Piše Vanesa BEGIĆ

Uvijek protiv

Ilustracija

Ilustracija


Uvijek protiv. Kontra. Replika. O čemu god. Štogod. Kakogod. Glavno da je drukčije. Opravdano ili (ne)opravdano. Crno-bijelo. Pozitivno - negativno. Glavno je proturječiti, popljuvati, a što (ne)argumentiranije, to bolje. Izgleda. Barem se tako čini gledajući i čitajući što se sve zbiva oko nas. Kako su se ljudi promijenili, kako su se mnoge vrijednosti promijenile.

Korona (jest) promijenila svijet, istina, puno ružnih stvari, povezanih donekle uzročno-posljedično s tim malim zlom koji je promijenio svijet došlo je do izražaja, ali korona je možda samo ubrzala taj proces da neke loše stvari, ponašanja, ljudska razmišljanja, podijeljenosti, dođu "do izražaja".

Možda bi se sve loše stvari tako i tako prije ili poslije dogodile, ali korona i sve prilike vezane uz koronu, samo su ubrzale to. I naglasile.

No, tijekom toga razdoblja vidjelo se i koliko su neke stvari važne. Na primjer škola. Tri jako teške školske godine za učenike, nastavnike, roditelje, i cijele obitelji - i učenika i nastavnika. Školska godina 2019./2020. je za zaboraviti. U prvom polugodištu ne kontinuirana nastava zbog štrajka, a potom, gotovo cijelo drugo polugodište online. Samo su najmlađi imali nešto kratko uživo pred kraj polugodišta, ali za sve je to bilo jako dugo razdoblje virtualnog učenja i života. A i slobodne su aktivnosti imale dugi odmor. Prošla je školska godina isto bila malo online, malo uživo, pa opet online, pa opet uživo, i tako, ukrug. Uvijek u nekoj neizvjesnosti, strahu.

I, nažalost, neki su roditelji tek sada vidjeli važnost obrazovanja, pravog obrazovanja, uživo, da uz sve moguće novine, tehnologije i gadgete, virtualne programe, nitko i ništa ne može zamijeniti onaj neposredni odnos učenik - učitelj. I oni koji su bili stalno "protiv" svega, nastavnika, programa, rasporeda, vidjeli su da škola nije tek "zgrada" gdje puštaju djecu da "odrade smjenu". I da nije lako podučavati. Neki su shvatili važnost obrazovanja tek kada su im djeca bila nekoliko mjeseci online.

S druge strane, tijekom rada online, profitirali su i neki učenici i neki učitelji, posebice oni informatički vještiji, da rade najmanje moguće. No, nažalost, toga ima u svim profesijama, ali kod nekih je osoba rad online omogućio da pokažu veću produktivnost i učinkovitost. Istina, to je omogućilo i nekoj djeci da se bolje izraze, posebice onim povučenijim i sklonijim individualnom radu, nezahvalno je sve generalizirati.

Osim važnosti škole kao takve, vidjela se i važnost bolnica, liječnika i ostalog - i kada su se mogli, ali i kada se nisu mogli zbog više sile obavljati neki pregledi. Vidjelo se koliko je važno zdravstvo kao takvo, pristup zdravstvenim uslugama, iako neki i dalje više vjeruju raznim baba Jagama i slično. I potresne slike s odjela intenzivne za njih su - tek fotomontaža ili laž.

Vidjelo se puno toga, ali neki i dalje nastavljaju kritizirati sve moguće. Uvijek kontra. Nikada ništa ne valja. Neovisno o svima i neovisno o svemu. Iako su uvidjeli važnost obrazovanja, zdravstva i svega - gdje dakako, budimo iskreni, ima i puno nedostataka - nastavljaju sve kritizirati, najčešće po društvenim mrežama, pod nekim "jako maštovitim" pseudonimima. Jer, ipak, sigurnije je tako. Tko zna, možda sutra zatreba liječnička pomoć, pa je ipak bolje ne zamjeriti se, nikada se ne zna. A, da, istina. Za njih bolest ne postoji. Ova kao niti jedna druga. A za sve ostalo - tu su babe Jage.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum