PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Politika stvarnog života


Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin započeo je jesenski politički maraton s nekoliko dobro pripremljenih dionica. Kao jedini istarski SDP-ovac koji grije klupe na Markovu trgu promptno se priključio obrazloženjima zahtjeva oporbenih stranaka za smjenu ministra zdravstva Milana Kujundžića, ali je taj nacionalni problem smjestio u lokalne okvire. Kao Puležan prozvao je nadležnog ministra zbog kašnjenja u opremanju nove pulske opće bolnice te zbog zanemarivanja pacijenata onkološkog odjela koji po inovativne lijekove moraju ići do Rijeke jer ministarstvo ne omogućava njihovu uporabu u Puli. Grbinove kritike ozbiljne su jer doista bole, kako one koje ministarstvo zanemaruje, tako i one na koje se odnose jer pokazuju kako političari ne rješavaju probleme iz svoje nadležnosti. A za taj su posao plaćeni.

Grbinova real politika zasnovana je na zbivanjima u njegovoj izbornoj jedinici – i kroz njegove izjave i istupe koje je najavio u Hrvatskom saboru zaraditi će nacionalnu pozornost. Osim problematike zdravstva, SDP-ov zastupnik vrlo jasno govori o Uljaniku i 3. maju, gdje je Plenkovićeva Vlada jednom brodogradilištu majka, a drugome maćeha, te postavlja opravdano pitanje – kako to da ministar gospodarstva više brine o Fortenova grupi koja je u vlasništvu ruskog kapitala, a manje o Uljaniku i brodogradnji na sjevernom Jadranu?

Iako se može činiti da takva "mala", realna politika o stvarnim problemima u određenoj regiji, županiji, gradu ili općini nema atraktivnost svjetonazorskih bitaka ustaša i partizana kojima ćemo neminovno svjedočiti i narednih mjeseci kroz izborne ci(r)k(l)use koji predstoje, ona je biračima mnogo važnija. Radi se o njihovom zdravlju, o brizi za vlastitu sredinu i(li) za tvrtke od kojih su jučer živjele stotine obitelji.

Real politiku, traženje rješenja za konkretne probleme na adresama gdje se oni mogu riješiti, svakako ne zastupa samo SDP-ov Peđa Grbin. On je političku jesen, u kojoj će mu uskoro isteći suspenzija na javne istupe koju je zaradio na Iblerovu trgu, započeo ispucavajući penale s istarskog igrališta na izbušenu gol mrežu HDZ-ova ministra zdravstva Milana Kujundžića, no nema sumnje da će tako postupiti i drugi istarski sabornici. Čak i oni iz vladajućih saborskih klupa, poput saborskog potpredsjednika Furija Radina kojem nije problem tražiti pomoć i spas za radnike Uljanika ili se založiti za efikasno rješavanje bilo kojeg istarskog problema. IDS-ovi saborska trojka također se, koliko se čuje, priprema za vruću saborsku jesen gdje će za regionalne probleme pokušati pronaći rješenje kroz parlamentarnu politiku.

Drugim riječima, došlo je vrijeme da se visoka politika spusti iz oblaka na teren gdje se živi i među građane koji je plaćaju. Umjesto ideoloških svađa koje su ionako nerješive, treba brinuti o bolnicama, radnim mjestima, prometnicama i životu kojeg svi živimo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater