PIŠE DANIJELA BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Trula medulinska oporba i još trulija vlast


Načelniku Medulina Goranu Buiću trebao je čitav jedan dan da u suradnji sa suradnicima iz odjela za medije i EU projekte smisli što će odgovoriti na teške optužbe koje mu je bez zadrške u lice zasula dojučerašnja bliska suradnica i sada već bivša ravnateljica JU Kamenjak Maja Šarić. Iako je tražio ispravak netočnih informacija, šteta što se oglušio na naš poziv da da "živu" izjavu.

Jedino što se iz tog famoznog očitovanja načelnika može iščitati jest da se ranije nije konzultirao s predsjednikom Upravnog vijeća Kamenjaka Matijom Medicom. Dok Medica priznaje da je Buić Maji Šarić nudio posao, ali ne u četiri oka, već u društvu suradnika, konstatiravši da to (ipak) nije u redu, Buić u svom očitovanju u samo jednoj rečenici kaže da Maji Šarić nije ponudio posao.

Tko ovdje laže? Uvrijeđena i smijenjena Maja Šarić ili njen bivši prijatelj i nadređeni Goran Buić?

Budući da je i Buićev poslušnik Medica priznao da su vođeni takvi razgovori, izvjesnije je da Buić ne govori istinu, a to su nam potvrdili još neki izvori bliski Općini. Sada više nema nazad, a načelnik Medulina, umjesto da prizna i pokuša što bolje ispraviti to što je zabrljao, bira šutnju i ne želi komunicirati s novinarkom koja prati slučaj.

Kamenjak je poslužio kao poligon za petardiranje pa prljavi veš samo izlazi van. Vjerojatno se mogu očekivati i nove paljbe s obje strane. No, u sjeni afera oko Kamenjaka isplivala je i ozbiljna sumnja u političku trgovinu i manipulaciju utjecajem i pozicijom moći. Pokazalo se tko ima moć, tko je šef u selu i tko može srediti posao kad zagusti. Zauzvrat, neke se stvari trebaju staviti pod tepih, tenzije se moraju smiriti, a Kamenjak ponovno treba naći put da ispliva iz problema u kojima se godinama utapa. I prestane biti priča za naslovnice novina.

Da, točno je da lokalni moćnici okruženi svojom vojskom poslušnika imaju apsolutnu moć, dok obični smrtnici mogu samo sanjati o zbrinjavanju i osiguranju egzistencije kad zagusti, osobito u sustavu općina i gradova. Smrtnici trebaju prolaziti nekakve javne natječaje na kojima imaju šanse jednake nuli ako nisu vezani partijski, kumski, prijateljski s ljudima s vladajuće liste ili stranke. Vladajući mogu sve, a njima ne može nitko ništa! Sve dok im na žulj ne stanu pojedinci koji sada, poput Maje Šarić, više nemaju što izgubiti.

Maja Šarić opalila je Buiću još jednu šamarčinu a da toga nije bila ni svjesna, a istovremeno je i sebe dovela u kompromitirajući položaj. Kaže da su je molili da dođe na Kamenjak, točnije "izvukli" iz Grada Pule gdje je radila za stalno. Znači, natječaj na kojem je izabrana Maja Šarić bio je namješten upravo za nju, što je i sama priznala. Rekla je da ju doveo upravo načelnik Buić, a cimali su je i ranije u vrijeme dok je na čelu Kamenjaka bio Neven Iveša.

Slično je vjerojatno Buić učinio i kod zapošljavanja nove ravnateljice medulinske osnovne škole Emanuele Pinzan Chiavalon. Javilo se za to mjesto nekoliko kandidata, no, eto, baš je supruga visokopozicioniranog IDS-ovca i bliska prijateljica načelnika Buića odabrana kao najbolja.

"Iskreno, ja sam je pozvao da se javi na natječaj, jer sam u njoj prepoznao osobu koja bi napokon mogla kvalitetno balansirati u komunikaciji s osnivačem i ministarstvom. Odabrana je kao najbolja kandidatkinja, bez ikakvih političkih pritisaka", govorio je Buić za novu ravnateljicu škole. No, i tu je između redaka dao naslutiti da je kumovao zapošljavanju još jedne prijateljice.

Da se vratimo na Kamenjak. Što je Buiću bilo u glavi kad je Maji Šarić, koju miče zbog nesposobnosti i sumnji u neke nezakonite radnje, ponudio posao u Općini? Znači, iako za Kamenjak više nije dobra, itekako je podobna za neko dobro plaćeno mjesto i izmišljeno radno mjesto. Šarić više nema grijeha. Onih sedam za koje još explicite nismo doznali koji su, načelnik Buić u trenutku kad joj je nudio drugi posao nije brinuo brigu. Samo da se smire tenzije i da sve ode pod tepih. Žao mu trudne kolegice pa je neće ostavit na cjedilu.

Na vidjelo izlazi i sumnja u političku korupciju. Nije li to rak rana svih hrvatskih gradova, županija, općina, ministarstava, državnih i županijskih agencija? Nije li baš to ono što svake četiri godine u svojim kampanjama upozoravaju razne političke opcije služeći se populističkim tezama u borbi protiv klijentelizma i nepotizma? Sve to brzo zaborave dolaskom na vlast kad se mnogi slijepo pogube u vlastitoj moći, oslanjajući se na isprepletenu mrežu vjernih vojnika koji bespogovorno slušaju generala.

Ono što najviše iritira je što načelnik Maju Šarić želi zaposliti, iako u nju više nema povjerenja. Nije se ni u najluđem snu nadao da će mu ona zabiti nož u leđa. Šutjela je šutjela, a onda ga je u jednom intervjuu potegnula na samo dno i zadala gotovo neobranjiv udarac. Zna načelnik da mu je bolje da sad šuti, zato mu je i očitovanje suhoparno i nikakvo.

Buić očito želi što prije primiriti situaciju. Neće mu to biti neki problem uz trulu medulinsku oporbu, osobito onu iz IDS-a koja se politički ponaša kao da dolazi iz redova Nezavisne liste Gorana Buića. Recimo, predsjednik Općinskog vijeća IDS-ovac Marko Zlatić najradije bi da nije morao ništa reći u ovom slučaju. "Povlačite me za jezik, ne bih ništa komentirao… Mislim da Maju Šarić nije želio ostaviti na cjedilu", kaže Zlatić. Kakve su to licemjerne izjave i zar tako govori oporba kojoj je ovo mogao biti prvoklasan provokatorski kapitalac. Nešto žešći bio je SDP-ovac Tomislav Novak koji smatra da je od onog što je na početku političke karijere zagovarao Goran Buić, ostala tek ideja. Je li Novak u pravu, birači će procijeniti sami.

Da se ovo kojim slučajem dogodilo u Zagrebu gdje se gradonačelniku Milanu Bandiću sudi zbog afere Agram, odnosno sumnji u zapošljavanja u gradskoj upravi, Banditosa bi razapela cijela Hrvatska. Iako se sličnim obrascem služi i medulinski načelnik, on na sve kaže da - nije istina. Šteta što to novinarima nema petlje reći u četiri oka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater