PIŠE Boris VIDULIN

Uzalud vam trud svirači, za drugog su dunje žute

(Ilustracija)

(Ilustracija)


Stvari su u NSŽI-ju definitivno izmaknule kontroli i to već neko vrijeme, a ono što se događa u protekla dva tjedna, a može se iščitati kroz službeno glasilo nogometnog saveza, samo je kulminacija svega. Sve je veći jaz između onih koji se osjećaju povlaštenima u nogometu i onima koji se osjećaju podređeno, a nije potrebno posebno obrazlagati tko spada u koju skupinu. Uzalud su sve riječi onih u povoljnijem položaju, kako su svi pred Disciplinskom komisijom isti, kada djela govore baš suprotno. I nisu i ne mogu baš za sve biti klubovi krivi, ne kreće svo zlo iz klubova, ponekad se tek treba malo osvrnuti i oko sebe. Primjera ima napretek.

Disciplinska komisija ima nedorečene i konfuzne odluke koje se kose s Disciplinskim pravilnikom i često griješe kada opisuju članak pod kojim kažnjavaju igrača. U izvještaju o utakmici navodi se jedan razlog isključenja, a komisija ga kazni iz nekog drugog razloga, koji ima propisan manji broj utakmica ne igranja. Kažnjavaju igrača zbog vrijeđanja nakon što je utakmica završila, ali s brojem utakmica ne igranja, a ne s vremenskom kaznom koja je naravno, najmanje duplo veća. Zaboravljaju već drugi tjedan uzastopno pozvati na odgovornost one prema kojima je pokrenut postupak, a sve to izaziva sumnju kako se prvenstva približavaju svom kraju. Dosljedna je samo nedosljednost.

Povjerenik lige i(li) nogometno središte koje rukovodi natjecanjem svjesno krši propozicije natjecanja već više od mjesec dana. Mada upozoreni da se moraju ponašati u skladu s pravilima koje su sami postavili na početku prvenstva, konstantno se oglušuju u svezi toga. Kada su shvatili grešku, a kako bi prikrili svoju nesposobnost, vrše preinake u HNS-ovom sustavu Comet, koji prati natjecanje, nesvjesni da se svaka ta promjena i vidi po datumu. Zapetljali su se u mrežu vlastite nemarnosti i aljkavosti misleći da to neće izaći na vidjelo, da će proći nezapaženo. Njima je bitno da naplate članarine, sve nakon toga nije toliko važno.

Delegati uglavnom ne žele pisati dodatne izvještaje pa radije napišu kako je sve bilo u redu ili pak propuste napisati činjenice po kojima bi se kažnjavalo pravednije. Tako je bilo moguće pročitati kako je igrač neprimjerenim gestikulacijama rukama vrijeđao "prolaznike koji su gledali utakmicu", ali ne i da je spustio gaćice i pokazao im stražnjicu čime bi kazna od jedne utakmice "narasla" i na nekoliko mjeseci zabrane. Počeli su vrijeđati i delegati, ali će oni, za razliku od trenera ili igrača biti kažnjeni, ako se to kazna može i nazvati, samo ukorom. Tko će pojasniti delegatima kako se u zapisnik upisuje izvođenje jedanaesteraca na kup utakmici? Znao je da su mogući jedanaesterci, no to ga nije potaknulo da pokuša saznati kako to učiniti, bitno je da zna kao se ispunjava nalog, da on bude popunjen u cijelosti.

Suci vrijeđaju na društvenim stranicama neistomišljenike, no to se zataška, za razliku od igrača koji za istu stvar biva prijavljen. Oni će učiniti pogrešku zbog koje je moguće poništiti utakmicu, bit će kažnjeni najminimalnijom mogućom kaznom, ali će svejedno nastaviti suditi kao da se niša nije dogodilo. Kako? Jednostavno će uputiti žalbu prema komisiji i nastaviti dijeliti pravdu. Toj žalbi nije cilj da pokuša opravdati postupak, njome se samo želi prolongirati suspenzija kako bi sudio što je duže moguće, makar do kraja prvenstva, pa će onda odraditi mjesec dana kazne. Nepoznato je zašto Disciplinska komisija to tolerira samo sucima, a ne i igračima. Kada je igrač kažnjen, onda on odmah biva suspendiran do okončanja postupka.

Zašto bi izlika o malom broju sudaca bila opravdani razlog da sudac i dalje sudi? Pa i poneki klubovi imaju mali broj igrača pa se moraju snalaziti i trpjeti grijeh svog igrača, odnosno igrati bez njih. Mogla bi se i sudačka komisija te povjerenik snalaziti i trpjeti grijeh svojih štićenika, igrati kolo bez da oni sude.

Igrači, treneri i djelatnici klubova su kivni na sve gore navedene povlaštene osobe, no ne postoji mehanizam da se bore protiv toga. Odgovornost se prebacuje s jednu na drugu komisiju, s jednog na drugog povjerenika, iz jedne u drugu kancelariju u NSŽI-ju, a od tamo dopire samo zvuk poznate skladbe, "Uzalud vam trud svirači, za drugog su dunje žute".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater