PIŠE VANESA BEGIĆ

Život na popravnom ispitu

Vanesa Begić

Vanesa Begić


Teška su vremena, sve to pre(dugo) traje, toliko dugo da je još više promijenilo, odnosno ubrzalo neke crte ljudskih nezadovoljstava i osobina.

Dok je bio potpuni lockdown, (skoro) svi su se kleli da će naučiti više cijeniti sitnice oko nas, svijet oko nas, da će se popraviti, promijeniti, naučiti uživati u malim stvarima, shvatiti da materijalno nije tako bitno, da će pokloniti osmijeh, toplu ljudsku riječ kolegi, susjedu, prijatelju, punici, da će sve biti puno ljepše i bolje. Da će svijet postati bolje mjesto. Jednog lijepog dana, a možda i prije.

No, od tolikih obećanja, čim je mrvicu krenulo na bolje, niti makac, ništa od te silne dobrote. Piši kući - propalo. Sve je vrlo brzo zaboravljeno, procesuirano, arhivirano, te premda situacija ni sad nije sjajna, svijet nije postao bolje mjesto, gdje su svi ujedinjeni u borbi protiv zajedničkog sićušnog neprijatelja. Možda su udaljeniji nego ikada. Ili ne?

Utopistička vizija kojoj su se nadali (možda) samo optimistični u trenutcima kada je cijeli svijet stao, da će sve krenuti na bolje, da će se evidentirati samo lijepe i dobre stvari, nije se dogodila, mada su uslijedili i drugi valovi, treći valovi, četvrti, dobre želje u pokušaju, no, sve je stalo na tome. Dobre želje i nade bile pa prošle.

To je bilo otprilike na razini novogodišnjih želja i odluka, kada se dan nakon Nove godine zaboravi na dijetu, prestanak pušenja, početak učenja, početak vježbanja, odlaska u teretane, fitness, štogod.

Tako se zaboravilo i na pokušaj "popravljanja" kako samih pojedinaca i njihovog vidokruga, tako i svijeta oko svih nas. Svaki val jedan popravni ispit, iako se (uglavnom) ništa ne mijenja. A novovalskih odluka sve manje. I sve su manje čvrste da će se, čim val mine, krenuti raditi ovo ili ono. Iluzija.

Istina, postoje i pojedinci koji rade hvalevrijedne stvari, inicijative i koji su poput svjetionika u ovim sve samo ne lakim vremenima, ali nerijetko ostaju sami u tim svojim akcijama i nastojanjima, jer dobre želje ostaju samo - dobre želje. Bez (previše) pomaka.

Povratak u budućnost sada bi se najbolje mogao zvati povratak u 2019. Kraj 2019., i pisanje posve novog scenarija za 2020. godinu. Poput popravnog ispita.

Tu 2020. numerolozi su toliko hvalili unaprijed kao sjajnu godinu, koja će pružati svašta nešto, a tim su tragom "išli" i brojni horoskopi. No, niti njihova "matematika" nije, očito, bila egzaktna znanost. Niti oni koji čitaju budućnost nisu mogli to predvidjeti, pa su od tada svi puno oprezniji s prognozama, jer, scenarij iz blockbustera i stvarnost nisu (toliko) udaljeni. U biti, jesu li uopće udaljeni?

Niti da je scenarije za ovu i proteklu godinu pisao netko tko se previše "cijepio" ili eksperimentirao "kemijom" u mladosti u nekim opskurnim mjestima. A ipak, nada umire posljednja. Možda će 2022. biti najsličnija 2019. Poput obgrljene rime ABBA. Ili pak popravnog ispita.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum