PIŠE GLAVNI UREDNIK ROBERT FRANK

Žrtvuje li Filip Zoričić svoju Anju Ademi? Njemu je super, on je u Parizu, a ona među smećem!

Anja Ademi / Robert Frank

Anja Ademi / Robert Frank


Pulski gradonačelnik Filip Zoričić ima nepogrešive senzore za detektiranje političke opasnosti. Čim senzori prepoznaju signal njegove ugroženosti, aktiviraju mu se obrambeni mehanizmi kojima gradonačelnik najprije štiti sebe. Prvi i ključni instinkt Filipa Zoričića je taj da on na svjesnoj razini neće dovoditi u pitanje svoj integritet i funkciju ni za koga. I ni za što, pa bio cilj i plemenit.

Takav je političar da se neće podmetnuti i neće preuzeti rizik ni mrvu veći nego što je nužno, ali će zato, s druge strane, isti taj rizik uvaliti nekom drugom, u ovom slučaju najbližoj suradnici Anji Ademi. Ona osim vođenja njegovog ureda i čitavog spektra raznih poslova uokvirenih kroz pročelništvo nad odjelom za lokalnu samoupravu, što je u trenutnim okolnostima zahtjevan posao, sada vodi i Kaštijun. Tamo je v.d. direktora, što je, koliko god možda bilo i privremeno, najnepopularnije radno mjesto u cijeloj Istri. Iako ni promila nije niti kriva niti dužna za status tog Županijskog centra za gospodarenje otpadom, koji je apsolutno potreban, ali je svakim danom sve problematičniji, neefikasniji i iritantniji, pozicija v.d. direktora, što će ona ostati do provedbe javnog natječaja, mogla bi je skupo koštati.

Iz gabule u koju ju je gradonačelnik gurnuo, naravno ne s ciljem njenog (samo)uništenja jer mu je ona rijetko odani suradnik, Anja Ademi će se izvući samo ako se izabere novi direktor na kojeg će onda pasti sav teret odgovornosti. Ukoliko je istina da je na natječaj koji traje još samo 24 sata pristigla tek jedna ponuda, pa ako još ta osoba ne zadovoljava kriterije ili svojim planom ne zadovolji članove NO-a koji moraju potvrditi izbor, Anja Ademi, bez bilo kakvog znanja o funkcioniranju ŽCGO-a, najkompliciranijeg sustava od najvećeg javnog interesa, morat će ostati na toj funkciji. Istodobno će se smeće na Kaštijunu gomilati, pojačat će se smrad, troškovi će se povećavati, građanima će računi rasti i ništa neće funkcionirati kako treba.

Bude li Anja Ademi dočekala scenarij u kojem će građani iz neposredne blizine Kaštijuna prosvjedovati i tražiti ostavke, bit će prva na listi onih kojima bi se politička karijera odjednom i ubrzano mogla skratiti. Prva Zoričićeva suradnica žrtva je činjenice da ova gradska vlast ima reduciran kadrovski bazen, da nema svoje ljude spremne na kritičnim funkcijama preuzeti odgovornost, osmišljavati rješenja i donositi odluke o njihovim provedbama. I zato ona svjesno uskače u bunar, prepuna lijepih želja, ali i zaboravljajući na rizik da se u njemu može utopiti. I put do pakla je popločen dobrim namjerama.

Zoričić, pak, nepogrešivo točno procjenjuje kako će on Kaštijun preživjeti, jer uvijek može svaljivati krivicu na IDS i bivšu vlast, no Ademi bi, ostane li prvi operativac tog Centra, na njemu mogla zapeti. Dok se ona doslovno bavi istarskim smećem, gradonačelnik, kad mu je svega dosta, a Kaštijuna posebno, svako toliko malo pobjegne s Poluotoka.

Pretprošlog tjedna stigao je do Pariza i utakmice hrvatske reprezentacije, dok je proteklog tjedna posjetio Osijek i neki (polu)izmišljeni seminar o informatici, ali je zato na Akademiji za politički razvoj, čiji je nekad bio polaznik, promovirao svoju   knjigu o Vladi Gotovcu. To je danas tako: Anja Ademi živi u smeću, a Zoričić u Parizu, Zagrebu, Splitu, Osijeku…  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater