velika "dvojka"

Ovo je najbolje vrijeme za obavljanje velike nužde

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Možda niste dosad razmišljali o tome, ali postoji najbolje doba dana za obavljanje velike nužde, piše Index. Kako bi zdravlje crijeva bilo što bolje, liječnici preporučuju da se velika nužda što više obavlja ujutro, a postoji i opravdan razlog zašto.

Doktorica Janine Bowring na videu objavljenom na TikToku objasnila je zašto bismo veliku nuždu trebali obavljati nakon što se probudimo. "Prema kineskoj medicini, jutarnja eliminacija je optimalno vrijeme organa za pražnjenje crijeva", rekla je Bowring na početku videa.

Zašto baš jutro?

Prema doktorici, tijekom cijele noći naša se tijela detoksificiraju i prerađuju hranu kroz jetru i bubrege. Objašnjava da "sve te toksine kojima smo bili izloženi na dnevnoj bazi, ujutro izbacuje kroz crijeva kako bismo mogli početi ispočetka". 

Dodaje da tijelo zna kada je vrijeme za obavljanje nužde na temelju našeg cirkadijalnog ritma. On se temelji na ciklusu svjetla i tame u danu te na temperaturama koje su noću nešto niže od onih tijekom dana. Kada se probudimo i temperature porastu, to signalizira tijelu da potakne rad crijeva.

Dakle, obavljanje velike nužde ujutro najbolje je i najzdravije kada je u pitanju rad crijeva, sve kako bi se uklonili toksini i loše tvari koje nam mogu izazivati nelagodu tijekom ostatka dana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum