup novcu, već da nauče kako izgraditi vlastito carstvo te kako bih obučila sljedeću generaciju ulagačica.

Dok je SheWorks bila isključivo usredotočena na poduzetnice, Carstvo opako sposobnih fokus stavlja kako na poduzetničkom načinu razmišljanja, tako i stvaranju niza novih ulagačica. Shvatila sam da je ulaganje najmoćniji generator bogatstva, a način kako doći do bogatstva je kada novac radi za vas, a ne uvijek vi za novac.

Tko se može pridružiti?

– Bilo tko tko želi naučiti kako postati investitoricom, a većina žena koje se pridruže najčešće su prvi put u svijetu ulaganja ili su pak amaterske ulagačice koje žele biti u zajednici. Mišljenja sam da se žene, baš kao što se zabavljaju u zajedničkoj kupovini, mogu zabavljati i odlaskom na užinu te razmjenom financijskih ponuda.

Možemo mijenjati kulturu i slaviti ulaganje jedna u drugu, zarađivanje jedne od drugih i uvidjeti da je to nešto zaista pozitivno, a ne tabu.

Možete li podijeliti neke primjere žena poduzetnica koje su imale koristi od ovih programa i podrške koju ste im ponudili?

– Unutar Carstva opako sposobnih imamo fond rizičnog kapitala gdje ulažemo u visokorastuće tehnološke kompanije predvođene ženama koje stvaraju utjecaj u svijetu. Uložili smo u jednu od tih žena i njenu tvrtku za umjetnu inteligenciju zbog čega sam veoma uzbuđena. Suradnja umjesto konkurencije – kada investiramo, jedna žena gradi svoje carstvo, a sve mi smo investirale u njen uspjeh. Što je ona uspješnija i više zarađuje, i mi zarađujemo više.


Hrabro prema vlastitim snovima


Priča Lise Carmen Wang je prije svega inspirativna i tu će inspiraciju prenijeti na sve koji stižu u Rijeku na drugo izdanje Women’s Weekenda. U prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Art-kvarta u Rijeci, gdje će se održati Women’s Weekend, sudionici će imati priliku osobno upoznati Lisu Carmen Wang, postavljati joj pitanja i tako se povezati s jednom od najutjecajnijih mladih žena današnjice. Lisina prisutnost na Women’s Weekendu dodatno potvrđuje njezinu posvećenost osnaživanju žena i poticanju svake pojedine osobe da kroči hrabro prema vlastitim snovima.

Novac nije prljava riječ

Razgovarajmo o »Poslovnoj bibliji opako sposobne«. O kome i čemu ste razmišljali dok ste je pisali?

– Prva osoba koju sam imala na umu zapravo je bila mlađa – ja. Razmišljala sam o svim teškim lekcijama koje sam naučila i poteškoće kroz koje sam i sama prolazila. Drugim riječima, razmišljala sam kakva bih starija sestra bila mlađoj sebi i kako bih joj se obratila. Shvatila sam da bih bila vrlo izravna i kazala što bih učinila drugačije da sam tada znala bolje.

Kad sam započinjala svoje poduzetničko putovanje, ulazila sam na teritorij gdje su dominirali muškarci i gdje sam doživljavana inferiornom zbog spola i načina na koji izgledam, te sam bila jako sramežljiva. Ova knjiga je namijenjena svakoj takvoj ženi, onoj koja je na početku karijere, a ne dobiva poštovanje koje želi, koja vjeruje da je sposobna za veće stvari, ali možda joj nije sasvim jasno što to točno jest.

Ovo je i knjiga za sve žene koje imaju velike snove i težnje i koje žele imati veliki utjecaj. Nadam se da će ova knjiga biti inspiracija i motivacija, želim da žene shvate da je u redu kršiti pravila, pomicati granice i biti svoje umjesto pristajanja na status quo.

»Preuzmi odgovornost za svoje tijelo, granice i bankovni račun.« Koji je, ukratko, vaš recept za to?

– Tijelo je vaš odnos prema sebi. Učiti kako voljeti sebe, poštovati i vjerovati sebi te odnos sa samom sobom uvijek mora biti na prvom mjestu jer je vanjski svijet samo odraz kako se odnosimo prema sebi.

Granice su vaši odnosi s vanjskim svijetom i drugim ljudima – kako se ponašate s obitelji, prijateljima, kolegama, okolinom, kako postaviti te čvrste granice da zaštitimo sebe i budemo sigurne da možemo biti najbolja verzija sebe.

Konačno, bankovni račun je vaš odnos s novcem. Za žene je taj odnos jedinstven jer je često vezan uz poimanje naše vlastite vrijednosti. Od društva dobivamo vrlo pomiješane poruke o novcu, poput toga da su žene »pohlepne«, »sebične« i slično, što je narativ koji želim prekinuti jer kada žene počnu davati prednost zarađivanju novca i financijskoj slobodi i kada slave bogatstvo, tada će biti stvoreno više poslovnih subjekata, više ženskih vođa koji se brinu o održivosti našeg svijeta. Žene imaju tendenciju stvarati tvrtke koje imaju pozitivan utjecaj na svijet. Stoga, novac nije prljava riječ, štoviše može biti vrlo pozitivna.

Ističete tri temeljne vrijednosti: moć, svrhu i strast. Možete li nam reći nešto više o njima?

 Moć je definitivno riječ koju volim. Slično kao novac, moć ponekad može biti zastrašujuća i imati negativnu konotaciju. Ponekad je se bojimo, ali slično kao i s novcem, može se koristiti na mnogo pozitivnih načina. Ženska moć jača kad doista naučimo prihvaćati i prigrliti sve aspekte onoga što znači biti žena, a to je naša intuicija, suosjećanje, prisutnost, emocionalna inteligencija – taj »paket« je moćan.

Način da moć postane pozitivna je postojanje svrhe, odnosno kako ćete koristiti tu moć. Recimo, moja je svrha stvoriti društvo u kojem su žene ravnopravne i gdje imaju priliku postati lideri koje svijet treba. Moć koju steknem uvijek koristim za jačanje te svrhe. Možete imati moć, možete imati svrhu, ali bez strasti nema te uzbuđenosti i guranja naprijed. Tada je vrlo teško proći kroz teška vremena i trenutke. Strast je vatra koja gori u vama i čini vas motiviranim i nadahnutim da slijedite svoju svrhu.



Poslovna umjetnica

Koje strategije koristite za održavanje zdrave ravnoteže između posla i privatnog života?

– Svaki dan za mene izgleda drugačije. Dosta sam fleksibilna u svom rasporedu, a sebe vidim kao poslovnu umjetnicu, što znači da svaki dan dobivam ideje i od njih stvaram remek-djela. Ono što zapravo radim za održavanje te ravnoteže jest rad na načinu razmišljanja, nastojim ne biti prestroga prema sebi stvarajući si rigidan raspored. Volim si dati puno prostora i fleksibilnosti.

Također, velika sam zaljubljenica u fitness, a što se tiče centriranja same sebe, to činim vođenjem dnevnika, vizualizacijom, meditacijom i uzemljenjem u ono što je moja istina. Mislim da je najlakši način da osoba postane neuravnotežena jest slušanje mišljenja drugih ljudi. Važno je da svaka žena ima vlastite ambicije, vrijednosti, viziju i prioritete.

Možete li podijeliti neki od izazovnih trenutaka na svom poduzetničkom putu i kako ste ga prebrodili?

– Bilo je mnogo teških trenutaka… Dok je prvi razlog propadanja poslova nedostatak novca, drugi razlog su poslovni raskidi, odnosno problemi s ljudima. Imala sam neke od stvarno teških partnerskih dinamika i mislim da je taj odnos poput veze: isprva se oduševite zbog nekoga, a onda spazite »crvenu zastavicu«. Ispočetka je to u redu jer ste uzbuđeni zbog posla koji ćete zajedno stvoriti, a onda shvatite da je »crvena zastavica« postala kamen spoticanja…

Jednostavno, teško je ponekad isprva procijeniti tuđu namjeru. Istina je da je svatko na neki način sebičan i želi nešto dobiti, a kada vaš posao i brend postanu javni, postaje još važnije postaviti prava pitanja i otkriti tuđe vrijednosti kako biste osigurali da su u skladu s vašima. Definitivno sam naučila koliko je važno postaviti prava pitanja i upoznati nekoga prije nego što se pridruži vašem poslu!

Koje su po vama uobičajene zablude o poduzetništvu?

– Da je lako (smijeh)! Kada je netko mladi poduzetnik i vidi priče o veoma uspješnim ljudima, a potom pokrene svoj posao, shvati da je stvarno teško odrediti tko je uopće ciljana publika! Ljudi imaju velike vizije i žele pomoći svima, istovremeno želeći da svi budu njihovi klijenti, ali onda shvate da to zapravo ne funkcionira…

Imati strpljenja je vrlo važno, i svakom ambicioznom poduzetniku možete to kazati, ali oni će to otkriti tek kad sami prođu kroz to. Upravo se zato mnogi ljudi ne bave poduzetništvom.

Koji su ključni izazovi s kojima se žene suočavaju u poduzetničkom svijetu?

 Žene dobivaju samo 2 posto financiranja rizičnog kapitala, ali stvar je u tome što vrlo malo žena zapravo dosegne prihod od milijun dolara u svom poslu. To povezujem s načinom razmišljanja, a u Carstvu opako sposobnih velika je misija da žene postanu milijunašice jer nema razloga da to ne budu! Ponekad se šalim govoreći da možete izgraditi posao oko bilo čega.

Primjerice, ako volite plesti ujutro, vjerojatno biste mogli izgraditi posao od milijun dolara podučavajući žene kako plesti ujutro! Dio onoga što nas koči je to što nismo toliko agresivne kada je u pitanju prodaja. Mislim da postoji vrlo jednostavan poslovni savjet za sve buduće i mlade poduzetnice, a to je: način da se napravi više posla i više novca je da se više proda! To je to! Morate dati ljudima priliku da kupuju od vas i sve što trebate je prodati više.

Mislim da je dodatni izazov ženama to da nam je prodaja pomalo čudna. Smatramo da je promotivna, sebična, egoistična. Čak i kada žene kreću u posao, dio nje misli: »Želim poslovati, ali ne želim reći ljudima da poslujem.« Ako imate takav stav, vjerojatno nećete zaraditi! Zato je povratak osnovama bitan.

Posao je jednako stvaranju novca. Zašto uopće ići u posao ako nisi spremna zaraditi novac? Upravo zato mislim da je vraćanje ženskom odnosu prema novcu i njoj samoj često ono što žene najviše sputava.

Druženje i umrežavanje

Kako pristupate networkingu i izgradnji veza u poduzetničkoj zajednici? Koji je značaj toga?

– Na početku karijere prisustvovala sam mnogim događajima te vrste koje sam koristila kao priliku za vježbanje predstavljanja, interakcije s različitim ljudima, učenja kako biti ekstrovertiranija… Svaki je takav događaj za mene bio trening dok nisam osjetila ugodu u druženju i umrežavanju.

Sada kada sam napredovala u karijeri, puno sam selektivnija te biram one evente na kojima znam da će biti ljudi koji su na određenoj razini u karijeri ili koji sa mnom dijele viziju i vrijednosti. Sada nema smisla upoznavati nasumične ljude jer sam usmjerenija i jer imam vrlo jasan poslovni cilj, a taj je da upoznam osobe koje su zainteresirane za ulaganje, izgradnju višemilijunskih poslova, koje žele mentorirati ulagati i podržati tvrtke koje vode žene, koje imaju utjecaja…

Preporučila bih da se, ako tek započinjete svoju karijeru, umrežujete s drugima što je više moguće i vježbate »mišić« upoznavanja ljudi. Kako napredujete u karijeri i budete jasniji po pitanju svoje svrhe, misije i poslovnog cilja, možete postati selektivniji kako biste maksimalno iskoristili svoje vrijeme.

Koje su najvažnije vještine ili kvalitete koje bi poduzetnica trebala imati?

 Nesalomljivost, sposobnost da svaki neuspjeh vidiš kao priliku. Broj neuspjeha je beskonačan – svaki dan donesemo pogrešnu odluku i moramo smisliti kako je ispraviti i napraviti da radi u našu korist.

Uzet ću primjer iz atletike, gdje se prvaci rađaju iza kulisa i na samom treningu. Gdje ih nitko ne gleda, a gdje provode tisuće sati trenirajući i ispuštajući suze, krv i znoj. Sve su to šanse koje nisu ostvarili, a na kraju, kad su u središtu pozornosti, drugima se čini da im je to došlo lako. Stvar je u svim tim stvarima koje su nevidljive drugima, a koje nas ojačaju svakog puta tako da se ustanemo i postanemo bolji i jači.

Koji su vaši budući ciljevi?

– Ima ih mnogo! Vrlo sam uzbuđena što radim na fondu Carstva opako sposobnih i ulažem u našeg prvog »jednoroga« (naziv koji se pojavio krajem 2013. i označava malu i mladu softversku kompaniju čija se vrijednost procjenjuje na više od jedne milijarde dolara, op. a).

Također, oduvijek sam voljela modu pa dizajniram odjeću i čitavu modnu liniju. To je bio moj san i imam viziju kako je žene nose u teretani i na ulici, a da se pritom osjećaju osnaženima. Imam ideje za druge knjige pa se nadam da ću biti i višestruka autorica. Također, želim izgraditi medijsko carstvo! Moj podcast kojim donosim snažne ženske glasove i priče, uključujući i svoju vlastitu, tu kako bih promijenila narativ i istaknula žene koje se bore protiv status quo.



Ranjiva i snažna

Osvrćući se na svoj dosadašnji put, na što ste najviše ponosni i koje ste lekcije naučili na tom putu?


– Definitivno sam jako ponosna na to kako je moj glas evoluirao od nekoga tko je bio vrlo sramežljiv i nesiguran do toga da mogu govoriti pred tisućama ljudi. Samo snaga vašeg glasa i snaga riječi mogu ići jako daleko! Postati profesionalnom govornicom bila je stvarno velika stvar za mene, kao i objavljivanje »Poslovne biblije opako sposobne«.

Za nju mi je trebalo dvije i pol godine tako da je to bio vrlo dug proces, kao i shvaćanje kako biti ranjiva u knjizi, a istovremeno snažna i moćna, na što sam također vrlo ponosna što mogu biti oboje. Ponosna sam i što sam prodala svoju tvrtku i pokrenula novi posao, zbog čega sam dobila mnogo kritika. Bilo je trenutaka kada sam željela odustati, ali sam se usredotočila na muškarce i žene koji su me podupirali.

Na jednu kritiku bilo je dvoje ljudi koji su voljeli ono što radim pa sam se usredotočila na pozitivno i bila dovoljno jaka da nastavim bez obzira na to što hejteri kažu.

Što savjetujete budućim poduzetnicama?

– Uvijek kažem da žena ostvaruje svoju punu moć ne kad joj je dano dopuštenje za to, nego kada shvati da joj to dopuštenje uopće nije potrebno. Savršeno vrijeme ne postoji, ono je sada, i morate vjerovati u sebe dovoljno da napravite taj korak. Morate vjerovati da je vaš san moguć, i uvijek vjerujem da je osoba koja ima najjače povjerenje u svoje vizije i snove osoba koja će uspjeti. Morate moći dati sebi dopuštenje da sanjate i vjerujete u stvarnost prije nego što uopće postoji.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater