PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Zašto Hrvatska nije Njemačka?

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)

Dubravko Grakalić (Snimila Adriana Tošić)


Posljednjih dana mediji su zabilježili slikovit primjer koji otkriva zašto Hrvatska kaska u demokratskoj paradi za zapadnim demokracijama. Osobito za decenijskim uzorom, SR Njemačkom, državom koja je na mnoge načine "obećana zemlja" brojnih hrvatskih građana.

Nekoliko dana nakon ruske agresije na Ukrajinu, njemačko pravosuđe sankcioniralo je nekoliko stotina građana Njemačke koji su slovo "Z" isticali u znak podrške ruskom agresoru. Svaki primjer podrške ruskoj "specijalnoj operaciji" podložan je sankcijama kao podrška nacističkom režimu, pod istim pravilima na koji se način kažnjava simbolika iz režima Adolfa Hitlera. Rat u Ukrajini započeo je 24. veljače, za prve sankcije Nijemcima koji podržavaju Ruse nije trebalo proteći ni mjesec dana.

Istodobno, u Hrvatskoj je ponovno izbila svađa oko nacističkog odnosno ustaškog pozdrava "Za Dom spremni!" (ZDS) koju je potencirao aktivni visoki časnik Hrvatske vojske. Kasnije se u raspravu uključila i ona o HOS-u, te zahtjev židovske zajednice da se ustaška simbolika zabrani kaznenim zakonom i oštro kažnjava. Saborski zastupnik romske manjinske zajednice Veljko Kajtazi zatražio je kažnjavanje za usklik ZDS i pet tisuća eura kazne. Zbog svađe oko ZDS-a, između ostalog, došlo je i do novih podjela oko kolona koje odaju počast žrtvama proboja iz jasenovačkog logora.

Ustaški režim u Hrvatskoj proglašen je, podsjetimo se, 10. travnja 1941., a poražen je od strane partizana 9. svibnja 1945. godine. Dakle, Hrvatska niti nakon 77 godina ne može riješiti banalni problem – da se u demokracijama ne koriste fašistički, nacistički, ustaški i drugi pozdravi, znakovi i simboli obožavatelja Trećeg Reicha, Hitlera i Ante Pavelića, ne može donijeti političku odluku o zakonskim kaznama za ustašofile i naciste pod izlikom da se ZDS koristio u redovima paravojnog HOS-a, privatne vojske Dobroslava Parage, koju je zabranio predsjednik Franjo Tuđman i njezine upotrebljive sastojke – riječ je o nekoliko stotina vojnika – priključio Hrvatskoj vojsci. Priča o ZDS i HOS-u šuplja je kao prazna tikva i vrijeme je da ta uvenula biljka tretira efikasnijim antifašističkim sredstvima. Jer, nije stvar u HOS-u, nego u ustašofiliji koja se na taj način održava u društvu i potiče od krajnje desnih ekstremista.

Zbog toga još dugo, bez obzira na puževe pomake, poput ukidanja naziva Ulice Mile Budaka, književnika, ustaše i autora rasnih zakona u Slavonskom Brodu, Hrvatska neće biti razvijena, antifašistička demokracija. Ulica nazvanih po ustaškim logornicima i dužnosnicima ima od Dubrovnika do Samobora, lokalne vlasti na to ne obraćaju pažnju, dok Vlada ne donosi uredbu u tom smislu. Hrvatska i po tom primjeru nije Njemačka. Tamo se ne smije ni "Z" zucnuti ako asocira na rusku invaziju, kod nas ustaše pozdrave klikču.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum