ANALIZA GLAVNOG UREDNIKA

Zašto Vlada daje ogromne porezne olakšice globalnom divu s grijanim duhanskim proizvodima?

| Autor: Robert FRANK

Nakon što su zemlje poput Italije i Australije zaključile da se porezne olakšice za grijane cigarete ne mogu opravdati zdravstvenim razlozima, teško je vidjeti kako bi se tako velika olakšica mogla održati i u Hrvatskoj. Rješenje koje se nameće je očigledno: treba izjednačiti poreze na grijane i klasične cigarete

Takozvani grijani duhanski proizvodi, poput Philip Morrisova IQOS-a ili BAT-ovog GLO-a, koji su se u Hrvatskoj pojavili krajem 2017., mogli bi ove godine državu koštati 200 milijuna kuna izgubljenih poreznih prihoda! I to zbog povlaštenog trošarinskog tretmana u odnosu na klasične cigarete! Snagu ovog apsurda pojačava činjenica da se u klasičnu cigaretu proizvedenu u Hrvatskoj stavlja hrvatski duhan, dok u IQOS-u nema hrvatskog duhana. Naravno da se sada postavlja pitanje kako postupiti i što napraviti obzirom da se taj porezni gubitak pojavio u najnezgodnije vrijeme, kada Hrvatska opterećena gomilom problema zbog posljedica koronavirusa očajnički traži načine kako podebljati javne financije. Ovaj manjak u državnom proračunu rezultat je trenutno poremećenih odnosa na cigaretnom tržištu na kojem postoje određena pravila ponašanja. Slučajno ili ne, netko ih je prekršio što dovodi do ozbiljne financijske štete za državu. Je li se pritom nekoga privilegiralo ili se radi o nečijem nenamjernom propustu, znat će se vrlo brzo. Po svemu sudeći, vrh hrvatske Vlade uskoro će s predstavnicima BAT-a, kao vlasnika rovinjske tvornice duhana koji su najavili moguće napuštanje proizvodnje klasičnih cigareta u Kanfanaru, obaviti konkretne razgovore čiji bi cilj trebao biti njihovo zadržavanje u Istri. Iz BAT-ove perspektive, bitan preduvjet za ostanak u Hrvatskoj, conditio sine qua non, stvaranje je „pozitivnijeg poduzetničkog okruženja“. Prevedeno na jezik običnih smrtnika – Vlada zbog zaštite svojih interesa i zakonitosti funkcioniranja ovog specifičnog tržišta treba preispitati trošarinsku i poreznu politiku prema duhanskim proizvodima.

Zdraviji način

Vratimo se na početak priče: proizvođači grijanih duhanskih proizvoda predstavljaju ih kao zdraviji način pušenja duhana. Budući da duhan u njima ne gori, oni su, barem se tako tvrdi, znatno manje štetni od pušenja klasične cigarete. No prema mišljenju zdravstvenih vlasti u Italiji i Australiji, takve tvrdnje nisu točne. Prošli je mjesec, naime, talijansko ministarstvo zdravstva zaključilo da su tvrdnje o tome da je grijani duhanski proizvod IQOS Philip Morrisa manje opasan od gorivih cigareta - neutemeljene.

Zahtjev Philip Morrisa da se IQOS svrsta među manje rizične proizvode talijanske su vlasti odbile jer, prema mišljenju ministarstva, „nije bilo moguće utvrditi smanjenje otrovnih tvari u IQOS-u u usporedbi s gorivim proizvodima“. Ubrzo nakon talijanske objave početkom ovog mjeseca, stiglo je i slično mišljenje australskih zdravstvenih vlasti. Tamo su pak zaključili da „raspoloživi dokazi ne podržavaju tvrdnju da su grijani duhanski proizvodi sigurniji od tradicionalnog duhana“. Talijansko ministarstvo zdravstva odlučilo je objaviti svoje mišljenje nakon što je talijanska istraživačka emisija „Report“ objavila prilog u kojem se tvrdi da je znanstveno tijelo koje je istraživalo IQOS odgodilo objavu svojih rezultata dok se ne donese zakon kojim bi se smanjio porez na grijane duhanske proizvode. Poanta je, dakle, u tome da grijani duhanski proizvodi imaju 75 posto manje trošarine od klasičnih cigareta, zbog čega talijanski proračun godišnje gubi 400 milijuna eura poreznih prihoda. Međutim, to bi se uskoro moglo promijeniti. Skupina zastupnika i iz vladajuće koalicije i iz oporbe zastupa stajalište da bi grijani duhanski proizvodi trebali biti jednako oporezovani kao i klasične cigarete, obzirom na to da znanstvena istraživanja nisu potvrdila navode da su manje štetni.

Rupa u javnim financijama

Slično kao u Italiji, tržišni rast grijanih duhanskih proizvoda i u Hrvatskoj stvara sve veću rupu u javnim financijama. Trošarina na grijane cigarete iznosi oko 4,90 kuna za kutiju od 20 komada, što je manje od 30 posto trošarine na klasične cigarete, koja iznosi 16,50 kuna! To znači da svaki put kad potrošač kupi kutiju grijanih cigareta umjesto kutije klasičnih cigareta, hrvatski proračun gubi 12 kuna poreznih prihoda iz kojeg se, radi boljeg shvaćanja, plaća zdravstvo, školstvo, branitelji, mirovine, socijala, kultura, vojska, policija…

Prema istraživanju agencije Tobacco Intelligence, grijani duhanski proizvodi mogli bi povećati udio za 60 posto na hrvatskom tržištu duhana do kraja ove godine. To znači da bi hrvatska Vlada u 2020. mogla izgubiti oko 200 milijuna kuna poreznih prihoda.

Ako pak grijani duhanski proizvodi dostignu udjele kao u nekim drugim europskim državama, poput Litve, porezni gubitak mogao bi se popeti i do750 milijuna kuna godišnje! Što je još gore, pušači nemaju nikakve koristi od takve porezne olakšice. Cijena HEETs cigareta za IQOS – proizvoda za koji talijanske vlasti kažu da je neopravdano nisko oporezovan – u Hrvatskoj iznosi 26 kuna za kutiju, što je jednako cijeni od 26 kuna za kutiju klasičnih cigareta.

Međutim, umjesto da poreznu olakšicu prenese na potrošače, kompanija koja u Hrvatskoj drži oko 90 posto tržišta grijanih duhanskih proizvoda, razliku stavlja u svoj džep. Proizvođački dio cijene za HEETs je nevjerojatnih 16 kuna po kutiji, što je 3 puta više od zarade na klasičnim cigaretama.

Zbog toga bi taj duhanski div, koji IQOS uvozi u Hrvatsku te se samo bavi njegovom distribucijom i prodajom, nasuprot BAT-u koji se u Hrvatskoj bavi proizvodnjom cigareta i izvozom, što je iz pozicije nacionalnog gospodarstva i zaštite nacionalnih interesa puno prihvatljivije, mogao ugrabiti ogroman profit. Proporcionalno s povećanjem tržišnog udjela grijanog duhana, odnosno IQOS-a, obzirom na postavljene trošarine povećava se šteta za državni proračun, njegove korisnike i, u konačnici, potrošače. Nakon što su zemlje poput Italije i Australije zaključile da se porezne olakšice za grijane cigarete ne mogu opravdati zdravstvenim razlozima, teško je vidjeti kako bi se tako velika olakšica mogla održati i u Hrvatskoj. Rješenje koje se nameće je očigledno: treba izjednačiti poreze na grijane i klasične cigarete, barem dok se temeljitije ne istraže moguće zdravstvene prednosti za ljude koji puše IQOS umjesto klasičnih cigareta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini