PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Nije Pula – Mostar!

(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


Podatak da za dovršetak izgradnje novih prostora Opće bolnica Pula nedostaje 150 milijuna kuna - te da nadzornici državnog proračuna oklijevaju da ih isplate - još je jedna karika u dugačkom lancu nerazumijevanja Istre i Zagreba. Financiranje izgradnje pulske bolnice nije novi problem jer je novac godinama dolazio na proračunsku kapaljku, ali danas se na njega gleda drugim očima i zbog Uljanika i zbog činjenice da je Istarska županija ostala samo na investicijskim obećanjima aktualne ekipe u Banskim dvorima.

Činjenica da ministar zdravstva Milivoj Kujundžić čak osam mjeseci ne želi ništa reći o potrebnom novcu za novu bolnicu u Puli skladno se uklapa u ciničan odnos središnje državne vlasti prema Istarskoj županiji.

Omiljena poštapalica premijera Andreja Plenkovića postala je izjava kako su na Uljanik "potrošili" dvije i pol milijarde kune, što bi valjda trebalo značiti da Istra ne vrijedi više ni lipe sredstava iz državnog proračuna u kojeg uplaćuje oko milijardu kuna godišnje više nego što dobiva. Iako je Vladin trošak za Uljanik na temelju jamstava što su ih sami izdavali - kao i prethodni kabineti u Banskim dvorima - novac bačen u vjetar lošeg poslovanja i katastrofalne politike - danas se to građanima Istre spočitava kao krimen zbog kojeg moraju biti kažnjeni.

Osim upitnog novca za bolnicu, u Istarskoj županiji neće se uložiti ni lipa u obnovu željeznica i drugu značajniju prometnu infrastrukturu, osim proširenja Ipsilona koje plaća koncesionar. Putnički terminal u luci Pula ili luka Bršica nisu na redu za izgradnju ili obnovu državnim sredstvima, pa se za investicije u pulsku luku pripremaju aplikacije za fondove Europske unije. Spominje se i ulagač iz Norveške - iako je teško povjerovati da je na njega mislio Andrej Plenković kad je u prošloj izbornoj kampanji u ime HDZ-a obećavao terminal za kruzere u Puli.

Sve je razvidnije da, unatoč velikim riječima i obećanjima, Pula i Istra nisu za aktualnu Vladu HDZ-a i malih partnera isto što su gradovi i regije u kojima imaju stabilno biračko tijelo. Još su manje važni ako se pogledaju investicije u susjednu Bosnu i Hercegovinu i, kad je riječ o bolnicama, tamošnju Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru. Prije dva mjeseca mostarskoj bolnici odobreno je 40 milijuna kuna za pokriće dugova za lijekove i opremu, a financira se i njezin redoviti rad. U 2018. godini hrvatski je proračun samo za jedan osobni automobil koji se koristi u Mostaru platio gotovo 400 tisuća kuna.

Priča o zanemarivanju interesa Istre u Zagrebu, u kojoj je ignoriranje potreba nove bolnice tek najnoviji odlomak, u sebi uvijek ima istu, političku pozadinu. Vladajuće ekipe plaćaju svoje birače, dok se ostali mogu buniti do neba i čekati izbore. Na kojima će zadovoljni birači iz, recimo, BiH, glasati "zna se" kako.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of