PIŠE BOJAN ŽIŽOVIĆ

Ustav u koruni


Na ulicama europskih gradova vlada pustoš. Mnogima je ograničena sloboda kretanja. Demokracija je na kušnji. GONG opravdano upozorava da se, bez obzira na javnozdravstvene razloge, u Hrvatskoj mora poštivati Ustav. No je li demokracija društveno uređenje koje može funkcionirati u ovakvim izvanrednim okolnostima? Političari su uvijek u iskušenju da se malo poigraju s demokracijom, pogotovo u ovakvim situacijama. Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović najavljuje kontrolu osoba kojima je određena samoizolacija, što, prema GONG-u, otvara pitanja mogućih zloupotreba i nužnosti nadzora. "U strahu od zaraze ne smiju se zaboraviti vladavina prava i slobode građana", napominju u toj udruzi.

Izvanredne situacije iziskuju izvanredne mjere. Ali gdje su granice? Smiju li političari na određeno vrijeme uzeti kompletnu vlast u svoje ruke? "Zabrinjava informacija da je Vlada pokušavala suspendirati rad Sabora predlaganjem oporbi da Sabor ovlasti Vladu za donošenje uredbi sa zakonskom snagom. Na taj bi se način zaobišao predsjednik Republike, što bi moglo - usred zdravstvene - izazvati i ustavnu krizu", primjećuje GONG.

Ne vjerujem da premijer Andrej Plenković nije svjestan što je tražio od oporbe. Itekako je znao što čini, ali on se u ovom teškom trenutku, prema svemu sudeći, radije bavi politikom, nego zdravstvom. Njemu je važnije osvojiti iduće parlamentarne izbore, a u ovoj izvanrednoj situaciji odlična je prilika da javnost zaboravi na postojanje oporbe i da se svi reflektori usmjere prema Vladi. Naravno, to može završiti i giljotinom ako se Hrvatskoj dogodi Italija, ali to je rizik koji očito ne plaši premijera. Uostalom, Plenković nema što izgubiti. Ukoliko ne pobjedi na idućim parlamentarnim izborima, bit će politički izbrisan.

S druge strane, nejasna je Plenkovićeva opčinjenost predsjednikom Zoranom Milanovićem. Ovaj mu je trn u oku, njemu ne bi dao ni da mu bude čuvar izgubljenog državnog pečata. Plenković ga pod svaku cijenu želi maknuti u stranu, želi njegove ovlasti svesti na dosadno zujanje muhe zatočene u praznoj minijaturnoj teglici. Taj je njegov strah od Milanovića potpuno iracionalan i zbog njega je premijer očito spreman poigrati se ovlastima i zažmiriti na Ustav.

Sve je trenutno na Plenkovićevoj strani, i mediji, i javnost, i zasad uspješna borba protiv koronavirusa. No, to nema nikakve veze s demokracijom. Za demokraciju se valja boriti i kad je ona u iskušenju da bude otpuhnuta kao cvijet maslačka. A u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, ovih dana puše jak vjetar, koji će mnogo toga slomiti. Valjalo bi zato Ustav staviti kao vjetrobran.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater