PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Tko će u luzersku stranku?

Ilustracija

Ilustracija


Neovisni europarlamentarac Mislav Kolakušić, desni populist i zastupnik u Europskom parlamentu, najavio je ovih dana osnivanje političke stranke i pozvao opozicijske stranke da s njime udruže u rušenju vlasti HDZ-a i partnera. Istodobno, ugledni politički portal Politico, koji pomno prati zbivanja u svakoj državi Europske unije kao i u Bruxellesu, procijenio je bivšeg trgovačkog suca Kolakušića luzerom godine jer je, u konkurenciji 750 eurozastupnika, on u najmanjoj mjeri podržao zaključke tog predstavničkog tijela. Dakle, politički luzer s europskom licencom pronašao je "odličan" trenutak da najavi buđenje iz političkog mrtvila i osnivanje vlastite stranke koju već vidi u budućim koalicijama što bi mogle i zavladati Hrvatskom.

U protekle dvije godine, Kolakušića uopće nije bilo u hrvatskim medijima – djelovao je preko društvenih mreža gdje je promicao antivakserske stavove i slične bizarnosti, te preko You Tube kanala na kojem je sakupio dosta političke publike. U tom smislu, Mislav Kolakušić podsjeća na "ženu s bradom" u cirkusu: svi bi je željeli vidjeti, ali teško će se izabrati za miss Hrvatske. Na društvenim mrežama mnogi će, isto tako, radoznalo pročitati kojekakva razmišljanja u vezi politke i političara, korone i cjepiva, što ne znači kako će se automatski učlaniti u udrugu koja to promiče.

Mislav Kolakušić bio je na vrhuncu svoje popularnosti uoči izbora za Europski parlament u svibnju 2020. godine, a u tome su mu pomogli i vladajući, kritizirajući ga zbog rada na Trgovačkom sudu. Prozvan od vlasti, zalagao se za borbu protiv korupcije te "čvrstu ruku" u državi, čime je dobio dovoljno desničarskih ruku da ga se pošalje u Europski parlament. Što pak tamo radi, manje je poznato široj javnosti, osim što redovito glasa protiv odluka većina, kako je prebrojao portal Politico. Uz njega, drugi luzer je Ivan Vilibor Sinčić, šef Živog zida, no njegova stranka u Hrvatskoj postoji barem u nekim sredinama, a imaju i jednog gradonačelnika.

Kolakušić živi samo u digitalnoj Hrvatskoj, i to samo među onima koji vise na društvenim mrežama. Osnivanje stranke očito mu je preduvjet opstanka – kao i nekim drugim političkim opcijama – ali pitanje je što ima za ponuditi? Što je u Bruxellesu učinio za Hrvatsku, koje je zakone i odluke predložio, a da su oni bili prihvaćeni? Dok neki hrvatski eurozastupnici, poput SDP-ove Biljane Borzan, kroje europske propise o hrani, Kolakušić francuskom predsjedniku u Bruxellesu govori o štetnosti cijepljenja protiv korone.

Želja da se s još nepostojećom strankom ujedini u oporbeni blok – pa da ga i predvodi – stavlja Mislava Kolakušića u posve bizaran položaj. Nakon prvog luzera Europskog parlamenta, mogao bi jednaku titulu dobiti i na domaćem terenu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum