PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Treba li spaliti Lauca?

Gordan Lauc / Dubravko Grakalić

Gordan Lauc / Dubravko Grakalić


Prošlo je više od godinu i pol dana od kada je u Hrvatskoj službeno proglašenja korona epidemija. Točnije, 11. ožujka 2020. ministar zdravstva Vili Beroš donio je "odluku o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS CoV-2" i od tada su naši životi krenuli promijenjenim tijekom. Još se pamti prvobitna panika oko korone, zatvaranje gradskih i općinskih granica, nedostatak maski za lice, zatvaranje kafića i čekanje na cjepivo u kojem su svi vidjeli slamku spasa koja će "novo normalno" vratiti u stari okvir.

Nakon godinu dana, nekako s proljeća 2021. godine, dobili smo cjepivo, zaraza je u valovima i raznim varijantama uzimala žrtve različitim intenzitetom, ali poslije svega možemo uočiti kako je novo normalno izgubilo navodnike. Maske su obavezan rekvizit, rad od kuće regulirat će se promjenama Zakona o radu, okupljanja su ograničena, a ipak smo u velikoj većini slučajeva živi i država će, zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni, ostati barem djelomično napunjene blagajne.

Ali, prijepori, svađe i sukobi izbili su tamo gdje ih je najmanje trebalo biti. Međusobno su se sukobili članovi Znanstvenog savjeta Vlade – koji se ograđuju od dr. Gordana Lauca, profesora na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu – jer za razliku od njih ima drukčija shvaćanja o cijepljenju – dok se na svađe posve nekompetentnih likova na društvenim mrežama i po medijima ne treba osvrtati. Odnosno, treba ih uočiti kao nervozu trenutka i sliku pandemijskog vremena u kojem se boluje i umire što je dokaz da nismo civilizacijski napredovali onoliko koliko smo vjerovali da jesmo.

Statistike pokazuju da se cijepljenje isplati, ali ne sto posto jer se zaraziti mogu i cijepljeni, samo rjeđe. Podaci pokazuju da farmaceutske kompanije na tome dobro zarađuje, što građane baš briga jer je cjepivo za njih 53 posto koji su se cijepili platila država od njihovih novaca. O toj problematici jasan je bio i državni poglavar Zoran Milanović. "Tko se nije cijepio, magarac je bio", kaže da ga i djeca u vrtiću razumiju.

Ipak, došlo je vrijeme i za traženje "crne ovce" ili, kako se u politološkoj teoriji kaže, "grešnog jarca" kojeg treba optužiti da je zbunio javnost više od ostalih članova nadležnih tijela i stručnjaka, da je jučer pričao jedno dok danas priča drugo i tako dalje. Trenutačni grešni jarac je član Znanstvenog savjeta Gordan Lauc kojeg bi neki na društvenim mrežama najradije spalili jer slobodno objavljuje svoja mišljenja, baš poput dr. Ivana Đikića čija su razmišljanja, doduše, posve drukčija. Lauc je za liberalizaciju mjera, što se u nekim zemljama pokazalo dobrom metodom, a u nekima katastrofalnom. U Hrvatskoj je stanje teško, ali ne katastrofalno i Vlada ima pravo kad kratko poručuje da su rasprave članova Znanstvenog savjeta – demokracija.

O covid-u 19 još uvijek se premalo zna da se može arbitrirati tko je u pravu. Jasno je da nisu u pravu antivakseri, ali i oni ponekad postavljaju logična pitanja. Je li sad već ozloglašeni dr. Lauc – kojeg su promovirale vedete zabavno-informativnog TV programa poput Zorana Šprajca, da bi ga sada skidale s trona – u pravu ili nije još ne možemo znati.

Pandemija neće proći još godinama. Jedino što smo od 11. ožujka 2020. do danas doznali je da se korisno cijepiti jer ćemo tako, najvjerojatnije, preživjeti ako se zarazimo. Stoga je još rano da spalimo bilo kojeg stručnjaka; to će oni sami kad vide kakvo su znanje pokazali u najtežim trenucima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum