PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Doktorima ne treba inozemstvo

Adriana TOŠIĆ

Adriana TOŠIĆ


Masovni bijeg liječnika iz sustava javnog zdravstva nastavlja se prelaskom još jednog zvučnog imena u redove bogatijih privatnih poslodavaca. Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Istarske županije dr. Srđan Jerković prelaskom u turističku tvrtku Valamar gdje će u Rapcu brinuti o zdravlju njihovih gostiju i zaposlenika pokazuje da su i liječnici samo ljudi koji – posebice ako im je mirovina sve bliže – ne mogu raditi u teškim, pa i nepodnošljivim uvjetima.

Odluku dr. Jerkovića da iz ludog ritma hitne pomoći ide na šestosatno radno vrijeme u ambulantu hotelskog kompleksa u Rapcu nije teško razumjeti i podržati. Napokon, desetljeća koje je proveo u kolima hitne pomoći i sve ono što je na tom poslu vidio i doživio posve opravdavaju njegov potez. Ako ga je uopće potrebno opravdati. Jer odavno je stiglo vrijeme u kojem su tražena zanimanja poput liječnika ili informatičkih stručnjaka prestala biti robovi loših poslodavaca i teških radnih uvjeta.

Doktor Srđan Jerković ostavio je u istarskom javnom zdravstvu dubokog traga u proteklim godinama. Sjetimo se akcije "Zajednica spašava živote" iz 2018. godine u kojoj su volonteri uključeni u sustav hitne medicinske pomoći uz koju je razvijena i mobilna aplikacija "Staying Alive". Ili njegova sudjelovanja u sklapanju sporazuma o liječenju hitnih pacijenata u slovenskog Izoli ovog proljeća koje će spasiti brojne pacijente kojima je tamošnja bolnica bliža od pulske.

Bez obzira na manjak liječnika i drugog medicinskog osoblja u pulskom i istarskom zdravstvu, dr. Srđana Jerkovića treba ispratiti s pljeskom iz javne službe. Napokon, on ostaje na "domaćem terenu", baviti će se prvenstveno nastradalim turistima, čime se i inače bavi "njegova" hitna pomoć, a pri ruci je i domaćim pacijentima nastradaju li u blizini njegova novog radnog mjesta.

Svakako će biti problem nadomjestiti stručnjaka takvog ranga, kao što je teškoća i pronalazak dovoljnog broja liječnika za potrebe bolnica i domova zdravlja. U godinama koje dolaze taj će se problem dodatno pojačati, jer će narednih godina brojni liječnici, njih četiri tisuće, posebice obiteljske medicine, otići u mirovinu. "Lovci na glave", head hunting agencije koje "rezerviraju" mlade liječnike i uspješne studente medicine, svakako da rade o glavi hrvatskom javnom zdravstvu iz kojeg je od ulaska Hrvatske u Europsku uniju do travnja ove godine na rad u druge zemlje otišlo 680 liječnika. Anketa provedena među 1.500 mladih liječnika pokazuje pak da su im - kad razmišljaju o odlasku na rad u inozemstvo - na prvom mjestu uvjeti rada, a na drugom loša organizacija sustava hrvatskog javnog zdravstva. Dakle, i plaće, i prekovremeni rad, i uvjeti za stručno usavršavanje i napredovanje.

Primjer dr. Srđana Jerkovića dokazuje da nije sve u inozemstvu i egzotici kišnog Dublina, nego u uvjetima rada. Da mu je sustav javnog zdravstva ponudio bolje uvjete rada, Valamar bi za svoju turističku ambulantu u Rapcu tražio nekog drugog.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater