Piše Vanesa BEGIĆ

Vitamina iz mandarina


"Najviše mogu dogurati do titule mentora ili savjetnika. Nedavno je bila promocija tih profesora u viša zvanja, ali nakon toga baš i nema mogućnosti za napredovanje", jadaju se profesori opterećeni iz godine u godinu sa sve više posla, administracije, pravilnika, načina i sredstva ocjenjivanja, a sve manje mogućnosti napredovanja i rada na sebi.

Medicinske sestre/tehničari mogu, uz dodatno školovanje, uz rad uglavnom doći do statusa više medicinske sestre/tehničara, odnosno prvostupnika sestrinstva. Doći do mjesta glavne sestre/tehničara odjela je možda vrhunac, no nema toliko odjela i mogućnosti da bi svi mogli napredovati.

I što preostaje onda? Prosvjedi, prosvjeduju prosvjetari, medicinsko osoblje, roditelji-njegovatelji, nikome nije lako, svi se bore za ono što im pripada, ali sve je to u velikoj većini slučajeva jednosmjerno. Nitko ih ne čuje, sve se svodi na samo "sheranje" linkova "medicinske sestre treba platiti bolje od političara" i to je to. Sva podrška ostaje na komentarima na društvenim mrežama, nitko ozbiljnije ne percipira neke teme.

A zdravstvo treba svima, a prosvjeta gotovo svima. "Naša budućnost" valjda ima pravo na dobro obrazovanje. Što će najbolji kurikulumi ako neće imati tko predavati, ako će prosvjetni djelatnici biti silno nezadovoljni?

Dobro da se radi o takvim važnim stvarima i dobro da se toliko označava Svjetski dan učitelja i ističe važnost pravovremene dijagnostike, dobro da je to prioritet, toliki prioritet, da treba tražiti dostojanstvo struke putem prosvjeda.

No, možda nitko neće biti bolestan ako konzumira dovoljno C vitamina, a taj vitamin dobro djeluje i na moždane vijuge pa će svi biti pametni i bez učitelja. A C vitamina ima u mandarinama. A mandarine je prodavala jedna sasvim posebna mandarinka. Kristina mandarina. Još se i rimuje. I svi pričaju o njoj, tko se brine za učitelje, liječnike, sestre, roditelje-njegovatelje i ostale kada imamo novi simbol.

Naravno, djevojci ne valja ništa zamjeriti, neke stvari su jednostavno dar prirode, a osim toga, zasigurno ima i puno drugih talenata i vrlina, pameti i vještina koje se nitko niti ne trudi otkriti, kada su tu "darovi prirode". Marketinški potez je odličan, nema što reći. I muškarci kupuju u velikim količinama mandarine, nikada se ne zna, dobro će doći malo-puno C vitamina.

No, osim mandarine, ubrzo se pojavila i muška varijanta, za pripadnice ljepšeg spola. Tako da vitamina C neće nedostajati u mnogim domovima. Štoviše, bit će tu mandarina u velikim količinama, svi našopani vitaminom C. Pa kome će onda trebati liječnička pomoć, cjepiva i drugo?! Mandarinko i mandarinka (dakako, nisu oni krivi za to) su dakle zaslužili veću pažnju od onih koji požrtvovno prosvjeduju za svoja prava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of