PIŠU MILAN PAVLOVIĆ I ROBERT FRANK

ZA I PROTIV: Trebaju li IDS-ovi vijećnici u Gradu Puli podržati Zoričićev proračun?

Milan Pavlović / Robert Frank (Snimio Milivoj Mijošek)

Milan Pavlović / Robert Frank (Snimio Milivoj Mijošek)


MILAN PAVLOVIĆ - ZA: Ako ne podrži Zoričićev proračun, za IDS će značiti nedostatak zdravog razuma

Da u tom braku nema ljubavi bilo je jasno od samog početka. Ona i Ona i On razmijenili su zavjete jer, realno, na stolu i nije bilo nekih drugih opcija. Bezbroj razlika zgurano je pod tepih da bi se pristupilo zajedničkom cilju, eutanaziji političkog utjecaja IDS-a. Nekoliko mjeseci kasnije taj je proces okončan, a s time je očito nestala i posljednja brana da i u javnost procure neke frustracije i nezadovoljstva koja su se u međuvremenu među tim partnerima gomilala.

Uloga promatrača

Prvo pravo veliko iskušenje nove pulske vlasti je prijedlog gradskog proračuna za narednu godinu kojeg Filip Zoričić danas predstavlja javnosti i šalje vijećnicima. Osim smjera u kojem kao kormilar namjerava ići, taj bi dokument trebao pokazati i je li nedavni okršaj gradonačelnika i predsjednice Gradskog vijeća bio tek bura u čaši vode, ili pak ozbiljna najava definitivnog razlaza.

Premda su se proteklih dana jamačno dobro zabavljali i naslađivali čitajući što je On napisao njoj, a što njemu Ona, u pulskom IDS-u bi se i od samih naznaka mogućnosti da bi se ta kriza mogla rasplesti novim izlaskom na birališta trebali plašiti kao vrag od križa! Svađa koalicijskih partnera za IDS je "dobra" vijest samo ako se udobno zavale u fotelju, kupe kokice i u njoj i dalje uživaju u ulozi promatrača. Ili voajera.

Vidjeti to kao nekakvu svoju šansu za novu izbornu promjenu odnosa političkih snaga, te krenuti u rušenje proračuna potvrdilo bi da u toj stranci i dalje vlada kronični deficit dodira s realnošću, pa i nedostatak zdravog razuma. Jer IDS u ovom trenutku na novim izborima može izgubiti puno, a ne može dobiti ništa. Birači su u svibnju glasali za promjene i neće od njih odustati sve dok netko novi ne dobije dovoljno prilika dokazati im da je to bila dobra odluka ili greška. IDS za to vrijeme mora biti oporba koja propituje, predlaže i kritizira, ali pritom nije (auto)destruktivna.

Nagrađeni mandatima

Osam vijećničkih mandata kojima raspolažu u Puli puno je više od njihova trenutnog političko rejtinga. I dalje su najjača politička opcija u gradskom parlamentu, a to je pozicija koja donosi prilično dobru vidljivost i priliku za komuniciranje političkih poruka. Problem je svakako što ta vidljivost ne uključuje trenutno prvog pulskog IDS-ovca Daniela Dekovića ili Roberta Cveka koje bi vodstvo stranke radije vidjelo u vijećnici, nego Marina Lerotića ili Ardemia Zimola.

Ali ipak teško je zamisliti da bi samo zbog tog pitanja ega bili spremni provocirati nove izbore i preuzeti rizik slabljenja stranačkih političkih pozicija. Na koncu sve ovo ipak je samo hipoteza, ali kada bi IDS-ovci doista došli u priliku „krojiti“ sudbinu pulskog proračuna to bi sasvim izvjesno značilo da se možemovci sele u oporbu, ali i da Zoričić mora dalje s manjinskom vladom. A to bi onda značilo da se u gradskoj politici počinje igrati i jedna sasvim nova „partija karata“.

 

ROBERT FRANK - PROTIV: Ako podrži Zoričićev proračun, IDS je mrtav!

U IDS-u sve više prevladava razmišljanje kako stranka zbog internih sukoba nije spremna za eventualne ponovljene izbore za Gradsko vijeće Pule. Zato se sve više i glasnije razmišlja da podrži gradonačelnika Filipa Zoričića i njegov prijedlog proračuna. Jedino na toj temi gradonačelnik, realno, može izgubiti većinu i kontrolu nad Vijećem. S obzirom na njegovo neslaganje s jednim od partnera u trojnoj koaliciji, s barem 50-postotnom vjerojatnošću nije isključena mogućnost da mu platforma Možemo! na čelu s Dušicom Radojčić otkaže podršku. U toj varijanti Zoričić manjak ruku pri izglasavanju proračuna mora kompenzirati nekim drugim. Po svemu sudeći, IDS-om.

U takvom raspletu gradonačelnik koji je osvojio vlast na otvorenoj i žestokoj kritici IDS-a, na tronu bi ostao upravo zahvaljujući IDS-u! Naravno, ne toliko iz vjere IDS-a da je Zoričić dobro sklopio proračun, koliko zbog njihovog straha da bi na ponovljenim izborima bili pometeni. Zoričić iz takvog potencijalnog raspleta može samo profitirati. Bez svog posebnog angažmana dobio bi neočekivanu vijećničku podršku s mjesta odakle je zadnje mogao pomisliti da će mu doći.

Realan scenarij

Takav scenarij je sasvim realan, jer je IDS stranka koja ne poštuje jedno od prvih pravila politike: bilo kad i bilo gdje, neovisno o području i razini vlasti, budi spreman za izbore!

Pod izlikom konsolidiranja svojih redova razbijenih unutarstranačkim borbama, a ustvari zbog nespremnosti kao posljedice amaterizma, ali i neshvaćanja politike kao ozbiljnog i odgovornog posla, dio vodstva IDS-a želi odgoditi prijevremene izbore u Puli, i to tako što je spreman podržati Zoričićev prijedlog proračuna. Taj je pak dokument ključan za funkcioniranje grada. Svaka stranka kad je na vlasti ima svoju viziju proračuna, ulaganja, razvojnih politika i prioriteta. Podržavanjem Zoričićevog proračuna, IDS gubi politički identitet i sam sebe eutanazira. Ako u toj stranci smatraju da je ono što Zoričić nudi najbolje za Pulu, onda se više nemaju smisla baviti politikom.

Vlada u sjeni

Nespremnom kakav je sada, IDS-u najviše nedostaje takozvana vlada u sjeni ili kabinet u sjeni. To je sintagma koja se odnosi na oporbene političare neformalno okupljene u okviru svoje stranke s ciljem da budu pripremljeni adekvatno i brzo reagirati nakon preuzimanja vlasti. Vlada u sjeni načelno je oblikovana na način da kopira pravu vladu i za vrijeme oporbenog mandata simulira vođenje države.

Tako će u slučaju prijevremenih izbora iz pozicije oporbe lakše preći u poziciju vlasti jer su unaprijed, s osobama specijaliziranim za razna područja u rasponu od financija i gospodarstva, do kulture i socijale, za to i pripremljeni. Po svemu sudeći u IDS-u nemaju apsolutno nikakve spremnosti da za Pulu formiraju svoju Vladu u sjeni, nemaju svoje političare koji bi simulirali pročelnike te bi, u slučaju povratka na vlast, bili u stanju brzo i upućeno preuzeti funkcije i operativu. IDS je polumrtav. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of