PIŠE VANESA BEGIĆ

Važno je biti snalažljiv

Vanesa Begić

Vanesa Begić


Virtualno ili uživo, mada trenutno puno češće virtualno, i sada se održavaju razni sajmovi gdje se predstavljaju isto tako razna zanimanja.

Kada smo već kod posla, iako su školska i akademska godina u tijeku, mnogi već razmišljaju što bi mogli upisati dogodine, a i dio odraslih razmišlja o prekvalifikaciji. Sve to dakako u kontekstu sadašnje krize i situacije. Pronaći nešto što "će ići".

Dok su prije svi masovno "hitali" u škole, na studije i prekvalifikacije te na tečajeve vezane uz turizam i poslove u turizmu, sada mnogi razmišljaju i o drugim opcijama. Što će donijeti siguran kruh za ovo neizvjesno doba?

Prodaja nekretnina u mirnim zakutcima, gdje niti korona ne može pronaći put, i koji su poput oličenja epidemioloških mjera, odnosno distance? Prodaja plovila, također za distanciranje, barem tijekom dijela godine? Naravno, sve to ovisi i o financijskoj situaciji, prodaja udaljenih kuća neće biti tako laka, kao niti plovila, ako se kriza nastavi još neko vrijeme. Iako, uvijek će biti onih koji će imati novca, a ljudi će imati i razne prioritete, netko će prodati stan usred grada da kupi nešto ruralno, za zdravi život, a netko će otići iz ruralnog do grada, da bude bliže doktorima i svemu potrebnom, posebice ako je u nekim godinama.

Prioriteti se mijenjaju, kao i ponuda i potražnja. Tako se i sve više restorana, pa i nekih renomiranih, okrenulo dostavi. Dolaze sve hladniji dani i nije previše ugodno biti vani, posebice navečer, a ako bi netko zakašljao jer se prehladio ("od zime") odmah ne bi valjalo. A teško da će tijekom kasno jesenskih i zimskih mjeseci restorani i konobe biti krcati, ipak je potrebna distanca. Zato su mnogi mudro krenuli s dostavom, što su prije uglavnom imale samo pojedine pizzerije i još neki objekti. Sada to imaju i renomirani lokali. U ovim vremenima cvate dostava svega i svačega, kao što je nekada bila trgovačka ponuda, "u pokretu", odnosno kada su u neka prošla vremena putujući trgovci išli iz sela u selo, do kućnog praga. Sada se to rješava jednim klikom, ali u biti - to je to.

Treba se prilagoditi situaciji. Tako su i neke agencije, umjesto izleta europskim metropolama, krenule s jednodnevnim izletima po ne tako poznatim, a mahom ruralnim, dijelovima Lijepe Naše. Neki profesori daju i online instrukcije, održavaju se online tečajevi, jer što je sigurno je sigurno.

Niti call centri, odnosno pozivni centri diljem svijeta nisu više ogromne prostorije prepune djelatnika sa slušalicama, sada je tu predodžbu zamijenila ona djelatnika iz kućne radosti koji jednako vrijedno obavljaju taj posao. Makar u pidžami i s viklerima, ali posao i dalje funkcionira. Reći će neki da se tako radi još i bolje.

Liječnici sve češće moraju postati "vidoviti Milan" poradi sve učestalijih telefonskih dijagnoza, a susreti u čekaonicama ordinacija sada su daleka prošlost.

Sada je najvažnije biti sretan za biti zdrav ili obratno, odnosno imati dovoljno sreće za biti distanciran kada je to potrebno i za biti negativan, a u srcu pozitivan. Bitno je biti snalažljiv.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini