PIŠE Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Turizam i bioterorizam


Vidite sto se zbiva u susjedstvu, upozorio je Dino Kozlevac, šef Stožera civilne zaštite Istarske županije na prošlotjednom sastanku s predstavnicima turističkog sektora i javnog zdravstva. Koronavirusa u Istri nema više od dva mjeseca, a u Hrvatskoj je broj novooboljelih zanemariv.

Ali zato se nezgodni virus opet pojavio u susjedstvu, u Sloveniji i Italiji. Istovremeno su odškrinuta vrata za turiste iz deset zemalja, da bi se širom otvorila za gotovo sve države Europske unije, ali i BiH, i to već danas ili sutra. Bit će dobro, kažu poznavatelji prilika, ako se uopće ostvari 30 posto lanjskih rezultata koji su na razini Hrvatske iznosili 108,6 milijuna noćenja, dok ih je Istra realizirala gotovo 29 milijuna. Sad se već spominje manje optimistična brojka od 25 posto lanjskih brojki. Nepoznanica je, međutim, puno.

Nitko ne zna kako će se postupati s turistima koji u nekom smještajnom objektu obole od Covida-19. Generalno se zna da potpunog zatvaranja objekata neće biti, kaže šef istarskog Stožera, ali nema ni detaljnih uputa s nacionalne razine o tome hoće li se suspektni turist, nakon što bude samoizoliran, eufemistički rečeno, transportirati tamo odakle je došao.

Prevedeno, još nije precizirano hoće li dobiti šup kartu iz "Hrvatske pune života", kako glasi slogan Hrvatske turističke zajednice. Što baš nije u gostoljubivom duhu države koja još nije postala puna korone. Zato će istarski stožer, izostanu li detaljne upute, ovog tjedna sam odlučiti što će sa sumnjivim turistima. Oni, doduše, koji se nalaze u Istri, nisu previše shvatili ozbiljnost situacije i bezbrižno provode svoj odmor, u miru, bez gužvi i tiskanja s drugim turistima.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović zapitao se gdje će se oboljeli liječiti: u pulskoj bolnici ili nekoj drugoj, u zemlji iz koje dolaze. I tko će to, na koncu, platiti. Turistima koji dolaze u kampove i hotele ne mjeri se temperatura na ulazu. Istina, bilo bi nepristojno da im se nakon 10 ili 15 sati vožnje iz Njemačke prisloni toplomjer na čelo i onda ih se, u slučaju povišene temperature, otputi tamo odakle su došli. Turistički radnici nisu za strog pristup gostu od kojeg žive.

Prije dva mjeseca zdravi ljudi u samoizolaciji koji bi, recimo, bivali zatečeni sami samcati u traktoru na vlastitoj njivi, proglašavani su bioteroristima, kako ih je nazivala ravnateljica klinike "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić. Onda su se od bioterorista prometnuli u glasače na parlamentarnim izborima kojima je dovoljna samo maska na licu.

Dva mjeseca poslije stižu i gosti bez maski. Oni su još uvijek turisti. Koji još nisu postali bioteroristi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini