PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

IDS - protreseno, ali ne promiješano!

Ilustracija

Ilustracija


Nakon izgubljenih gradskih izbora u Pazinu Istarski demokratski sabor ostavlja dojam koktela koji je obožavao James Bond. Znači, mekano-žestokog vodka-martinija koji je "protresen, ali ne i promiješen". Kako se pokazuje, IDS je na sceni ostavio i mekane i oštre političare, i gubitnike izbora i nova lica, a sve kako se stranački koktel ne mi promiješao ili, tko bi na to pomislio, razmutio u više stranačkih čašica.

Gubitak većine u pazinskom Gradskom vijeću za IDS je lošija vijest nego što se na prvi pogled čini. Prvi razlog tome je ekspresni neuspjeh novog predsjednika Dalibora Pausa i pazinskog IDS-a koji nisu potaknuli svoje birače da izađu na izbore. Drugi razlog proizlazi iz prvog – dva dana nakon gradskih izbora IDS je objavio da je upravo završio svoje unutarnje stranačke izbore, a na potredsjedničko mjesto izabran je Renato Krulčić koji je izbore za gradonačelnika Pazina izgubio u svibnju.

Novi predsjednik Savjeta IDS-a je dugogodišnji županijski administrativac Vladimir Torbica, dok je glavni tajnik recentni predsjednik Općinskog vijeća Ližnjana Saša Škrinjar. Tu su i izabrani gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin i nekadašnja saborska zastupnica iz Rijeke Dorotea Pešić-Bukovac. Dakle, protreseno, ali ne i promiješano. Stari kadrovi i novi kadrovi, gubitnici i dobitnici, svi će oni sada "započeti proces promjena" koji je najavio šef IDS-a Dalibor Paus, koji tek treba zaraditi prepoznatljivost na nacionalnoj političkoj razini.

Da bi se IDS doista promiješao kako bi isplivali novi političari, bilo bi potrebno imati i novu politiku. Nakon Uljanika i dovršetka Ipsilona te izgradnje drugog tunela kroz Učku, teško je prigovarati da Zagreb ne ulaže u županiju. Nakon žestokog otpora regionalizaciji Hrvatske kojeg se prihvatio državni poglavar Zoran Milanović – kojem je IDS donio značajne glasove za pobjedu na izborima – i ta priča izgleda kao bajka. Potrebne su nove ideje koje će promovirati IDS kao stranku svježih političkih opcija na nacionalnoj razini.

Je li to posvemašnji liberalizam na koji se pozivalo bivše vodstvo IDS koji je nastao na narodnjačkim temeljima, na bazi autohtone istarske pučke stranke koja štuje antifašizam, suživot i lijeve političke ideje? U svoje zlatno doba IDS se nije pozivao na liberalnu politiku, nego na narodnjaštvo i zavičajnost. Napokon, sve liberalne stranke s kojima je IDS koalirao su propale jačanjem desnog i lijevog centra; sjetimo se HSLS-a, LS-a, Libre, HNS-a... Potreseni IDS treba političke promjene, svjetonazorski pomak, možda i novog Jamesa Bonda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater