PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

TKO TO NUDI RESTART HRVATSKE? Bespravni stipendist Bernardić, "pajser" Beljak, zaboravna ministrica Mrak-Taritaš, "franker" bez političkog kapitala Aleksić....

Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


Na prvi pogled jasno je kako se radi o nizu uglavnom poznatih prodavača magle i političara koji, s jednim do dva izuzetka, ne jamče ništa više od mlaćenja prazne slame u ime viših ciljeva. Svjetonazorno gledajući, stranke kojima pripadaju i koje vode rogovi su u vreći suprotstavljenih interesa – SDP je socijaldemokratska stranka i članica skupine S&D u Europskom parlamentu, HSS pripada Europskoj pučkoj stranci i bez obzira na demantije nazočovali su nedavnom kongresu EPP u Zagrebu, GLAS je liberalna partijica u ALDE europskoj liberalnoj internacionali, HSU je interesna stranka penzionera koja je koalirala sa svima, dok je SNAGA majušuna stranka nastala kada je njezin predsjednik napustio Živi zid koji ga je smjestio u sabornicu

Koalicija okupljena oko SDP-a za ljetne parlamentarne izbore – koju mediji u nedostatku boljeg opisa nazivaju lijevom, iako je uglavnom riječ o političarima koji ne stoje na pozicijama moderne ljevice i socijaldemokracije – šarolika je skupina ambicija čiji je osnovni motiv kako ostvariti još jednan dobro plaćeni saborski mandat. Dok se čeka predstavljanje njihovog opsežnog političkog programa koji bi trebao obnoviti i pokrenuti Hrvatsku pod nejasnim sloganom Restart – u kojem gotovo sigurno neće biti niti jedne ideje originalnije od „borbe protiv korupcije”, „digitalizacije zemlje” i zagovaranja „političke korektnosti i poštenja – nije nelogično pogledati tko su političari koji bi stisnuli dugme restart na državnom upravljačkom mehanizmu.

Na prvi pogled jasno je kako se radi o nizu uglavnom poznatih prodavača magle i političara koji, s jednim do dva izuzetka, ne jamče ništa više od mlaćenja prazne slame u ime viših ciljeva. Svjetonazorno gledajući, stranke kojima pripadaju i koje vode rogovi su u vreći suprotstavljenih interesa – SDP je socijaldemokratska stranka i članica skupine S&D u Europskom parlamentu, HSS pripada Europskoj pučkoj stranci i bez obzira na demantije nazočovali su nedavnom kongresu EPP u Zagrebu, GLAS je liberalna partijica u ALDE europskoj liberalnoj internacionali, HSU je interesna stranka penzionera koja je koalirala sa svima, dok je SNAGA majušuna stranka nastala kada je njezin predsjednik napustio Živi zid koji ga je smjestio u sabornicu.

Posve je očito da tu od ljevice nema gotovo ništa i nikoga. Osim uspomena na doba kada je SDP bio na strani radništva i pripadao ljevici, ali danas je to stranka kojima su stajališta Hrvatske udruge poslodavaca privlačnije od sindikalnih zahtjeva iako na izborima računaju na radničke, a ne na menadžerske glasove. Ali, ako već moramo imati medijsku podjelu na lijeve i desne, onda se možda zaključiti kako je Davor Bernardić ljevičar onoliko koliko je Andrej Plenković desničar. Samo na papiru i pred izbore.

Karijeristi bez pokrića

Lideri koji nude restart Hrvatske – što je neoriginalni prepjev imena stranke Dalije Orešković Start i ponavljanje fraze što se posljednjih tjedana vrti po medijima – svojom dosadašnjom karijerom ne jamče da su u mogućnosti pritisnuti dugme za resetiranje ili restartanje zastarjelog računala na kome piše Hrvatska. Svojim su dosadašnjim radom, manje-više, dokazali kako se radi o karijeristima bez pokrića, grebatorima na tuđi račun i bukačima lažnih parola.

Šef SDP-a Davor Bernardić, čiju je karijeru zamorno prepričavati te je možemo opisati kao „sve nijanse sivog”, uvjerljiv je koliko i dvije pojedinosti iz njegove biografije. Prva je žestok obračun i suspenzija stranačkih ljudi koji ne misle kao on – poput Siniše Hajdaša Dončića i Peđe Grbina – što je razina tolerancije koju u Restart koaliciji primjenjuje još jedino njegov politički prijatelj iz HSS-a Krešo Beljak. Drugi važan pokazatelj Bernadićeve vjerodostojnosti je primanje poklon-stipendije u vidu visokoškolskog obrazovanja u iznosu od 260 tisuća kuna, što je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ocijenilo protupropisnim. Čak i da nije – kakav je to političar koji toliko vjeruje u vlastitu profesionalnu budućnost da se doškoluje za novo zanimanje, kad u politici dođe do dna?

HSS-ov lider Krešo Beljak – kojeg u Samoboru gdje je gradonačelnik od milja zovu „Pajser” - jedini je hrvatski političar za kojeg čak i Wikipedia navodi da je osuđeni provalnik. U dobi od 29 godina života, 1999. godine, osuđen je zbog provala u automobile i krađe auto-radija. Od tada je prošlo mnogo vremena – Beljak je prošao mnoge političke faze – no još je 2017. godine izjavljivao kako su „ustaše domoljubi”, branio je ploču HOS-a u Jasenovcu čak i od izjava pjevačice Meri Cetinić, da bi ove godine izazvao prosvjed branitelja sklonih ekstremnoj desnici zbog tweetova gdje tvrdi da je Udba likvidirala premalo političkih emigranata prije 1989. godine.

Ako Bernardić i Beljak nisu dovoljni jamci za vjerodostojnost lijeve koalicije Restart, tu je i Anka Mrak-Taritaš, dugogodišnja predsjednica udruge jahtaša, koja je kao ministrica sama sebi isplaćivala honorare kao stručnjakinji vlastitog ministarstva za održavanje stručnih ispita. Kasnije je pojasnila kako su te svote bile toliko male da ih nije ni primijetila na bankovnom računu.

Goran Aleksić, predsjednik SNAGE i inženjer prometa kojeg je javnost upoznala kao „frankera” - političara koji se doista snažno borio protiv banaka u slučaju kredita u švicarskim francima – svoju karijeru može zahvaliti Živom zidu i nekim manjim strankama, poput Promijenimo Hrvatsku, preko kojih je dospio u redove saborskih zastupnika. Okretanje kaputa i grebaža oko SDP-a može mu pomoći da ostane tavoriti na političkoj margini, ali ironično je kako njegova SNAGA nikad neće biti snaga.

Ima rezultate

Malo je drukčija priča o Silvanu Hrelji, nekadašnjem sindikalcu u pulskom Uljaniku, koji je prvi formirao interesnu stranku u Hrvatskoj koja je imala izborni uspjeh. Hrvatska stranka umirovljenika proteklih dvadeset godina ulazi u parlament – koalirajući gdje treba – ali je uspjela u nekim dijelovima svoje politike koje se odnose na mirovinsku politiku i prava onih koje zagovara. U tom smislu, Hrelja je jedini koji ima rezultate – bez obzira je li ih ostvario za vlada Ivice Račana, Ive Sanadera ili Zorana Milanovića. Zbog Uljanika je podržao i proračun Vlade Andreja Plenkovića – ali njegovu glavnu ideju o spajanju mirovina umrlih bračnih drugova državni proračun ma koje vlade teško će prihvatiti.

Dakle, tko to nudi restart Hrvatske? Bespravni stipendist, „pajser”, gospođa ministarka koja je zaboravila na sitne honorare, „franker” bez političke valute u džepu i vječni borac za prava umirovljenika. Vjerodostojno, nema sumnje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater