PIŠE CHIARA BILIĆ

Za izbore spremni!


Vijest iz budućnosti: Stožer raspušta Sabor. Izbore raspisuje u ljetnom terminu. Srpnju. Odluku amenovao Kaptol.

Činjenica iz sadašnjosti: Izborna je godina.

Vijest iz budućnosti: U Hrvatskoj ukinuta parlamentarna demokracija.

Činjenica iz sadašnjosti: U Hrvatskoj se svakog dana provodi niz represivnih mjera, iako državna vrhuška nije proglasila izvanredno stanje. Kako i zašto pobogu?, pitate se sigurno dok stiješnjeni ispred televizora iščekujete novu odluku Vrhovnog štaba. Izvanrednog stanja nema jer bi, odgovara vam nepotrebno oštro vaša vlastita svijest, proglašenje takve životne prilike značilo da se svaka odluka o represivnim mjerama, ograničavanju građanskih sloboda i prava, mora donijeti dvotrećinskom većinom u Saboru. Ali Hrvatska je, pregovarate dalje s demonom kaosa i spletki nastanjenim u vlastitoj glavi, parlamentarna demokracija. Ne bi li se takve odluke i trebale donositi u parlamentu? Ne dajte se zbuniti. U Hrvatskoj imamo fantazmagorični, krnji oblik te političke kategorije, kojeg je, napokon se oslobodivši zdravstvenih okova djelovanja, sada prevazišao Stožer s velikim S, tijelo bez, pronicljivo je to nedavno primijetio donedavno neprimjetan predsjednik Zoran Milanović, izbornog legitimiteta.

Taj i takav Stožer je, dakle, prije koji dan donio odluku koju je već dvaput rušio Ustavni sud – zabranu rada nedjeljom. Rekavši da je mobilnost stanovništva jedna od tri ključna uvjeta širenja koronavirusa, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak neuspješno je tu mjeru pokušao obrazložiti unutar epidemioloških okvira. Iskaz je, međutim, sveo na smjene, pauze, dezinfekciju trgovina između 14 i 15 sati i neke ljude koji neće susretati neke druge ljude. O nelogičnom zaključku kazao je - i ostao živ - da se njemu učinilo logičnim da se ne radi nedjeljom, ali da ne mora biti nedjelja, već bilo koji drugi dan.

No, avaj, nije bilo koji drugi dan. Baš je nedjelja i baš je tu reformu nakon izgubljenih predsjedničkih izbora stidljivo opet počeo najavljivati upravo vladajući HDZ. I to u, rekli smo, izbornoj godini, u trenutku kada je, čini se, zaustavio trend pada popularnosti i izjednačio se s oporbenim SDP-om, a opet, smiono, prije realnog osjeta pravog razmjera štete, rasta nezaposlenosti, isteka moratorija na ovrhe i neminovno ponovnog pada popularnosti. I baš su je, vidi đavla, raširenih ruku i ozarenih lica dočekale ćudoredne vertikale na Kaptolu. I čuvarica obitelji Željka Markić.

Fake news: Hrvatska je sekularna država.

Činjenica: Svećenici su držali mise unatoč zabrani okupljanja. HDZ-u na parlamentarnim izborima treba potpora Crkve. Stožer odredio da se Crkve otvore prije kafića, škola i vrtića.

Vijest iz budućnosti: HDZ sastavio vladajući većinu. Premijer sutra raspušta Stožer.

Činjenica: Vladajuća stranka Stožeru prepustila vođenje predizborne kampanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini