PIŠE IVOR BALEN

Uništavanje noćnog života na Giardinima

Pusti Giardini u zimskim mjesecima / Ivor Balen

Pusti Giardini u zimskim mjesecima / Ivor Balen


U Puli kao da je u tijeku tajna akcija "uništimo noćni život na Giardinima". Sve je počelo još početkom ljeta, kada je pojas od Zlatnih vrata do taksi stajališta na momente podsjećao na Pojas Gaze. U nekom trenutku večeri banula bi grupa policajaca i komunalaca kao da se u Boleru, Rusticu ili Corsu očekuje oružani obračun, a ne eventualno prolaz kafićem bez maske. Potom su slijedili razgovori s vlasnicima pred zaprepaštenim gostima koji su brzo plaćali pića i odlazili u vidu vjetra, s ciljem da se u taj dio grada više nikad ni ne vrate.

Nastavilo se nikad do kraja razjašnjenim gašenjem glazbe, sve s objašnjenjem gradonačelnika Filipa Zoričića da se samo poštuju zakonska ograničenja od 50 decibela.

To poštovanje se (valjda) odnosi na cijeli grad, ali je svima vrlo brzo postalo jasno da će u nekim kafićima van centra muzika i dalje treštati sve u 16. Dakle, opet su najgore prošli kafići na Giardinima, koji imaju najviše večernjih i noćnih gostiju, pogotovo onih mladih. Nekako istovremeno, u Puli su se pojavili ulični svirači s puhačkim instrumentima, prava mala limena glazba koja probija zvučne zidove bolje nego MIG 21. Oni su najčešće nastupali kod Zlatnih vrata i upravo na Giardinima, ali u kafićima i dalje - potpuni mjut.

U to vrijeme krenuo je i Vinski Grad, opet s glazbom (doduše tihom), a potom je u akciju krenuo i neumorni vijećnik HDZ-a Mirko Jurkić, koji se na kafiće na Giardinima napopastio kao da ga netko iz njih svakodnevno toljagom udara u glavu. Jurkić je, sjetit ćemo se, kao stanar zgrade iznad Giardina bio jedan od glavnih protivnika glazbe u tim kafićima, a kad je glazba konačno ubijena, ulovio se stolova. Na sjednici u srijedu, pored svih problema u ovom gradu, Jurkić je držao misu o tome kako su terase na Giardinima previše proširene.

I onda je došao završni šok, nakon kojeg više nikome nije jasno radi li se tu o nizu slučajnosti, ili netko definitivno želi razvaliti ono malo noćnog života što ga je u Puli ostalo (čak i prije korone).

Otkazana je Oliverova noć, koncert pjesama legendarnog pjevača koji se trebao održati na terasi Rustica točno na treću obljetnicu Dragojevićeve smrti. Objašnjenje organizatora (kafića) je - epidemiološki razlozi, a za Glas Istre čelnik istarskog Stožera Dino Kozlevac kaže da su organizatori pogriješili u prijavi događaja.

Prijavu je, kaže Kozlevac, poslala fizička, a ne pravna osoba, što je prilično, da budemo izravni, bedasto objašnjenje. Jer ako je doista neki uhljebljeni činovnik iz tako bezveznog razloga upropastio organizaciju danima najavljivanog koncerta za kojeg su rezervirani svi stolovi, kojem se radovalo pola Pule i koji je trebao donijeti nešto spasonosnih prihoda većem broju ljudi (vlasnici, konobari, izvođači…) - e pa onda je to prestrašno. Taj netko, ako postoji, trebao bi biti optužen za veleizdaju, i to zdrave pameti.

Ali ako nije to posrijedi, što jest? Jer ostaje vjerovati još samo da se, eto, netko planski bavi uništavanjem kafića na Giardinima koji su, ponovimo, već godinama jedini dokaz da je u Puli nakon 22 sata uopće netko živ, pa čak i diše.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini