budite spremni na sve

Sedam stvari koje narcisi uvijek rade na kraju veze, prema psiholozima

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ako ste u vezi s narcisom i odlučili ste prekinuti, to ne znači da će vašem odnosu službeno doći kraj, barem u njegovoj ili njezinoj glavi, prenosi index.hr.

"Narcisi su obično prilično zaokupljeni sobom, svojim željama i potrebama te imaju osjećaj prava i potrebu za neprestanim divljenjem, a skloni su zanemarivanju tuđih osjećaja i emocija", kaže psihologinja Jephtha Tausig.

Sve te osobine mogu se odraziti na prekid veze. Psiholozi su podijelili uobičajena ponašanja narcisa pred kraj veze te savjete kako njima upravljati. Evo sedam stvari koje narcisi uvijek rade na kraju veze.

Smišljaju drugačiju verziju priče

Narcis će ispričati potpuno drugačiju verziju prekida od one koju ste stvarno proživjeli. Njima je važan njihov ugled, zato kraj veze mora biti pod njihovim uvjetima, a ne vašim, pogotovo ako ih uhvatite nespremne.

"Oni ne žele da ljudi vide kako su ranjivi ili posramljeni", pojasnila je psihologinja Michele Goldman za The Parade.

Vas krive

Budite spremni da će vas narcis okriviti za kraj veze. Oni su skloni vjerovati da je sve što pođe po zlu u potpunosti krivnja drugih.

Traže osvetu

Nakon prekida s narcisoidnom osobom stvari mogu krenuti u ružnom smjeru. Oni će tražiti način da vam se osvete, možda objavljivati pogrdne stvari o vama na društvenim mrežama ili provaljivati u vaš e-mail. Dr. Tausig upozorava da narcisi mogu ružno govoriti o vama vašoj obitelji, zajedničkim prijateljima i poslodavcima.

Ignoriraju prekid

"U nekim slučajevima narcis će se doslovno ponašati kao da se prekid veze nikada nije dogodio. Nastavit će se ponašati kao da se ništa nije promijenilo. Djelovat će iznenađeno zašto ste zbunjeni time. Po njihovom mišljenju, vi ne možete prekinuti vezu pa se stoga prekid jednostavno nikada nije ni dogodio", objašnjava dr. Goldman.

Budući da se narcisi bore s granicama, mogli bi vas stalno zvati, pojavljivati se nenajavljeni te vas označavati na društvenim mrežama.

Obećaju promjene

Narcisi su skloni vjerovati da su u pravu, ali mogu obećati promjenu kako bi spasili vezu. Tako zapravo manipuliraju s vama da bi dobili ono što žele.

Gaslighting

Gaslighting i narcizam često idu ruku pod ruku. Pojam se odnosi na taktiku manipulacije koju često koriste emocionalni zlostavljači i koja postupno tjera žrtvu da preispituje vlastitu prosudbu, osjećaje, sjećanja i stvarnost.

Glume krizu

Neki narcisi odglumit će krizu kako bi ponovno pridobili vašu pozornost nakon završetka veze. Željet će vas emocionalno povrijediti.

"Narcis glumi da je u krizi i koristi je kao sredstvo manipulacije te pokušava iskoristiti vaše emocije kako bi ponovno ušao u vaš život", zaključila je dr. Goldman.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of