PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Valter brani Istarski


Ponuda župana Valtera Flege da županijskim novcem otkupi prostor Kluba studenata Istre "Mate Balota" u zagrebačkoj Ilici dobar je potez čak i ako je povučen usred kampanje za europske izbore. Nakon pedesetak godina najma vrijeme je da se taj prostor otkupi i pristojno plati jer je jasno da se tamo nalazi najznačajnija istarska institucija izvan županijskih granica. U Istarskom, odnosno klubu studenata u središtu Zagreba svoje su formativne godine provele generacije istarske omladine "na privremenom boravku" na zagrebačkom sveučilištu. U tom prostoru u međukatu iličke zgrade mlada Istra susreće ne samo Zagreb, nego i sve ostale zavičaje koji u njemu studiraju i druže se po interesnim prigodama.

Klub studenata Istre "Mate Balota" i njegovi današnji "matetovci", kao i oni koji su to bili od šezdesetih godina do ovog trenutka, nisu zaslužili da ih se deložira iz tog prostora i seli negdje gdje se susjedi – kao da se radi o prihvatilištu za odlutale životinje – ne bi mogli buniti zbog buke i muzike. Formalno objašnjenje HDZ-ova ministra Gorana Marića, vještog šefa novoizmišljenog Ministarstva državne imovine kojeg javnost uglavnom poznaje kao nogometnog suca - da je država preuzela vlasništvo nad klupskim prostorom od grada Zagreba pa bi se tim atraktivnim kvadratima trebala osmisliti nova namjera – puštanje je magle u medije. Samo uknjižba države nad gradskim prostorom ne mijenja ništa u stvarnom životu ako Ministarstvo to ne želi.

Što pak želi ministar Goran Marić teško je pretpostaviti jer iz njegova ureda nije moguće ništa doznati. Odgovor na službenu ponudu za kupnju prostora Istarska županija nije dobila. Novinari koji se raspituju dobivaju samo off the record informacije o tome kako država ne zna što bi s tim prostorom, ali svakako ne žele unutra istarske studente. Navodno, susjedi su u prednosti nad studentima, iako malo tko od njih živi unutra jednako dugo kao Istarski.

Narastajući skandal već je u prvim danima dobio ideološku obojenost – predstavnici stanara u otvorenom su pismu medijima naveli da su studente iz Istre oduvijek štitili komunistički funkcionari te kako to čine i danas. Socijalizam je propao još 1990., ali ako živi u Ilici 13, onda mu u Istarskom valja napraviti muzej, poput obližnjeg Muzeja iluzija.

Očekuje se i da HDZ-ova Vlada neće dati Klubu istarskih studenata "Mate Balota" da nastavi raditi – ministar Marić gorljivi je član te stranke – što bi bila kratkovidna politika premijera Andreja Plenkovića i vladajuće većine. Ne samo zato što su neki ugledni pripadnici te većine, poput potpredsjednika Sabora Furija Radina studentima obećali pomoć, nego i što Zagrebu ne treba još jedan sukob s Pulom. Napokon, nije riječ o "klubu IDS-a" - on postoji u Hrvatskom saboru - nego o instituciji nastaloj prije više od pola stoljeća. Župan Valter Flego povukao bi, vjerujemo, takav potez i da ga ne muče izborne brige.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater