PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Turska je jeftinija od Medulina, a i više su se cijepili…  

Ilustracija

Ilustracija


Nadolazeća turistička sezona, bez obzira na omikron i još novije varijante koronavirusa, bit će izazovnija od one protekle, 2021. godine. Naime, uz dobru ponudu i povoljnije cijene za masovne goste, Hrvatska treba ponuditi nešto što, uz najljepše more i nevjerojatne krajobraze, još nema. A to je procijepljenost stanovništva, a ne samo broj cijepljenih radnika u ugostiteljstvu. Europska komisija već je najavila kako će, uz uobičajenu korona kartu koja prikazuje broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika, objavljivati i zemljovid na kojem će biti prikazana i procijepljenost sveukupnog stanovništva.

Nije još poznato hoće li biti prikazana cijela država ili svaka od NUTS regija, ali kako god se okrene, Hrvatska je daleko na dnu svih konkurenata na mediteranskom turističkom tržištu. U ovom mjesecu Portugal ima više od 90 posto cijepljenih, Španjolska 85 posto, Italija 81 posto, Francuska 78 posto, Grčka 72 posto te Turska 67 posto ukupno cijepljenog stanovništva. Hrvatska je na 55,6 posto cijepljenih, a mediji izvješćuju da interes za cijepljenje - opada. Unatoč širenju omikrona i rekordnom broju cijepljenih.

Još je paradoksalnije da se najmanje cijepi u jadranskim županijama koje žive od turizma - Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj. Istra je u državnom prosjeku, ali i on je prenizak za suočavanje s konkurencijom. I to ne samo onu s urednim i "poprskanim" hotelima i cijepljenim konobarima, nego i onu gdje se stanovništvo - živjelo ono izravno od turizma ili ne - cijepilo.

Cijela Hrvatska, kako znamo, živi od turizma i ljetnih mjeseci visoke potrošnje gdje se naplaćuje najviši PDV u Europskoj uniji. Stoga je odgovornost na svima - jer kako tražiti od Vlade potpore, ako se ne cijepiš zbog neke gluposti koju si pročitao na društvenim mrežama? I odakle da država uzme novac za pomoć pogođenima - ako nema poreza koji će zaraditi na turistima?

Treba istaknuti da je krajnji trenutak za građane koji se uopće nisu cijepili, barem ako to žele učiniti s najpopularnijim cjepivima koja se daju u dvije doze, s trećom dodatnom "booster" injekcijom. S obzirom da između cijepljenja trebaju proteći tjedni, cijepljenje u siječnju jamči procijepljenost do ljeta.

Naravno, moguće je i cijepljenje jednodoznim cjepivom, ali treba proći vremena da i to prodjeluje i da se steknu uvjeti za booster dozu. Hrvatska i njezini građani, čije mirovine, plaće u državnom i javnom sektoru te normalno funkcioniranje ovisi o turizmu, stoga je već danas u pasivnom položaju u odnosu na izravnu konkurenciju.

Druga stvar su cijene. Na velikim inozemnim TV mrežama, poput BBC-ija ili CNN-a, već vidimo po kojim se cijenama reklamira Turska. Jeftinija je (i procijepljenija) od Medulina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum