PIŠE MIRJAN RIMANIĆ

Zajednički nastup poljoprivrednika na tržištu

Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Nedavno sam pratio okrugli stol na temu "Program istarske vune", a nedugo zatim predstavljanje projekta "Domaće od malih nogu".

Radi se o dva zanimljiva projekta koji će, budu li realizirani, prilično doprinijeti istarskoj poljoprivredi. Nakon primjedbe: budu li realizirani stavljam - ? Zašto - ?

Zato jer za kvalitetnu provedbu oba projekta nije dovoljna samo kvaliteta proizvoda, već i njihove dovoljne količine. Kao što "Program istarske vune" neće saživjeti s tonom ili dvije vune, ni "Domaće od malih nogu" s 10 ili 20 tona voća i povrća neće proći bolje. Iz tog razloga su sudionici oba skupa naglašavali kako se proizvođači moraju udružiti kako bi se osigurale dovoljne količine, vune, da bi se mogla opskrbiti tekstilna industrija te voća i povrća da bi se mogle opskrbljivati škole i vrtići.

Na stranu što sitna proizvodnja donosi kratkoročnu dobit na kućnom pragu ili lokalnoj tržnici, za opstanak određene grane poljoprivrede ipak su važe količine jer nitko od naručitelja, ako se radi o ozbiljnom dobavljaču ne želi ostati bez robe.

Tu dolazimo do ključnog pitanja. Dakle, treba osnovati zadrugu. Zadruga je oblik udruživanja proizvođača zbog povećavanja obujma proizvodnje uz znatne uštede u troškovima, a svojim članovima omogućuju lakše uključivanje na tržište i bolji plasman proizvoda. Nažalost te se pogodnosti nedovoljno koriste.

Čini mi se, da je to zbog toga što su u vremenima dolaska demokracije u naše krajeve zadruge proskibirane kao nepoželjni relikti prošlosti, iako zadruge dobro posluju u zemljama razvijene demokracije.

Istra ima dugu tradiciju zadrugarstva, još iz 19. stoljeća. Za potpun uspjeh tih dvaju projekata potrebno je udruživanje u zadruge jer u protivnom teško će se moći ponuditi potrebne količine vune, voća i povrća, ali i ostalih proizvoda da bi se moglo konkurirati na tržištu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini