PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Ženska lica SDP-a

Biljana Borzan / Mirela Ahmetović / Dubravko Grakalić (Foto: Cropix / Adriana Tošić)

Biljana Borzan / Mirela Ahmetović / Dubravko Grakalić (Foto: Cropix / Adriana Tošić)


Socijaldemokratska partija Hrvatske sve je aktivnija u organiziranju press konferencija, kritici HDZ-a, ali i oštrim riječima upućenim vlastitim "menjševicima", novoj stranci Socijaldemokrati Davorka Vidovića i Davora Bernardića, koja se upravo osniva. SDP-ovci se, moguće je, osjećaju ugroženim novom strankom svojih bivših članova koja je usmjerena na isto biračko tijelo, ali koliko su u tom strahu velike oči, pokazat će tek prva istraživanja rejtinga političkih stranaka koja slijede u ljetnim mjesecima.

Ali, pozorniji pratitelji političke scene i SDP-a primijetili su i kako glavnu riječ u vanjskoj i unutarnjoj politici Iblerova trga vode dvije poznate i iskusne političarke - Biljana Borzan i Mirela Ahmetović.

Borzan sa svoje pozicije zastupnice u Europskom parlamentu i članice vrha politike skupine Socijalista i Demokrata vrlo često govori o vanjskoj politici, posebno o njezinom dijelu koji zanima javnost, ali o njemu ne govore drugi političari. Kao svoju glavnu agendu Biljana Borzan stavila je zaštitu potrošača - i njezina "politika punjača i usisivača" napravila je da ostvaruje rejting veći od stranačkog šefa Peđe Grbina. Uz to, Borzan govori i o najvažnijim temama, poput Ukrajine i EU, a nedavno je pred Europskim parlamentom "rešetala" i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović, načelnica općine Omišalj i saborska zastupnica, jedan je od najjasnijih i najoštrijih kritičara HDZ-a u Hrvatskom saboru i medijskom prostoru. HDZ joj jednako žestoko odgovora - prozvali su je komesarkom, na čemu ih je podsjetila na nekoliko povijesnih činjenica o osnivačima njihove stranke. Ahmetović otvoreno zastupa lijeve politike - od ekologije do antifašizma - i pri tome isijava žestoku političku energiju.

Nije nevažno ni to da je na posljednjim izborima u SDP-u pokušala postati predsjednicom stranke, ali su u drugi krug ušli Grbin i zagorsko-krapinski župan Željko Kolar. Ali, ambicija, izgleda, ostaje.

Isticanjem Biljane Borzan i Mirele Ahmetović kao glasnih SDP-ovki nikako ne želimo reći da se najveći hrvatski socijaldemokrat svih vremena Peđa Grbin skriva iza ženskih skuta. To bi bilo posve neprimjereno - jedino se može primijetiti kako njegov javni izričaj nije tako atraktivan kao onaj njegovih kolegica. Grbin govori kao odvjetnik - što mu je i profesija - dok Borzan i Ahmetović govore kao političarke iako je prva liječnica, a druga ekonomistica. No, kad se mjeri glasnoća u javnom prostoru, nekako je jasno tko se više čuje.

SDP je stranka u očekivanju boljih vremena. Na rejting listama još su drugi, ali to, kako su pokazali dosadašnji izbori, ništa ne znači. Kao ni činjenica da imaju stanovit koalicijski potencijal - ali sa strankama koje osvajaju do dva posto glasova. Stoga bi, uz Biljanu Borzan i Mirelu Ahmetović, i drugi u vodstvu trebali izvježbati atraktivnije javne nastupe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini