Piše Vanesa BEGIĆ

Vatromet može početi


Kao što se to i očekuje i kao što mnogi priželjkuju tijekom cijele godine, ljeto je doba s najviše događanja. No, ni tada svi ne mogu biti zadovoljni.

Tada se pojavljuje pitanje cijena karata/ulaznica za pojedina događanja. Ako na ta događanja ode bračni par plus dijete (djeca), to je veliki izdatak koji mnogi uspoređuju i s cijenama mjesečnih režija. Naravno, treba tome pridodati i sladoled za djecu, koji sokić, a i odrasli trebaju nešto popiti, a znamo da se na većini događanja ne smiju unositi boce s tekućinom iz sigurnosnih razloga. S druge strane, ljeto je ipak ljeto, može se uštedjeti na drugim stvarima, nema grijanja, manji su računi za struju i plin, te možda se može malo i premašiti proračun, posebice ako je riječ o kakvom vrijednom događanju.

Iako mnogi smatraju da su cijene ulaznica (pre)skupe, one nisu ništa skuplje nego u ostalim europskim zemljama, iako se, naravno, sve opet svodi na pitanje standarda. Mnogi se pitaju jesu li ta događanja po svojim cijenama primjerena domaćima ili samo turistima. Činjenica je da kvalitetna događanja imaju i svoju cijenu, cijenjeni izvođači neće nastupati za "kikiriki", velika događanja ne organiziraju se preko noći. Cijene ovise i o mjestu radnje, ali ipak ponajviše o renomeu izvođača.

Proteklih godina u Puli su nastupali i brojni izvođači starije životne dobi, pa su Puljani i gosti imali tu čast da prisustvuju posljednjim izvedbama tih velikana, a neki, nažalost, nisu ni dočekali pulski nastup, iako je bio najavljen njihov dolazak.

Uskoro počinje i pulski filmski festival koji je pak dostupan većini i koji kroz godine, štoviše desetljeća, ima poseban odnos s Pulom i Puljanima, ali i gostima. Nekada je taj odnos, kada nije bilo svih tih modernih sredstava i mogućnosti zahvaljujući kojima se filmovi mogu lako i brzo skinuti, bio puno prisniji, bilo je pravo veselje pogledati film s velikog platna. Cijela obitelji ispod zvjezdanog neba, susreti s glumačkim zvijezdama, potraga za lokacijom s koje puca najljepši pogled na vatromet, male su, sitne radosti koje danas više nemaju isti značaj.

Filmski festival je više od sedme umjetnosti. To je i dokaz kako se vremena, a i ljudi, mijenjaju, to je dokaz i prikaz jedne prošle, nevinije Pule. Jedino što se nije promijenilo kroz sve te godine je veliki odaziv ljudi za otvorenje festivala i gledanje vatrometa. Sada, doduše, i s pokojom kritikom o dužini i kvaliteti. Nikada svi zadovoljni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum