PIŠE IVOR BALEN

U Puli, čini se, neće biti izbora

Ivor Balen

Ivor Balen


Otvorim jutros Facebook i odmah izleti Marin Miletić u trku po kastavskoj šumi. Riječ je o selfi videu, sav je zapuhan dok snima i trči, ali vidi se da je u formi i uspijeva govoriti. Dok u pozadini promiču stabla, on objašnjava kako u svojoj stranci ima sve više sportaša i kako je sport važan za njegovu Rijeku. Tradicionalno je neobrijan i, naravno, odjeven u nekakvu trenerku za džoging. Izgleda kao normalan lik iz naroda za kojeg nije bed glasati.

Marin Miletić, za one koji ne znaju, saborski je zastupnik Mosta i jedan od kandidata za gradonačelnika Rijeke. Sport je u Rijeci minulih tjedana top tema jer su gradske vlasti srezale proračunska sredstva za njega, pa Miletić vješto koristi priliku i zadihan u šumi tik uz stari grad Kastav pored Rijeke vodi kampanju za gradonačelnika. U kratkom roku nakupio je preko 600 lajkova.

Miletić je prvi krenuo u ozbiljnu kampanju, ali nije jedini u bitci za grad u kojem je vječno na vlasti SDP. U borbi je već nekoliko mjeseci i Katarina Peović iz Radničke fronte, a tu je tradicionalno i bivši HDZ-ovac Hrvoje Burić koji je na prošlim izborima s Vojkom Obersnelom bio u drugom krugu. Kao nezavisni se kandidirao i bivši ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac, poznat kao jedan od rijetkih upravitelja neke bolnice u Hrvatskoj koji je uspio financije dovesti u red. Budući da se Obersnel povukao, SDP je kandidirao njegovog dosadašnjeg zamjenika Marka Filipovića koji je već predstavljen javnosti i daje intervjue.

U Zagrebu, kako čitamo i gledamo, sprema se velika, epska bitka protiv Bandića. Kao prvi izazivač nametnuo se Tomislav Tomašević iz stranke Možemo, a proteklih tjedana javnost je živo pratila hoće li oni i SDP zajedno na izbore, ili odvojeno. Ispalo je da se ipak nisu uspjeli dogovoriti, na radost Gordana Marasa koji će tako ipak imati priliku okušati se u ime najveće oporbene stranke. Kandidata ima i Most, to je mladi ekonomist Zvonimir Troskot.

S obzirom na to da je riječ o glavnom gradu, kandidati ne moraju trčati po šumama da bi privukli pažnju. Jer, iako se nisu uspjeli dogovoriti oko zajedničke kandidature, pregovori SDP-a i Možemo toliko su se dugo rastezali po nacionalnim televizijama da sad već svi znaju za njihove kandidate. Namjerno ili slučajno, sličan marketing priskrbio si je i Most nakon primjedbe Miroslava Škore iz Domovinskog pokreta da bi im bolji kandidat bio Nino Raspudić. Onda je sam Raspudić rekao da je bolji kandidat Troskot i svi su to prenosili. Sada za Troskota znaju i oni koji ranije za njega nisu čuli, a bitka za Zagreb se razbuktava.

Pula se u ove dvije priče uklapa utoliko što i mi ovdje imamo jednog Miletića i što se i naša ravnateljica bolnice spominjala kao moguća kandidatkinja. I to je manje više to. Ako Zagreb ostavimo po strani, jer ipak je to megalopolis, Rijeka i Pula bi trebale biti usporedive. Ali dok su u Rijeci lokalni izbori, koji stižu za pet mjeseci, već jedna od glavnih tema, u Puli sve izgleda kao da su izbori za pet dekada.

Naime, upravo je zapanjujuća neaktivnost pulske oporbe. SDP uporno održava pressice na kojima im je najveći domet upozorenje na neko nepregledno križanje skopčano s prijedlogom da se gradi još jedan kružni tok. Kandidata još nemaju, šuška se da će to biti Sanja Radolović, ali ništa još nije potvrđeno. HDZ je neki dan održao unutarstranačke izbore na kojima je predsjednik postao Petar Ćurić i valjda/možda će on biti kandidat za gradonačelnika. Ali, od njih tradicionalno ni traga ni glasa. U takvoj situaciji IDS mirno spava i odvaguje. I to je apsolutno sve što se po pitanju izbora događa u Puli.

U manjku konkretnih kandidata, Glas Istre piše o mogućima. Tako se uglavnom spominju žene, uz ravnateljicu bolnice Irenu Hrstić to su poznata poduzetnica Gordana Deranja i eko aktivistica Dušica Radojčić. Ali, one su to ili demantirale, ili još razmišljaju. Dok razmisle, jedan Miletić će pretrčati cijeli Kastav, a drugi u županiju, ostavivši nasljedniku, tko god bio, lagan posao na izborima.

U Puli zapravo, čini se, izbora neće ni biti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom