PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Trudnice i novinari kontra izborne bahatosti


Ima li kraja političkom ludilu koje je zahvatilo cijeli hrvatski javni prostor? Ima. Situacija će se smiriti nekoliko dana nakon nedjelje, 5. srpnja, kad se rezultati precizno zbroje te pokaže tko je bolje animirao, da ne kažemo lagao birače i okupio onoliko mandata koliko je priželjkivao. Prvi će utihnuti stranački lideri koje narod „nije prepoznao” unatoč izvanrednim politikama što su ih ponudili na parlamentarnim izborima, a nakon njih će tenzije smanjiti i relativni i(li) stvarni izborni pobjednici.

Do tada, u narednih pet tjedana, doživjet ćemo do sada neviđene medijske gluposti, spinove i podvale na račun političkih oponenata, ali i novinara čiji je posao da prate izbornu kampanju i po dužnosti slušaju i gledaju što rade narodni predstavnici u borbi za novi mandat.

U sve brojnijim primjerima izbornog ludila uočenih na početku kampanje nekoliko se slučajeva ističe svojom originalnošću, ali i besmislenošću.

Prozivka HDZ-ova ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića na račun novinara N1 televizije Hrvoja Krešića da je novinar iznosio svoje mišljenje o INI i naftnom poslovanju u privatnim mrežnim raspravilištima, pokazuje da je nervoza u redovima vladajućih pri vrhuncu. Ne samo da ministar nije odgovorio na novinarsko pitanje koje nije bilo komplicirano, nego nas je podsjetio na stare i točne informacije da je vlast sve do 2000. godine nadzirala i pratila najmanje pedeset hrvatskih novinara koji su kasnije o tome čitali svoje dosijee u zgradi Ministarstva unutarnjih poslova. Činjenica da danas jedan od ministara koji očekuje mjesto na izbornoj listi te čak piše i izborni program svoje stranke tajno prati novinare skandal je bez obzira tko mu je informacije iz novinarskih privatnih grupa dao i zašto je to učinio.

Mnogo se bizarnijim čini slučaj Nine Raspudića protiv kojeg su se na mrežnim stranicama, uz podršku elektronskih medija, digle trudnice svih političkih usmjerenja. Na tvrdnju neovisnog kandidata na zagrebačkoj listi Mosta da objavljuju fotografiju njegove trudne žene Marije Selak Raspudić, također izborne kandidatkinje, dobio je gomilu primjedbi da žene u blaženom stanju nisu debele, nego lijepe i drukčije. Konzervativac Raspudić očito nije očekivao medijski rat s trudnicama koji mu ruši izborni rejting, ali u kampanji, kako kaže prvi HDZ-ovac Andrej Plenković, ne treba biti plačljivko.

Tko će plakati kad se zbroje glasovi, izvijestit ćemo nakon 5. srpnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini