KOMENTAR BOJANA ŽIŽOVIĆA

Zoričić i Radojčić ne izabiru stručnjake u nadzorne odbore, oni uz bijeli dim postavljaju ljude od povjerenja

Filip Zoričić i Dušica Radojčić (Snimio Milivoj Mijošek)

Filip Zoričić i Dušica Radojčić (Snimio Milivoj Mijošek)


Duboki uzdah gomile ispred Komunalne palače na pulskom Forumu. Ponovno se iz dimnjaka pojavio crni dim. Otpao je još jedan kandidat za nadzorni odbor jedne od komunalnih tvrtki.

- Koji je ovo po redu, pita mladić djevojku do sebe.

- Sedmi ili osmi, nisam sigurna.

- Kada će bijeli dim, naivno upućuje novo pitanje.

- Kako kada? Pa kada na red dođe netko njegov, odgovara ona i prstom pokazuje prema gore, ne zna se je li u nebo ili u prozor gdje sjedi On, gradonačelnik.

Nema mrdanja

Konklava je vrlo stroga, nema tu mrdanja. Jedan krivi pogled, neodređeni odgovor, nerazumijevanje pitanja, kapljica znoja što se otkotrljala u oko nesretnog kandidata, nervozni dlanovi, poskakivanje s noge na nogu, ispijanje previše vode, ispijanje premalo vode… Sve to igra. Ova je konklava nemilosrdna. Odbacuje papiriće na daščice u peć i raspiruje vatru. Rezultat je crni dim. Nema razbacivanja s bijelim dimom, on je osiguran za ljude od povjerenja.

Tako si nekako, reklo bi se, zamišlja pulska vlast postavljanje članova nadzornih odbora gradskih poduzeća. Nije slučajno odabrana riječ - postavljanje, jer gradonačelnik Pule Filip Zoričić i predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić unisono pišu prvo o izboru, pa odabiru, a negdje između to dvoje o postavljanju ljudi u trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada. Ne bi se reklo da je ovo slučajna greška, jedan običan lapsus, nikako. Uostalom, nije to njihova interna korespondencija, već tekst upućen novinaru, dakle, pročitan nekoliko puta, amenovan, zapečaćen i odaslan. I nisu Zoričić i Radojčić ništa pogriješili, jer ovakvo povjerenstvo za postavljanje članova nadzornih odbora i ne može biti ništa drugo, ma koliko oni htjeli da to u javnosti izgleda drugačije, pitomije, demokratskije, transparentnije.

Da se vratim onoj konklavi. Zoričić i Radojčić kažu da sa zadovoljstvom primjećuju interes javnosti i medija za izbor članova nadzornih odbora. Oni valjda Forum već zamišljaju kao Trg svetog Petra, a šačicu novinara i nekoliko prolaznika kao masu hodočasnika. Naravno da interes postoji. To je neupitno i normalno. Pa sama je vlast inzistirala na toj temi, najavljujući na sva zvona javne natječaje. Što su sada očekivali? Da će sve proći u tišini? Unutar konklave?

Ovdje je vrlo bitno ne toliko pitanje prisutnosti opozicije u povjerenstvu, jer bi ona zaista bila nepotrebna četvrta ili čak peta politička opcija u skladnoj "tropartitnoj" vlasti, koliko ono o referencama povjerenstva koje si je dalo u zadatak postaviti stručne ljude u nadzorne odbore. U redu, za postavljanje im zaista nisu potrebne reference. Ali za izbor stručnjaka, što je na početku možda i bio cilj, svakako bi trebali imati nekakvog iskustva. Je li Dušanko Babić s Nezavisne liste Filipa Zoričića, inače predsjednik Mjesnog odbora Štinjan i sudionik Domovinskog rata kao dio specijalne policije BAK, pravi čovjek za taj zadatak? Možda je to Siniša Gordić, tajnik pulskog SDP-a, koji kaže da je područje njegovog zanimanja informatika? "Nakon studija radio sam kratko u osnovnoj školi na zamjeni kao nastavnik, a nakon toga se vratio u informatičko-tehničko okruženje gdje sam i dandanas. Također, posjedujem i certifikat iz područja knjigovodstva za što sam se educirao radi poslovnih potreba. Od ostalog ću izdvojiti kako sam uz osnovno radno zaduženje niz godina i interni auditor za sustav kvalitete po standardima ISO 9001:2008 tj. ISO 9001:2015, kreirao i implementirao poslovne procese usluga u odnosu izvršitelj - klijent, koordinirao projekte širenja poslovne mreže međunarodnih klijenata diljem Hrvatske te kao član tima sudjelovao u intervjuiranju kandidata na temelju pristiglih prijava za zapošljavanje", piše on o sebi.

Na lageru

Tu je i Dušica Radojčić iz Možemo!, koja je, kako piše u njenoj biografiji, rođena u Puli, gdje je završila osnovnu i srednju, ističući se školskim uspjehom i sportskim aktivnostima. "Oslobođena polaganja mature zbog izvrsnih ocjena, upisuje se na Fakultet političkih znanosti u Zagrebu i stječe zvanje diplomirane politologinje. Nakon svršetka studija seli u Italiju, gdje boravi jedanaest godina, a potom još godinu dana provodi na Tenerifima u Španjolskoj, gdje se posvećuje svojoj velikoj strasti - ronjenju. Odlučuje se na povratak u svoj rodni grad Pulu. Ronjenje odnosno duboki uvid u stanje obale i podmorja postaje motiv njenog angažmana u okolišnoj udruzi Zelena Istra, koja u to vrijeme okuplja samo volontere…

Dugogodišnja je voditeljica dva programa udruge - Demokratizacija, dobro upravljanje, zaštita javnih i zajedničkih dobara i sudioničko upravljanje, kojemu je cilj zastupanje javnog interesa u upravljanju javnim dobrima i uslugama, te Okolišna demokracija kojemu je cilj promicanje prava javnosti na sudjelovanje u odlučivanju u pitanjima okoliša kao jednim od temeljnih prava demokratskih društava."

To je trojac, ne računajući dvoje zaposlenika gradske uprave, koji će odlučivati o postavljanju članova nadzornih odbora. To je konklava koja će puštati uglavnom crni dim. Sve dok na red ne dođu oni od povjerenja. A takvih svaka politička opcija ima na lageru.

<![if !supportEmptyParas]> <![endif]>

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradili&scaron;te Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater