PIŠE DANIJELA BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Uhapsi me zbog majice!


Blago nama ako su nam majice najveći problem u državi.

Kako one Pernarove koje su na Portarati obukli mladići ogorčeni na HDZ-ovu vladu, tako i one protuzakonite s listom marihuane. Sustav se licemjerno trudi biti vrlo učinkovit kada treba kazniti tamo neke sumnjivce s ulice koji imaju muda obući majicu na kojoj se nalazi list ilustrirane indijske konoplje. Moš' mislit provokacije! Tako je policija u Đurđevcu prije par dana privela mladića koji je nosio majicu s listom marihuane i protiv njega podnijela optužni prijedlog jer je tobože promovirao drogu.

Nakon što je ispitan, mladić je pušten na slobodu, ali majicu je policija "zaplijenila".Valjda da ne bi utjecala na svjedoke! Ima toga još. Jedna Zagrepčanka se već četiri godine povlači po sudu jer je nosila majicu s listom marihuane koju je dobila na poklon. Nije znala da time krši zakon. Niti marihuanu konzumira, niti je majicu sama izradila s namjerom da širi poruku da je trava ok. Žena je majicu dobila, možda za rođendan, a sumnjiv artikl kupljen je u jednoj renomiranoj trgovini. Međutim, uslijedio je sudski progon zbog promidžbe droge.

Za one koji ne znaju, a takvih nema malo, Zakon o suzbijanju i zlouporabe droga je jasan. Zabranjen je svaki oblik promidžbe i oglašavanja droge prezentiranja slikom, crtežom ili na bilo koji drugi način. Zahvaljujući izmjenama tog istog zakona koje su na snazi od travnja ove godine, registriranim tvrtkama za proizvodnju lijekova, daje se mogućnost da u proizvodni asortiman uključe i lijekove od kanabisa.

Znači, konoplja se može uzgajati i proizvoditi u medicinske svrhe, ali to ne znači da vas neće uhapsiti ako se ulicom prošećete u neprikladnoj majici. Možda će policija kod nekih novih privođenja angažirati i specijalne vještake koji će na licu mjesta morati utvrditi je li list marihuane na majici otisnut radi promidžbe ili je potencijalni sumnjivac nosi jer podržava uporabu konoplje u medicinske svrhe?

I na subotnjem prosvjedu na Portarati za žrtve seksualnog nasilja, jedan je mladić nosio majicu s listom marihuane. Vidi se to i na snimkama. Ipak, policija se u to subotnje jutro radije bavila mišićavim i tetoviranim "sumnjivcima" koji su nosili majice "HDZ lopine" pa na svu sreću nisu priveli "provokatora" koji im se prešetavao s "maricom" na majici ispred nosa.

Čudno da i njega nisu legitimirali jer da jesu, tek tada bi nastao cirkus. Javnost još ne zna zbog čega su jake policijske snage među tri stotine prosvjednika odlučile legitimirati baš dvojicu mladića. Jesu li problem majice kontra HDZ-a, koje je dosad u Saboru obukao i Ivan Pernar, pa ga nitko nije legitimirao ili privodio, ili su dečki samo "čudno" izgledali.

Jesu li Marko i Petar sumnjivi zbog mišića i tetovaža, ili je posrijedi nešto treće? Novinarima Indeksa istarska je policija priznala da su dečki čudno izgledali. "Bili su sumnjivi jer su muškarci, a na prosvjedu su mahom bile žene i djeca. Nakon prve verzije za koju su nam u policiji rekli da je izvučena iz konteksta, policija je na Indexu ponovo pojasnila da se legitimirani muškarci "nisu izdvajali samo zato što su muškarci, nego i svojim izgledom i ne samo na temelju spola". Dakle, neviđeno!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum