PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Uljanik Nova nije Fortenova


Ima li kraja Uljanikovoj nesreći? Nakon odgode izvještajnog ročišta na Trgovačkom sudu u Pazinu gdje je na zahtjev države kao najvećeg vjerovnika smijenjen dosadašnji stečajni upravitelj Damir Majstorović te postavljena nova "stečajka" Marija Ružić, neizvjesnost je počela prelaziti u očaj. Naime, Trgovački sud trebao je odlučiti hoće li prihvatiti prijedlog stečajnog plana što ga je izradio dosadašnji stečajni upravitelj Damir Majstorović i zatražiti njegovu opširnu doradu, ili će poslati Uljanik u klasični stečaj u kojem sva imovina ide na bubanj, odnosno u rasprodaju zainteresiranim stranama.

Predstavnici države, odnosno Županijskog državnog odvjetništva, ponovno su se založili da se ne donese niti jedna od tih ključnih odluka. Prijedlogom stečajnog plana kojim se predviđa osnivanje tvrtke Uljanik Nova i nastavak izgradnje (barem) započetih brodova na postojećem pomorskom dobru ne čini im se, izgleda, realnim, ali ne proglašavaju ni opću propast prodajom stečajne imovine i fizičkom likvidacijom tvrtke koje je odavno ostala bez radnika i posla. Donesena je najgora odluka, a to je da odluke nema.

Stečajni plan koji je poznat javnosti bio je poprilično optimističan: sinergijom Uljanika i Uljanik brodogradilišta nastala bi tvrtka Uljanik Nova koja bi završila, uz financijsku pomoć Hrvatske banke za obnovu i razvoj, četiri broda, od kojih su dva skoro pa dovršena. Uljanikovi vjerovnici, među kojima je država najveći, namirili bi se vlasničkim udjelom u novoj tvrtki i tako bi pulsko brodogradilište ponovno krenulo u život. Tvrdi se da novih poslova ima pa se čak spominje i pet novih polarnih kruzera.

Vlada je, ipak, odlučila stopirati Uljanik Nova projekt uz obrazloženje "da smjernice nemaju pokriće za tako važnu odluku". Sada treba pričekati i vidjeti kakve će smjernice imati nova stečajna upraviteljica. Istodobno ministri u Vladi otvoreno podržavaju reanimaciju riječkog 3. maja koji je također dio Uljanik grupe, te odobravaju jamstva preko HBOR-a od 150 milijuna kuna za nastavak poslovanja. Dok direktor 3. maja uzvikuje kako su oni spašeni, stečajni upravitelj Uljanika dobiva otkaz.

Na drugoj strani gospodarskog karusela, ministri nude podršku privatnoj Fortenova grupi u njihovim problemima da isplate dogovorene svote graničnog duga dobavljačima, iako Konzumu kao prodajnom lancu posao ide odlično.

Malo tko može vjerodostojno opovrgnuti kako se kroz nastavak agonije Uljanika – o čijem se stečaju ne može donijeti odluka – ne vidi politička priča o Puli i Zagrebu, IDS-u i HDZ-u. Gradsko vijeće Pule pozvalo je prije nekoliko dana Vladu da podrži stečajni plan za Uljanik. Da to nisu učinili, možda bi Uljanik Nova imao tretman barem kao Fortenova, da se o 3. maju i ne govori. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum