PIŠE Roberto CAR

Vrijeme je za promjene, dok je još vrijeme


Tri su puta u proteklih pet godina nogometaši Istre 1961 prvoligaški status spašavali u dodatnim kvalifikacijama. Dva su puta u dva susreta bili uspješniji od Šibenika, koji je sad direktno izborio povratak u elitu, dok su jednom bili uspješniji od Varaždina. Ovog koji ih je u subotu rezultatski uvjerljivo (3:0) svladao u susretu 30. kola i time ih preskočio na ljestvici. Nakon četiri boda osvojena protiv Rijeke i Hajduka, sad su Varaždinci slavili i protiv Puljana, skočivši na osmo mjesto. "Zeleno-žuti" su pali na devetu poziciju, a da bi na kraju bili ispred Varaždina ne samo da moraju nadoknaditi ova dva boda zaostatka, već moraju imati barem bod više. U "krugu" su Varaždinci bolji, što pulski sastav stavlja pred vrlo težak zadatak uoči zadnjih šest kola. Posebno s obzirom na vrlo zahtjevan raspored (Lokomotiva, Gorica i Dinamo doma, Slaven, Osijek i Rijeka na gostovanju).

Ključni problem pulske igre nije teško dokučiti. Realizacija. Uzalud dominacija na sredini terena, uzalud podatak da je Duka u prvih 45 minuta odmarao, da su Delić i Gržan prijetili Nevistiću. "Zeleno-žuti" vrlo teško postižu gol, zbog čega su s 22 gola najneefikasnija momčad, dok suparnici kažnjavaju sve. Rijeka je Istri 1961 postigla tri gola iz tri udarca, Hajduk jedan gol iz jednog udarca sve do same završnice, a sad Varaždin tri gola iz tri udarca. Ne ide, pa ne ide. Očekivati bolji rezultat s istim igračima i istim načinom igre je iluzoran.

Bez hitrine u središnjici, osim odličnog Gržana koji je nezadrživ dok ne uđe u kazneni prostor, te bez pravog strijelca, jer Guzina, Delić, Maganjić i Perić-Komšić to očito nisu, sve je izglednije da će "zeleno-žuti" ponovno spašavati kožu kroz kvalifikacije. Osim ukoliko trener Prelec sa suradnicima ne "izmisli" nešto novo. A koje još poteze može povući? U ovom igračkom kadru tek dvojica igrača mogu donijeti ofenzivni pomak. Adrian Fuentes koji nije igrao više od pola godine, ali koji je lani uz Danija Iglesiasa bio prvo ime Istre 1961 u završnici sezone, te Regan Obeng. On je jedini veznjak sposoban stvoriti višak. Možda bi njihovo uključivanje u momčad i dizanje forme moglo biti pulski adut za završnicu sezone. U svakom slučaju, pred trenerom Prelecom, koji je nakon identičnog poraza od Gorice ponudio mandat na raspolaganje, su teški dani. Ovakvom igrom Istra 1961 i dalje ostaje tek simpatična ekipa. Ona kojoj suparnici tepaju, ali koja ne osvaja bodove. A to je put koji dokazano vodi u kvalifikacije. U najbolju ruku. Jedan pravi napadač, tipa Mierez, sve bi preokrenuo. No, to ide na dušu sportskom direktoru i suradnicima. Ovako, Prelec i suradnici se moraju vaditi s ovim što imaju, ali nešto svakako moraju promijeniti prije nego li bude prekasno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum