PIŠE GLAVNI UREDNIK ROBERT FRANK

Tko to i zašto pakira Dušici Radojčić?

Logičan trag vodio bi u smjeru onih koji od njenog isključivanja mogu imati najviše koristi, no nekad stvari i ne moraju biti onakve kakve se na prvi pogled čine. A opet, možda se iza napada nalaze neki koje je tko zna kada i oko čega nagazila pa su čekajući i dočekali priliku za osvetu, plasirajući priču u kojoj je umjesto točaka i uskličnika radi pojačavanja dojmova oko njenog navodno nezakonitog rada na staroj kući, trebalo biti puno više upitnika i ograđivanja

Dušica Radojčić / Robert Frank

Dušica Radojčić / Robert Frank


Nepoznat netko, s tezom da je u Puli "nelegalno obnovila kuću visoke spomeničke vrijednosti", najdirektnije pakira Dušici Radojčić, heroini Zelene Istre, aktivistici s privremenim ulaskom u svijet politike.

Dušica Radojčić je kao prva operativka platforme Možemo! u Puli, zahvaljujući postizbornoj podršci koju su dali gradonačelniku Filipu Zoričiću, postala predsjednica Gradskog vijeća. Prilično konfliktna i dosta isključiva u svojim krutim stavovima, na koje u potpunosti ima pravo i puni legitimitet, u relativno kratkom vremenu zamjerila se širokom spektru osoba i struktura iz javnog života, u rasponu od oporbenog i penzioniranog IDS-a do partnera u vlasti, SDP-a i Nezavisne liste Filipa Zoričića. Zamjerila se i brojnim investitorima čije projekte te već izdane dozvole podvrgava stalnim preispitivanjima i traženjima potencijalnih grešaka u proceduri ili sadržaju. Upornim tjeranjem vode na svoj mlin otišla je toliko daleko da se zamjerila i svojima unutar platforme Možemo!. Ne čudi što oni zato u jednom svom krilu traže njenog nasljednika na mjestu predsjednika Gradskog vijeća.

Potencijalni napadači

Zbog svega toga Dušica Radojčić je meta otkad je ušla u prostor stranačke arene gdje vrijede sasvim druga pravila naspram aktivističkog sektora u kojem se kretala puno spretnije nego sada kao mainstream političar. Zato je i bilo samo pitanje trenutka kad i tko će prvi krenuti u proces slabljenja njene moći i, u konačnici, detronizacije s funkcije kojoj je, realno govoreći, udahnula život i ambiciju.

Lista potencijalnih napadača skrivenih iza teksta na jednom portalu, gdje je napadnuta zbog navodno neprihvatljivih izmjena na fasadi kuće u kojoj je suvlasnica, toliko je dugačka da će i ona sama teško odgonetnuti tko joj stvarno pakira i želi je eliminirati iz političkog života. Logičan trag vodio bi u smjeru onih koji od njenog isključivanja mogu imati najviše koristi, no nekad stvari i ne moraju biti onakve kakve se na prvi pogled čine. A opet, možda se iza napada nalaze neki koje je tko zna kada i oko čega nagazila pa su čekajući i dočekali priliku za osvetu, plasirajući priču u kojoj je umjesto točaka i uskličnika radi pojačavanja dojmova oko njenog navodno nezakonitog rada na staroj kući, trebalo biti puno više upitnika i ograđivanja.

U tekstu objavljenom na jednom pulskom portalu postavljena je teza da je Dušica Radojčić kuću obnovila protuzakonito zato što nije angažirala stručnog projektanta koji će nakon izdanih "Uvjeta" izraditi idejni i glavni projekt obnove temeljem kojeg se izdaje dozvola. Priču treba demistificirati i iskreno reći da je "kuća" ustvari prilično ruševna dvokatnica s fasadom koja se, klasično pulski, raspada i prijeti prolaznicima, a da nitko na to ne reagira. Sve dok se ne dogodi zlo i netko doslovno ne pogine od komada kamenja koji će mu slobodnim padom završiti na glavi, a onda…

Radojčić je suvlasnica kuće koja, prema stavu Grada Pule, "nije registrirana kao pojedinačno kulturno dobro i ne spada u nadležnost Konzervatorskog odjela, već je građevina spomeničke vrijednosti gradskog i regionalnog značaja". Dakle, ne radi se o najzaštićenijem mogućem objektu, već o kući za čiju sanaciju ili bilo kakav zahvat valja povući određene poteze.

Obnova fasade

Po svemu sudeći Radojčić je u trenutku pristupanja zahvatu bila uvjerena da je sve odradila po pravilima i temeljem izdanih "Uvjeta". U svojoj obrani od medijsko-političko-interesnog napada objašnjava da je 2015., kad se uselila u zgradu, fasada bila u jako lošem stanju. Predložila je vlasnici stana u prizemlju prijedlog obnove fasade koji je ona odbila. Tijekom 2021. godine, objašnjava dalje, fasada na sjevernom i zapadnom dijelu zgrade najvećim je dijelom otpala, zajedno s ornamentima oko prozora, što je osim vlaženja zidova u stanu, ugrožavalo i sigurnost. I dok vlasnica stana u prizemlju i dalje nema mogućnost obnove fasade sukladno izdanim "Uvjetima", Radojčić zaključuje da postoji nužnost zaštite imovine.

Kako bi spriječila teško popravljivu štetu u svom stanu i dobila potrebnu sigurnost zbog padanja komada žbuke i ornamenta, pristupila je obnovi svog dijela fasade na prvom katu sjevernog dijela zgrade.

U naravi, kad se na licu mjesta pogleda kako je Dušica Radojčić "protuzakonito obnovila kuću visoke spomeničke vrijednosti", pametan čovjek shvatit će koliko je napad na nju slabo argumentiran i isforsiran do krajnjih granica. Nekoliko četvornih metara požbukane fasade teško se može protumačiti "nelegalnim obnavljanjem kuće". Ne ulazeći u njene političke stavove i ideološke preferencije, zbog kojih mnoge iritira, kao i što zbog kompliciranja usporava donošenje važnih gradskih odluka, Dušica Radojčić prilično mirne duše može zaključiti da joj netko smješta.

Netko želi otupjeti političku oštricu njenih napada i kritika. Želi je destabilizirati. Nema previše sumnje da će se u kratkom roku postaviti pitanje da li je "protuzakonitom obnovom kuće visoke spomeničke vrijednosti" naštetila aktualnoj pulskoj vlasti čiji je sastavni dio. Je li, doista, minimalnom i nužno potrebnom sanacijom fasade, koja je zbog dotrajalosti prijetila ugrožavanjem prolaznika, stvarno kompromitirala Zoričićevu gradsku vlast? I sama će uskoro procijeniti da li se postizborni partneri žele riješiti upravo i samo nje ili cijele platforme Možemo! koja je politički toliko nekonvencionalna da je težak partner u vlasti.

Pravila i standardi

Ako nadležno tijelo, s druge strane, donese odluku da je Dušica Radojčić doista pogriješila sanirajući dio fasade bez izrađenog idejnog i glavnog projekta obnove, hoće li se u tom slučaju raditi o teškoj povredi zakona i sankciji nakon koje ona mora izaći iz aktivne politike? Nesporno je da za političare, posebno one poput Dušice Radojčić koji moraliziraju i popuju svima oko sebe, vrijede čvrsta i kruta pravila te standardi ponašanja iz kojih proizlazi da svaki kiks može biti i zadnji u njihovoj političkoj karijeri. No, životno gledajući, ukoliko njena obnova dijela fasade nakon provedenog nadzora ipak ispadne nepropisnom, više se tu radi o formalno-birokratskom, nego nekom suštinski teškom i nepopravljivom previdu iza kojeg se nalaze tko zna kakvi skriveni interesi i koruptivni elementi.

Netko se potrudio cijeli slučaj napumpati. Netko pakira Dušici Radojčić. Ona najbolje može znati tko i zašto.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini