PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

"Vlaške mlade" iz Splitske


Koja će se atrakcija prije dogoditi u hrvatskoj političkoj areni – najava podrške IDS-a nekom kandidatu za predsjednika Republike ili pak objava aktualne predsjednice da i službeno kreće u (pret)kampanju za izbore?

U IDS-u još nisu odlučili, ali uskoro će "pokrenuti proceduru" na kojoj će "tijela stranke" odlučiti hoće li podržati adekvatnog kandidata ili neće podržati nikoga. Predodluku je IDS već dobio i objavio – na podršku ne mogu računati Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro, kao kandidati s desne strane političke scene, odnosno vladajućeg HDZ-a i, u slučaju Škore, oporbenog Mosta udruženog s krajnjim konzervativcima.

Čekanje IDS-a da podrži bilo koga ili da poruči svojem članstvu i biračima kako im je najuputnije glasati po savjesti nije neobično za tu stranku koja i s imenima kandidata za lokalne i parlamentarne čeka do posljednjeg trenutka. Ipak, zašto se u Splitskoj ulici u Puli, gdje stoluje IDS, toliko oklijeva ako je jasno ili "dogovoreno" da podrže SDP-ova kandidata Zorana Milanovića koji im se došao ispričati zbog grijeha iz prošlosti i bahatosti vlastitog političkog djelovanja dok je bio hrvatski premijer?

Razloga za to može se pronaći nekoliko, a oni mogu objasniti zašto se u IDS-u ponašaju kao "vlaške mlade" koje ne znaju kojeg bi udvarača-kandidata izabrali.

Prvo, Milanović nudi slab politički miraz, odnosno nema posve izgledne šanse da doista postane predsjednik Republike. Bez obzira na to što je kandidatura Miroslava Škore oslabila rejting predsjednice Kolinde, Milanović gubi u drugom izbornom krugu – kako recentno pokazuju sva istraživanja rejtinga predsjedničkih kandidata. Podrži li IDS gubitnika, to bi im se moglo obiti o glavu na parlamentarnim izborima naredne jeseni u koju bi ušli s aureolom poražene stranke na prethodnim izborima.

S obzirom na odličan uspjeh na europskim izborima, IDS-u ne treba svrstavanje na gubitničku stranu u izborima za Pantovčak. U nedostatku vlastitog kandidata ili nekog jakog imena iz regije, bolje im je da te izbore prespavaju.

Drugo, možda IDS odluči podržati neko novo lice u izborima za Pantovčak. Šefica Starta Dalija Orešković ponudila im se i službeno, dok je neovisni kandidat i bivši HSS-ovac kojeg HSS ne podržava dr. Ante Simonić – po onome što govori – najbliži politici IDS-a, PGS-a i regionalnih stranaka.

Treće, uspije li se Zoran Milanović uspeti na Pantovčak – to će dati snažan vjetar u leđa SDP-u na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima. U osmoj izbornoj jedinici, to bi moglo smanjiti šanse IDS-a u izborima za Hrvatski sabor, kao i na lokalnim izborima u svibnju 2021. godine. Nema sumnje da bi Milanović – iako su predsjednici Republike izvan stranaka – podržao "svoje". A u Istri je to, uz SDP, i HSU koji očekuje mandat u istoj izbornoj jedinici.

IDS-ova podrška Milanovića nije bezopasan politički čin dobre volje. O njoj uvelike ovise izborni rezultati stranke koja je, do sada, pobjeđivala na svim važnijim izborima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater