Piše Dubravko GRAKALIĆ

Ta divna izborna noć

Ilustracija

Ilustracija


Što, zapravo, znači ostavka gradonačelnika Splita Ivice Puljka i njegovih zamjenika za nacionalnu političku arenu? Je li riječ o incidentu, slučaju bez presedana, provokaciji s ili bez pokrića? Ili o logičnom preslagivanju političkih kockica, gotovo pa fizičkoj sili koja je nagnala fizičara Puljka da zaustavi vrtnju svoje karijere i pokuša je pokrenuti iznova?

Složene splitske prilike, koje su takve od kada je Splita, ne daju jednoznačan odgovor, no pokazuju da će tamošnji izbori imati utjecaja na nekoliko važnih razina. Prvo, to je sudbina samog Puljka i njegove stranke Centar koja se lijepo uklopila u nevažne stranke političkog centra u radu Hrvatskog sabora. Ne uspije li na izborima, Ivica Puljak vratit će se proučavanju svemira, što je svakako jednostavnije od razmjene misli sa Željkom Kerumom i dr. Vicom Mihanovićem, no pokazat će da je politika posao za profesionalce.

Puljak je za gradonačelnika drugog po veličini hrvatskog grada izabran kao aktivist, politički amater, s još manje iskustva nego Tomislav Tomašević u Zagrebu. Ivica Puljak i njegova žena Marijana, danas saborska zastupnica, u politiku su ušli iz svoje kuhinje gdje su izmislili stranku Pametno. Kasnije su se udružili s Dalijom Orešković kao stranka Centar, no ostala je postojati stranka Pametno za Split i Dalmaciju čiji im šef danas baca klipove pod kotače.

Ali, drugo, to nije samo splitska priča. Pitanje je koga će velike stranke postaviti za konkurente Ivici Puljku na izborima koji će se raspisati u roku od tri mjeseca? HDZ nema kadrova, dr. Vice im je medijski probušen kao stari balun, dok SDP nema ni ime koje bi mogao istaknuti. Možda Ranka Ostojića, kojeg ne voli Peđa Grbin? Ili neki mladi, anonimni kadar koji bi izgubio, ali i stekao javnu prepoznatljivost? Naravno, uvijek je tu Željko Kerum koji će "odigrati" za HDZ uz odgovarajuću protunaknadu. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li kandidati imati Socijaldemokati, nova Dalmatinska akcija, HSLS, HNS; stranke koje su ili nove ili su nekad nešto značile biračima.

Treće i najvažnije, ostavka Ivice Puljka i njegov prolazak na izvanrednim izborima mogao bi osokoliti i druge uzdrmane gradonačelnike i općinske načelnike na sličan potez. Ta divna izborna noć – da parafraziramo naslov jednog dosadnog filma o Splitu – može postati festival demokracije u brojnim sredinama. "Mali izbori" mogli bi se održati u nizu mjesta gdje se pokazalo da nove i male stranke, a još više neovisne liste, ne znaju kako se vodi grad ili općina. Tajming je odgovarajući: prođe li Puljak u lipnju, dobar rok za izazivanje izvanrednih izbora jest kraj godine kada gradonačelnicima trebaju proći proračunski planovi. Koji bi se mogli pretvoriti u izborne planove.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of