PIŠE GORDANA ČALIĆ ŠVERKO

Tračak optimizma


"Ćićarija - ponosna udovica", naziv je umjetničke fotomonografije istarskog krasa, objavljene prije desetak godina, kojom su četiri eminentna hrvatska fotografa, članova ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju, uspjela, i to ne samo na simboličkoj razini, "uhvatiti" dušu istarske planine i njezinih stanovnika. Brdsko planinskog područja na krajnjem sjeveru poluotoka koje je nakon Drugog svjetskog rata doživjelo strašnu depopulaciju. U četrnaest naselja svojevremeno je živjelo četiri tisuće stanovnika, danas ih je svega tristotinjak.

No u zadnje vrijeme Ćićarija kao da je postala više ponosna, a manje udovica. Kao da se pojavio nekakav tračak optimizma, primjetan posebice nakon posljednjih lokalnih izbora kada je na čelo općine zasjela ženska ekipa, a vijećnici vrlo brzo pokazali da pušu u isti rog kako bi, neovisno o stranačkoj pripadnost, ostvarili zacrtane projekte. Jer imperativ je održati život na Ćićariji.

Niz je problema koji su prepreka demografskoj i gospodarskoj revitalizaciji teritorijalno najveće, ali stanovništvom siromašne istarske općine, posebno neriješeni imovinsko-pravni odnosi, u smislu vlasništva i načina upravljanja nad komunelama. No, usprkos skromnim proračunskim sredstvima, ali uz veliku podršku okruženja, od Istarske županije, resornih ministarstava, do susjednih gradova i općina, javnih ustanova, udruga i drugih, laniška općina, malim, naoko sićušnim koracima, nastavlja svoj trnoviti put razvoja.

Realizirani su manji infrastrukturni zahvati, započele aktivnosti na izgradnji širokopojasnog interneta, usvojene su izmjene i dopune Prostornog plana, usvojena je Strategija razvoja, u tijeku je realizacija prvog EU projekta Općine Lanišće, projekta Kašteliri kojemu je laniška općina jedan od projektnih partnera.

Kako to često ističe načelnica Roberta Medica, najveća budućnost Ćićarije su mladi kojima se laniška općina trudi osigurati što bolje standarde života i školovanja. U Prapoćama selu s najvećim brojem novorođene djece u zadnjih nekoliko godina, postavljeno je prvo mini dječje igralište na Ćićariji kako bi obitelji mogle uživati u dječjim radostima. Dječje igralište uskoro će dobiti i Podgaće, Slum i Lanišće. Upravo taj dječji smijeh koji se ponovo pronosi ovim selima zahvaljujući doduše malobrojnim mladim obiteljima koje su ostale na djedovini, daje nadu da se Ćićarija neće samo tako predati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom