PIŠE SILVA BODLAJ IVAŠIĆ

Ugostitelji se za svakog gosta bore - šakama


Sezona je u punom jeku. Zapljuskuje nas toplinski val - po Hidrometeorološkom zavodu cijela je Hrvatska u crvenom. Temperature prevaljuju 30 stupnjeva Celzijevih.

Vrelina na moru, u hladu, na asfaltu, u šumi, kako danju tako i noću. Teško se diše. Sve je više nervoznih ljudi. Turisti na ulice turističkih mjesta izlaze tek predvečer kada je sunce na zalasku ili je potpuno zašlo. I tada krenu nahraniti gladne trbuhe. Mirisi pripremane hrane u kuhinjama restorana šire se ulicama imame turiste.

No, ne mame ih samo mirisi. Njih doslovce mame ugostitelji, konobari koji stoje tik do terase restorana uz istureni pano na kojem se reklamiraju jela. Odavno je ta praksa uvezena kod nas u Hrvatsku. Borba za svakog gosta je nesmiljena pa konobari na svaki način žele izazvati pozornost i gosta privući u svoj restoran. Kada smo u Puli prije mnogo godina to vidjeli i doživjeli, bili smo zgroženi. Tek je sada Grad Pula odlučio tome stati na kraj pa je novom odlukom o komunalnom redu zabranio vrbovanje gosta. Hoće li ugostitelji poštivati tu odluku, ostaje nam vidjeti.

Borba za gosta je nesmiljena, i ako smo se do sad zgražavali povlačenju gosta za ruke, što reći kada se potuku zaposlenici dvaju susjednih lokala!? A upravo su se te tuče zaredale zadnjih desetak dana. U Novigradu su se najprije zbog gostiju oko podneva potukla dva zaposlenika susjednih, konkurentskih, slastičarnica, da bi se u sukob umiješala još petorica muškaraca. Mlatilo se palicom i šakama. Protiv svih je policija podnijela prekršajne prijave zbog narušavanja javnog reda i mira, a protiv onog s palicom kaznenu zbog pokušaja nanošenja teških ozljeda.

Nije prošlo dugo, a zaiskrilo je i između ugostitelja u Rapcu. Tamo su se također dvojica konkurenata najprije posvadila, a potom potukla zbog vrbovanja gostiju. Svakom su ubrzo u pomoć priskočili ostali zaposlenici pa je tučnjava postala masovna. I ovdje su poletjele šake, stolice i pepeljare, a kažu da su neki došli naoružani nožem koji na sreću nisu upotrijebili. U tučnjavi su sudjelovala osmorica muškaraca od kojih su i trojica lakše ozlijeđena. Svi su zaradili i prekršajne prijave.

Ako je vrbovanje gostiju neprilično, tučnjave su još groznije. Sramotno i tužno. Trka za novcem u sezoni je beskrupulozna, a ovim slučajevima vidimo da je i okrutna i opasna. Svi bi za kratko vrijeme htjeli inkasirati toliko novca da sljedećih devet ili deset mjeseci ne rade, odnosno zatvore lokal. To je ustaljena praksa kojoj svjedočimo nakon završetka svake sezone. Zbog zarade ne tuku se samo ugostitelji, tuku se i taksisti. Takvim prizorima trebalo bit stati na kraj. Kako? Zatvoriti lokal, kazniti ih velikom novčanom kaznom. Ima načina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater