Tanak kadar

Pula-Orca Grupa 16. uzastopnu sezonu u eliti okončala na 8. poziciji. Đukić: Konačni plasman nas ne može zadovoljiti

| Autor: Ivica CEROVAC
(Foto ŽKK Pula)

(Foto ŽKK Pula)


Košarkašice Pula-Orca Grupe okončale su svoju 16. uzastopnu sezonu u elitnom hrvatskom razredu na osmoj poziciji premijerligaške ljestvice, što je za dvije stepenice pomak u odnosu na lani.

Puljanke su imale učinak od osam pobjeda i 14 poraza koji im je donio 30 bodova te im je za jedan bod pobjeglo sedmo mjesto koje je zauzeo riječki FSV, dok im u leđa gleda Brod na Savi s dva boda manje na svom kontu.

- Zadovoljni možemo biti činjenicom da smo prvi cilj, ostanak u ligi, ispunili poprilično lagano, dok nas osma pozicija ne može zadovoljiti jer smo po kvaliteti koju smo posjedovali trebali biti mjesto-dva bolje plasirani - rekao je Ivan Đukić, trener Pula-Orca Grupe.

- Razlog zašto smo završili osmi leži u dvije utakmice koje smo jako loše odigrali, gostujuće kod FSV-a i domaće sa Šibenikom, a usto nismo uspjeli pobijediti nijednu ekipu iz gornjeg dijela ljestvice. Prijašnjih godina to nam je znalo polaziti za rukom, što nam je donosilo ekstra bodove te samim tim i bolji plasman u konačnici.

Tanak kadar

Pulske košarkašice dvaput su svladale tri najslabije ekipe lige - Split, Zagreb i Zadar Plus, a usto su upisale i domaće pobjede nad Brodom u prvom dijelu sezone te nad FSV-om u nastavku.

- U prvom dijelu sezone bio je prisutan puno ozbiljniji pristup s više igračica na treninzima, a onda je uslijedila naša »klasika« i na proljeće smo se polako počeli rasipati. Razlog je ležao u školskim obvezama i zdravstvenim problemima te smo treninge znali odrađivati sa šest-sedam cura, što je nedovoljno za neki ozbiljniji trenažni proces u kojem želimo s taktičke strane odraditi neke stvari - istaknuo je Đukić.

- No, već smo se navikli na takve situacije te smo drugi dio sezone odradili zadovoljavajuće i dobili sve što smo trebali dobiti, izuzev Šibenika.

Đukić je u sezonu ušao sa šest novih igračica, računamo li tu i povratnicu Lanu Pačkovski. Njoj su se priključile Karolina Škare, Merjema Bučuk, Valeria Giraldo, Ana Miše i Elvira Salavatova, s tim da su dvije potonje kasnile u dolasku i već na zimskoj stanci napustile redove pulskog kluba, koji je potom doveo Elmu Dautović.

- Većinu utakmica smo odradili sa sedam-osam igračica, a najgora situacija nam je bila pred gostovanje u Splitu, u koji smo zbog razno-raznih bolesti i ozljeda otputovali sa samo šest igračica. Definitivno smo imali »tanak« igrački kadar, ali ne želim se izvlačiti na to, jer smo bez obzira na njega morali ostvariti malo bolje rezultate - smatra Đukić.

- Dautović se pokazala kao pojačanje te profilirala u trećeg strijelca i drugog skakača u ekipi, premda je u završnici sezone zbog fakultetskih obveza dolazila samo na utakmice. I Pačkovski u drugom dijelu sezone nije odradila nijedan trening s ekipom, što je popriličan problem jer nam je ona prvi play, ali u igri joj ne možemo naći niti jednu zamjerku jer nam je svojom kvalitetom na utakmicama donosila stabilnost i prevagu. No, sigurno bi nam bilo puno lakše te bi možda i rezultati bili bolji da smo je imali na treninzima.

Kako je prvenstvo odmicalo, rasle su brojke Karoline Škare koja je na kraju bila drugi strijelac i prvi skakač ekipe.

Slaganje ekipe

- Sa Škare smo morali imati malo drugačiji pristup, ali igrački me zadovoljila, naročito u drugom dijelu sezone koji je bio puno bolji nego prvi. Što se tiče Bučuk, premda nisam nezadovoljan njenim učinkom, od nje sam očekivao malo više na planu skokova. S koševima je bilo zadovoljavajuće, ali centar mora imati veći broj skokova, kako u obrani, tako i u napadu - nije dvojio Đukić.

- Giraldo nam se neplanski priključila i na kraju je ostavila više nego dobar dojam. Uz Škare i Bučuk prisustvovala je svim treninzima, izvanredna je osoba vedrog karaktera koja je bila dobro prihvaćena od ekipe i usto je solidna igračica. Spomenuo bih tu i Luciju Begonja kao praktički jedinu »starosjediteljicu« koja je imala sezonu ravnu prošloj, a ja sam očekivao da će se malo dići i odigrati kvalitetnije. Nisam nezadovoljan, ali volio bih iz godine u godinu vidjeti njen napredak.

Premda je pet mjeseci do početka nove sezone, polako se već krenulo u slaganje igračke križaljke.

- Pačkovski i Bučuk ostaju, s Dautović je obavljen razgovor i čeka se njen odgovor, dok se Giraldo, koja je završila pravni fakultet, vraća u Kolumbiju jer je blizu realizacije posla u struci. Što se tiče Škare i Begonja, njih dvije su maturantice, željele bi upisati fakultet i pustit ćemo ih na miru dok to ne riješe, pa ćemo se probati dogovoriti.

Željeli bismo da one ostanu i otvoreni smo za sve opcije, poput one da odu studirati u drugi grad gdje mogu trenirati s nekom ekipom i nastaviti igrati za nas - naglasio je Đukić. - Postoji mogućnost povratka Ane Miše, s kojoj ćemo obaviti ozbiljan razgovor kad se vrati iz Portugala, a u igri je još jedna naša bivša igračica, Sara Borić.

Ona se oporavlja nakon operacije Ahilove tetive i izrazila je želju da se, prije novog odlaska u inozemstvo pod jači trenažni proces, vrati u Pulu. Tu je i Ivana Pešut koja se dva mjeseca nakon rođenja djeteta vratila na parket i odigrala posljednje kolo protiv Zadranki te najavila da se u rujnu vidimo u dvorani.

Što se tiče mogućih novih lica, obavljen je razgovor s Marijom Vrdoljak, 19-godišnjakinjom iz Livna, juniorskom reprezentativkom Bosne i Hercegovine visokom 187 cm koja igra na poziciji »četiri«. Ona je završila srednju školu te postoje šanse da upiše fakultet u Puli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini