PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Zeko na potočiću besmislica

Hrvoje Zekanović / Dubravko Grakalić (Snimili Goran Mehkek - Cropix / Adriana Tošić)

Hrvoje Zekanović / Dubravko Grakalić (Snimili Goran Mehkek - Cropix / Adriana Tošić)


Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, bivši član Hrvatskih suverenista i navodni budući član Hrvatske stranke prava, posljednjih je tjedana bez ikakve sumnje jedan od razloga zbog kojeg građani državnom parlamentu daju jedva prolaznu ocjenu. Zekanović je nadmašio svoje ne tako malobrojne prethodnike po besmislenim i lažnim saborskim raspravama, od Steve Culeja do Željka Glasnovića, dok mu u aktualnom saborskim sazivu ne može parirati ni jedan Krešo Beljak. Ukratko, Zekanović – mostovci ga zovu Zeko – toliko je iritantan i naporan u trućanju i mlaćenju politikanske slame da bi mogao postati i svojevrsna maskota anti-politike.

Doduše, Zekanović se za to dugo pripremao. Još je 2018. godine bio jedini demonstrant u Marakešu, tamo se govorilo o Istanbulskoj konvenciji, gdje mu su mu smetali svi – migranti, rodna prava, nasilje nad ženama. Svi koji mu se nisu bili dopadali bili su, naravno, komunisti. Ni danas nije daleko odmakao pa u saborskim raspravama stalno traži komunjare, antihrvate, a spreman je i sve koji se s njime ne slažu proglasiti hitlerovcima. Tu je inspiraciju valjda dobio od ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova koji je izjavio da je nacistički vođa imao židovske krvi. Zekanović krvna zrnca broji drugačije, a za njega su svi oni koji podržavaju ženska prava, uključujući pravo na pobačaj, zapravo zagovornici Hitlerovih rasnih zakona.

Izjavom da je "pobačaj ubojstvo" obilježio je vlastitu karijeru prošlog tjedna, dok je tjedan dana prije zastupnici Radničke fronte, posve neupućeno i neukusno, izrazio "sućut“" na dan smrti maršala Tita. Da je zavirio na Google, znao bi da je nasljednik druga Tita zapravo, u hrvatskim okvirima, Peđa Grbin jer on vodi SDP, stranku nasljednicu SKH. Još tjedan ranije, Zekanović je mahao sabornicom vrećicom brašna tvrdeći da je riječ o kokainu koji je našao na Pantovčaku. Aludirao je da je predsjednik Republike narkoman, bez dokaza, ali dokazujući razinu vlastite političke inteligencije i civiliziranosti. Što se pak mahnitosti javnih nastupa tiče, Zeko je uvelike pretrčao Zokija.

Ozbiljniji politički analitičari, kao i saborski zastupnici koji drže do ugleda, sa Zekanovićem ne raspravljaju i ne obaziru se na njegove stavove. Eventualno se napomene da je to HDZ-ova rezerva u Saboru, žetončić, što se dokazalo pri glasanju o Zakonu o pobačaju kada je desnica podržala HDZ, dok su manjinci, Silvano Hrelja i HSLS, pokazali koliko je parlamentarna većina krhka.

Zekanović je, doduše, zahvalna medijska tema. Sve je manje takvih osobnosti u parlamentu i na javnoj sceni. Posljednjih mjeseci zašutio je Zlatko Hasanbegović, utišala se i Karolina Vidović Krišto, dok na ljevici jedino kao poklopac na svaki lonac djeluje Sandra Benčić. Kad Zeko popije iz potočića "mudrosti", naslovi u novinama dolazi sami od sebe. Što nas čeka ovog tjedna?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini