PIŠE PATRICIJA SOFTIĆ

Župane, nije lijepo kititi se tuđim perjem


Čudnovat je utjecaj pojedinih riječi koje ponekad čujemo. Mada možda i nisu upućene nama, iz nekog razloga one se zalijepe za tebe i danima ti ne daju mira. S vremenom polako shvatiš da to ima smisla, onda kad nabasaš sasvim neočekivano na rješenje i shvatiš zašto su se te riječi "zakačile" baš za tebe.

Takva mi se situacija dogodila u srijedu. Samo jedna benigna rečenica na jednom svečanom skupu bila je dovoljna da mi želudac veže u čvor i namreška čelo narednih nekoliko dana. U međuvremenu se, naravno natovarilo posla i obaveza preko glave, ulaziš u "adrenalin mode" jer drugačije i ne možeš funkcionirati 12 do 14 sati dnevno, ali upravo tada misli su ti nekako fluidnije i bolje opažaš detalje. I upravo tako se jučer dogodi da se "rješenje" za one riječi koje su se "zalijepile" pojavilo samo od sebe. "Mi sami financiramo dogradnju naše škole i sportske dvorane, štogod neki mediji pisali o tome", glasile su riječi. U ovom kontekstu valjalo je ipak reći "štogod netko drugi govorio o tome", jer netko zaista svojata jedan od najvažnijih investicijskih projekata u Općini Medulin za koji je Općina prvo digla kredit od 30 milijuna kuna lani, a potom se ove godine odlučila zadužiti za dodatnih 13,8 milijuna kuna. Riječ je o proširenju tamošnje osnovne škole, izgradnji pripadajuće sportske dvorane i neophodno opremanje obje zgrade. A onaj tko to svojata je istarski župan Valter Flego.

- Prije deset dana započela je i dogradnja škole i izgradnja sportske dvorane OŠ Dr. Mate Demarin u Medulinu, još jedan vrijedan projekt kojim podižemo kvalitetu obrazovanja u Istri, izjavio je župan Valter Flego u veljači ove godine s naglaskom da je riječ o projektu vrijednom 43 milijuna kuna, a kasnije se ta rečenica pojavljivala još nekoliko puta u raznim tekstovima. Iako je činjenica da se županija vodi kao osnivač većine osnovnih i svih srednjih škola u Istri, i da je dala oko sto tisuća kuna za projektnu dokumentaciju za obnovu škole, to župana ni na koji način ne opravdava što se u svojim javnim nastupima kiti tuđim perjem. Što je najgore, ne odnosi se to samo na medulinsku školu. Učinio je to župan i s rovinjskom bolnicom.

- U narednom razdoblju od četiri, pet godina očekuju nas i vrlo značajna ulaganja u Bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. Dr. Martin Horvat" u Rovinju. Naime, bolnica je izradila Studiju izvodljivosti obnove bolnice, naglasio je župan Flego.

Tako je, izradila je bolnica svoj Strateški plan razvoja Bolnice koji će biti nit vodilja u planiranju obnove ove zdravstvene ustanove od povijesne važnosti. Ali, bolnica će ga sama provesti. Radi se o procesu koji predviđa investicije u vrijednosti od sveukupno 12 milijuna kuna i to već u narednih 15 mjeseci. No, ravnatelj bolnice doc. dr. sc. Marinko Rade vrlo jasno kaže da su do sada u bolnicu investirali svoje, bolničke novce, odnosno višak iz poslovanja, od dodatne edukacije osoblja do zamjene prozora, jer jako dobro posluju. I sada, kada već pet godina za redom dokazuju da bolnica može profitabilno poslovati, citiram, "u stanju smo se zaduživati po povoljnim uvjetima i krenuti s ozbiljnim investicijama", ističe doc. dr. sc. Rade. I upravo će zaduživanjem obnoviti fasadu, krov, kotlovnicu, ugraditi novi lift, i sve što treba da se i djelatnici i pacijenti osjećaju ugodno i sigurno u njoj. Kakav li je to osjećaj kada te čak i narodu mrski ministar Kujundžić prozove da javnosti jedno govoriš, a nešto sasvim drugo radiš?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini